Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού στοχεύει πραγματικά ο Putin με τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Πού στοχεύει πραγματικά ο Putin με τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Αν κάποια χώρα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για αυτά τα όπλα, αυτή είναι η γειτονική Πολωνία
Η μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη σύμμαχο Λευκορωσία θα αυξήσει την προοπτική έκρηξης πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη; Το εν λόγω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το Eurasian Times.
Αν και οι ακριβείς ημερομηνίες της μεταφοράς των ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι υπό συζήτηση, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, αποκάλυψε στις 16 Ιουνίου, σε ομιλία του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, ότι λίγες ρωσικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές έχουν ήδη παραδοθεί στη Λευκορωσία.
"Οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές παραδόθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο οι πρώτες, το πρώτο μέρος. Αλλά θα κάνουμε αυτή τη δουλειά ολοκληρωτικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο Putin.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) που η Ρωσία σταθμεύει πυρηνικά όπλα εκτός της επικράτειάς της.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν η Λευκορωσία, η οποία, όπως η Ουκρανία και το Καζακστάν, είχε εγκαταλείψει τη δεκαετία του 1990 όλα τα πυρηνικά όπλα που είχαν παραμείνει στο έδαφός της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντας στη Μόσχα να τα πάρει πίσω.
Εξίσου σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι λόγω του μικρότερου βεληνεκούς και της μικρότερης έντασής τους, τα τακτικά πυρηνικά στο έδαφος της Λευκορωσίας δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να ανησυχεί η Πολωνία;

Αν κάποια χώρα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για αυτά τα όπλα, αυτή είναι η γειτονική Πολωνία, η πιο φανατική επικριτής της Μόσχας αυτές τις μέρες.
Όπως δήλωσε ο Putin στην Αγία Πετρούπολη, η κίνηση αυτή ήταν μια προειδοποίηση προς τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
"Ακριβώς ως στοιχείο αποτροπής, ώστε όλοι όσοι σκέφτονται να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα να μην αγνοούν αυτή την περίσταση", δήλωσε ο Putin.
Θα πρέπει να σημειώσει κανείς τις λέξεις "στρατηγική ήττα" της Ρωσίας, όχι την ήττα στην Ουκρανία.
Υπονοεί άλλες ταυτόχρονες απειλές κατά της Ρωσίας από αλλού.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προς το παρόν. "
Τα πυρηνικά όπλα έχουν κατασκευαστεί για να διασφαλίζουν την ασφάλειά μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς ... δεν έχουμε τέτοια ανάγκη [να τα χρησιμοποιήσουμε]", δήλωσε ο Putin.
Παρεμπιπτόντως, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, έναν από τους λίγους συμμάχους της στην περιοχή.
Αλλά στις αρχές του μήνα, στις συνομιλίες του με τον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, είχε επισημάνει ότι οι προετοιμασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των όπλων θα είχαν ολοκληρωθεί έως τις 7 ή 8 Ιουλίου.
Βέβαια, ήταν στις 25 Ιουνίου του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής μεταξύ Putin και Lukashenko που συζητήθηκε η προοπτική των ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Μάλιστα, ο πρόεδρος Lukashenko πίεζε γι' αυτό από το 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως η συνάντηση αυτή δεν σημαδεύτηκε από κάποια οριστική ρωσική απόφαση για το χρονικό πλαίσιο.

Su-25SM.jpg
Στα χνάρια των ΗΠΑ οι Ρώσοι

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, μεταφέροντας τα πυρηνικά της όπλα σε μια άλλη φιλική χώρα, η Ρωσία δεν παραβιάζει ούτε την πολυμερή ΝΡΤ ούτε τη διμερή συμφωνία START με τις ΗΠΑ που έχει πλέον ανασταλεί.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό που πρόκειται να κάνει η Ρωσία στη Λευκορωσία είναι λίγο-πολύ το ίδιο με αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ με τα πυρηνικά τους όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Σε καιρό ειρήνης, τα όπλα θα ελέγχονται από ρωσικό προσωπικό, αλλά σε καιρό πολέμου, θα χρησιμοποιούνται από Λευκορώσους πιλότους που θα χρησιμοποιούν λευκορωσικά αεροσκάφη, αλλά υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Με άλλα λόγια, τα πυρηνικά όπλα που θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία θα ελέγχονται πλήρως από τη Ρωσία, ενώ οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ελέγχουν τα οχήματα μεταφοράς.
Οι ΗΠΑ έχουν μια παρόμοια ρύθμιση- οι σύμμαχοί τους δεν έχουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται στο έδαφός τους.
Το θέμα εδώ είναι ότι αν οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν τα πυρηνικά τους όπλα σε διάφορα μέρη του κόσμου, αν και υπό τον έλεγχό τους, το ίδιο δεν μπορεί να αρνηθεί η Ρωσία.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν πρότεινε σταθερά ότι τα πυρηνικά όπλα κάθε χώρας με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να σταθμεύουν στο έδαφός της, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, δεδομένων των παγκόσμιων δεσμεύσεών τους και των συμμαχιών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Το ρωσικό σκεπτικό βασιζόταν στην παραδοχή ότι εάν τα τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ απομακρύνονταν από την Ευρώπη, τότε οι αυξανόμενες απειλές ασφάλειας της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τη συμβατική στρατιωτική της δύναμη σε κάθε περίπτωση.
Μάλιστα, ο Putin είχε δηλώσει σε πολλά παγκόσμια φόρουμ ότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα στα χέρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν αρκετά αποτρεπτικά για κάθε πόλεμο και ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθούν καθόλου.
Αλλά η Ρωσία, όπως φαίνεται, έχει ανατρέψει όλες αυτές τις αντιλήψεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη διεύρυνση της εμπρόσθιας παρουσίας του ΝΑΤΟ, ακόμη και μέχρι την πόρτα της.
Φυσικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι γιατί η Ρωσία χρειάζεται τη Λευκορωσία, όταν τα τακτικά πυρηνικά όπλα της είναι ήδη σταθμευμένα στον δικό της θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής, οι οποίες είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, θα μπορούσε να οφείλεται στη φθίνουσα συμβατική στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.
Η προηγούμενη υπεροχή της έναντι του ΝΑΤΟ έχει χαθεί, με τη συμβατική ισχύ της συμμαχίας να σημειώνει εμφανή αύξηση λόγω της προσχώρησης νέων μελών.
Είναι επίσης πιθανό ότι ο συμβατικός οπλισμός της Ρωσίας έχει εξαντληθεί σημαντικά στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να έχει σημασία απέναντι στο προελαύνον ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο κατώφλι της. Η προσφυγή στις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων έχει γίνει έτσι φυσική.
Όπως έχει υποστηρίξει ο Gregory Lane, πρώην ανώτερο στέλεχος της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της CIA με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη, η μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία μεταφέρει, μεταξύ άλλων, ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Και αυτό είναι "να βρεθούν και να αξιοποιηθούν θέματα σφήνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης