Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομάζει τις αγορές η Σουηδία - Ξεκίνησε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων

Τρομάζει τις αγορές η Σουηδία - Ξεκίνησε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων
Η εταιρεία ακινήτων, με το 80% της αξίας των ενοικίων της να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των λεγόμενων έκπτωτων αγγέλων που είδαν την αξιολόγησή τους να εγκαταλείπει την επενδυτική βαθμίδα
Ο υπό κρίση τομέας των ακινήτων της Σουηδίας υπέστη ένα ακόμη πλήγμα, όταν ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γραφείων στην πρωτεύουσα υποβαθμίστηκε από την Moody's Investors Service σε καθεστώς "σκουπιδιών".
Η FastPartner AB με έδρα τη Στοκχόλμη είδε την αξιολόγησή της να μειώνεται κατά μία βαθμίδα στο Ba1, με την πιθανότητα να ακολουθήσουν περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν η εταιρεία δεν μπορέσει να εξυγιάνει τα οικονομικά της.
Η υποβάθμιση "αντανακλά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις εν συνεχεία δύσκολες κεφαλαιαγορές", ανέφερε η Moody's.
Τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα της εταιρίας που λήγουν τον Μάιο του 2025 υποχώρησαν στις 91,6 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η κατάρρευση της αγοράς

Η εταιρεία ακινήτων, με το 80% της αξίας των ενοικίων της να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των λεγόμενων έκπτωτων αγγέλων που είδαν την αξιολόγησή τους να εγκαταλείπει την επενδυτική βαθμίδα και να εισέρχεται στην υψηλή απόδοση.
Οι ενέργειες της αξιολόγησης επιδεινώνουν τη χρηματοδοτική στενότητα σε μια αγορά που θεωρείται ως το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ακινήτων, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του χρέους είναι βραχυπρόθεσμο και κυμαινόμενου επιτοκίου.
Οπλισμένες με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, εταιρείες όπως η Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB και η Fastighets AB Balder μπόρεσαν να αντλήσουν χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές ομολόγων κατά την εποχή των μηδενικών επιτοκίων.
Όμως, με την εκτίναξη των επιτοκίων και την προοπτική πτώσης των αποτιμήσεων των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν όλο και περισσότερο να υπερασπιστούν την πιστοληπτική τους ικανότητα, παρά τις προσπάθειες να ξεφορτωθούν περιουσιακά στοιχεία και να αναζητήσουν εναλλακτική τραπεζική χρηματοδότηση.
Για την FastPartner, η Moody's δήλωσε ότι τα οφέλη από τα μισθώματα που συνδέονται με τον πληθωρισμό κατά τους επόμενους μήνες "είναι απίθανο να είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στις αποτιμήσεις και από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης".
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση info μια περαιτέρω υποβάθμιση "εντός των επόμενων εβδομάδων".
Ενώ ο δείκτης κάλυψης τόκων της FastPartner έχει αποδυναμωθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων, "είναι πιο σημαντικό να έχουμε επαρκή ρευστότητα", δήλωσε τηλεφωνικά ο διευθύνων σύμβουλος της FastPartner, Sven-Olof Johansson.
Η εταιρεία του είναι "σχεδόν στην κορυφή της κατηγορίας" με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για σχεδόν τρία χρόνια, πρόσθεσε.
Η υποβάθμιση από τη Moody's "θα έχει μόνο περιορισμένη σημασία", δήλωσε ο Johansson.
"Τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχαμε πολύ σύντομες περιόδους σταθερού επιτοκίου, αλλά από την άλλη πλευρά κερδίσαμε πολλά με αυτή τη στρατηγική νωρίτερα.
Έτσι, τώρα ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης