Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο τραπέζι η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Λατινικής Αμερικής – Επίκειται συνάντηση Lula-Macron

Στο τραπέζι η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Λατινικής Αμερικής – Επίκειται συνάντηση Lula-Macron
Στη Γαλλία, όπου ο Πρόεδρος της Βραζιλίας θα συναντήσει το Γάλλο ομόλογό του, θα συζητηθεί η αναθεώρηση της συμφωνίας EE-Mercosur

Τις αντιστάσεις του Emmanuel Macron επιδιώκει να κάμψει ο σοσιαλιστής ηγέτης Lula, φέρνοντας χαλάρωση των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur υπέρ των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να απειλεί την Mercosur με κυρώσεις αν δεν κάνουμε αυτό ή το άλλο… Οι στρατηγικοί σύμμαχοι δεν απειλούν, οφείλουν να βοηθούν». Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των αντιρρήσεων χωρών όπως της Γαλλίας, οι οποίες εκφράζουν ενστάσεις για την περιβαλλοντική πολιτική, καθώς και για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στους ευρωπαίους αγρότες.
Ειδικότερα, το Μάρτιο η ΕΕ έστειλε επίσημο αίτημα στις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) ζητώντας αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια ως κομμάτι της συμφωνίας.
Αν και η αρχική πρόθεση Γαλλίας και Ιρλανδίας ήταν το πλήρες πάγωμα τα συμφωνίας, η αλλαγή περιβαλλοντικής πολιτικής της Βραζιλίας που επέφερε η ήττα Bolsonaru και η εκλογή του Lula, έφεραν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις χώρες της Ένωσης.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού του ταξιδιού ο Lula θα συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο σε μία προσπάθεια να χαρτογραφηθεί μία διεθνής ειρηνευτική λύση για το Ουκρανικό ζήτημα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης