Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ΕΚΤ προς τράπεζες: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα εκπλήξουν δυσάρεστα, μην εφησυχάζετε

Προειδοποίηση ΕΚΤ προς τράπεζες: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα εκπλήξουν δυσάρεστα, μην εφησυχάζετε
Από την άλλη, σημειώνει το Bloomberg, πολλοί τραπεζίτες διαφωνούν, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα για να ασκήσουν πίεση στον κλάδο…
Ο ρυθμιστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EBA) ανακοίνωσε πως οι τράπεζες που πέρασαν την πρώτη φάση των φετινών stress tests δεν θα λάβουν ιδιαίτερα θετικούς ελέγχους…
Ειδικότερα, η ΕΚΤ κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ακόμη επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων, να προετοιμαστούν για προσαρμογές, με σκοπό την επίτευξη πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, δήλωσαν γνωρίζοντες πληροφορίες που ζητήθηκε να μην κατονομαστούν.
Από την άλλη, σημειώνει το Bloomberg, πολλοί τραπεζίτες διαφωνούν, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα για να ασκήσουν πίεση στον κλάδο.
Σημειώνεται πως τα stress tests της ΕΚΤ είναι μια κρίσιμη εξέταση για τις τράπεζες, καθώς καθρεπτίζουν –υποτίθεται– την ικανότητά τους να αντέξουν σε τυχόν αναταράξεις σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Στο μεταξύ, ο τραπεζικός Euro Stoxx μετά την ανακοίνωση των νέων σημείωσε απώλειες.
Παρότι σημείωνε αύξηση 0,6%, έγραψε αρνητικά πρόσημα.

Σενάρια

Όπως έχει δηλωθεί, τα φετινά σενάρια είναι τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι ενισχυμένα χάρη στην αύξηση των κερδών που επεφύλαξε η αύξηση των επιτοκίων και τις χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών.
Αυτό κάνει πολλούς τραπεζικούς να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των stress tests.
Οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να επιχειρηματολογήσουν, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των tests αντανακλούν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν λάβει για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανθεκτικές και ότι πρέπει να απολαύσουν τα οφέλη αυτών των προσπαθειών – ωστόσο οι Αρχές διαφωνούν.
Οι αρχές δεν μπορούν να είναι αμελείς, δήλωσε η Υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Nadia Kalvino, της οποίας η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του μήνα.
«Η κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα είναι σταθερή», δήλωσε η Kalvino σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε για τα stress tests. «Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, επειδή με την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ρευστότητας, είναι σαφές ότι τα αδύναμα στοιχεία που ενδεχομένως υπάρχουν στον τομέα μπορεί να επηρεαστούν».
Οι ρυθμιστικές αρχές πιθανόν να αναγκάσουν τις τράπεζες των οποίων οι προβλέψεις αποκλίνουν σημαντικά από τις δικές τους να τις λάβουν υπόψη στους υπολογισμούς τους, αν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά, δήλωσαν οι πληροφορίες.
Αυτή η φάση, γνωστή ως εξασφάλιση ποιότητας, πιθανόν θα είναι πιο αυστηρή από προηγούμενες, είπαν οι ίδιες πληροφορίες.
Η ανησυχία για τα θετικά αποτελέσματα είναι ένα άλλο σημάδι διαφωνίας για τις τράπεζες και τους επόπτες τους.
Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν ευεργέτημα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο γενικά, αλλά η γρήγορη αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε πλήγματα στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιθυμούν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια χαμηλής απόδοσης, ωστόσο οι Αρχές είναι επιφυλακτικές και δεν θέλουν οι τράπεζες να αποκτήσουν υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Ο Andrea Enria, ο οποίος είναι επικεφαλής του βραχίονα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ επισημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή εστιάζει στο πώς οι τράπεζες αναμένουν να εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου τους, όταν εξετάζει τα επιμέρους σχέδια διανομής χρημάτων στους μετόχους.
«Θέλουμε μια σταθερή κεφαλαιακή πορεία που προβλέπεται από την τράπεζα», τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Παρίσι, χωρίς όμως να αναφέρει σε κάποια τράπεζα συγκεκριμένα.
«Εάν η τράπεζα είναι σε θέση να μας πείσει ότι ακόμη και υπό ένα αξιοπρεπώς συντηρητικό δυσμενές σενάριο, θα είναι σε θέση να τηρήσει όλα τα εποπτικά κριτήρια, τότε δεν θα υπάρχουν περιορισμοί από την πλευρά μας όσον αφορά τη διανομή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης