Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση της αγοράς ακινήτων στη Σουηδία, σε junk «κόβει» μεγάλη εταιρεία η Moody’s

Βαθαίνει η κρίση της αγοράς ακινήτων στη Σουηδία, σε junk «κόβει» μεγάλη εταιρεία η Moody’s
Κρίση στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας
Σχετικά Άρθρα
Σε «Ba1» με αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), υποβάθμισε την FastPartner AB, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ακινήτων της σουηδικής αγοράς η Moody’s Investors Service, σε μία ακόμη ένδειξη πως η ευημερούσα σκανδιναβική χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει «πονοκέφαλο» από τον κλάδο.
Ο κλάδος ακινήτων της σουηδικής αγοράς συμπεριλαμβανόταν ανέκαθεν στις μεγαλύτερες «φούσκες», ενώ ήταν εκ των πρώτων που βίωσαν τον πόνο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009.
Η υποβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, «αντανακλά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις επακόλουθες προκλήσεις στις κεφαλαιαγορές». Για την FastPartner, η Moody's σημειώνει ότι τα οφέλη από τα ενοίκια που συνδέονται με τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες «είναι απίθανο να είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν την πίεση από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης».
Οι μετοχές της εταιρείας κατέρρευσαν ακόμη και άνω του 10% όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα 19/6, ενώ οι τιμές στα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο του 2025, υποχώρησαν στο 91,6.
Η εταιρεία ακινήτων που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των αποκαλούμενων «έκπτωτων αγγέλων» που έχουν δει τις αξιολογήσεις τους να φεύγουν από την επενδυτική βαθμίδα και να εισέρχονται σε ομόλογα-«σκουπίδια» (junk). Οι ενέργειες των οίκων αξιολόγησης επιδεινώνουν την κρίση σε μια αγορά που θεωρείται από τις πιο ευαίσθητες στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης