Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ξεκάθαρο μήνυμα ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες - «Αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων»

Ισπανία: Ξεκάθαρο μήνυμα ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες - «Αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων»
Οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογράμμισε σήμερα 19/6 η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Nadia Calvino.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ισπανικός τραπεζικός τομέας πρέπει να αρχίσει να μετακυλίει τα υψηλότερα επιτόκια προς όφελος των πολιτών», δήλωσε σε εκδήλωση της τράπεζας Santander, λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μ.β., φέρνοντας ένα νέο «άλμα» στο κόστος στεγαστικών δανείων.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ισπανία προσφέρουν τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Μετά από επτά μικρές, σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων 1 έτους μειώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 1,33% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,27% από 2,09%. Στην Ιταλία, οι τράπεζες κατέβαλαν 3,11% στα επιτόκια καταθέσεων τον Απρίλιο, έναντι 2,82% τον προηγούμενο μήνα.
Οι εταιρείες στην Ισπανία λαμβάνουν απόδοση 2,6% στις καταθέσεις 1 έτους, σε σύγκριση με 2,79% για τις εταιρείες στην Ευρωζώνη, ενώ οι αποδόσεις των δανείων για περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στο 3,09% -στο 3,13% στο Ευρωζώνη.
Η κα Calvino σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα σε μια προσεχή συνάντηση με τους δανειστές έως τα τέλη Ιουνίου. Οι ισπανικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων είναι εν μέρει αποτέλεσμα της πλεονάζουσας ρευστότητας στον κλάδο.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που προκύπτει από υπερβολική ρευστότητα. Είναι μια δυναμική κατάσταση, θα έχει μεγαλύτερη συνέχεια καθώς αυτή η ρευστότητα απορροφάται», δήλωσε ο πρόεδρος της BBVA Carlos Torres, στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες δεν είχαν επίσης χρεώσει τους πελάτες όταν τα επιτόκια υποχώρησαν στο παρελθόν σε αρνητικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης