Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά το σοκ 11.000 νεκροί Ουκρανοί από τις 4 Ιουνίου, το ΝΑΤΟ λέει όχι στο πάγωμα της σύγκρουσης – Πολωνία: Eύκολος στόχος

Παρά το σοκ 11.000 νεκροί Ουκρανοί από τις 4 Ιουνίου, το ΝΑΤΟ λέει όχι στο πάγωμα της σύγκρουσης – Πολωνία: Eύκολος στόχος
Από τις 4 Ιουνίου από την έναρξη της Ουκρανικής αντεπίθεσης έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες.
(upd6) Με μια δήλωση πρόκληση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι θα ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια να παγώσει η σύγκρουση… μια ακόμη απόδειξη ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούνται για τα δόλια σχέδια της Δύσης με στόχο να αποδυναμώσει την Ρωσία…
Εν τω μεταξύ οι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει… ενώ Πολωνός στρατηγός τονίζει ότι οι Ουκρανοί είναι εύκολος στόχος…
Οι ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζουν να καταστρέφουν μαζικά όπλα της Δύσης αφού χτύπησαν δύο μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών και όπλων των Ουκρανικών δυνάμεων…
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και ένα σύστημα HIMARS μαζί με όλους τους πυραύλους του…
Οι ρώσοι απέκρουσαν επιτυχώς, σκοτώνοντας δεκάδες Ουκρανούς στις περιοχές Svatovo…
Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους στην περιοχή της Zaporizhia κατέλαβαν το χωριό Piatykhatky 300 κατοίκων μετά από σκληρές μάχες…
Στο Novodonetsk 23 ρώσοι πεζοναύτες σκότωσαν 103 Ουκρανούς πεζοναύτες… σε μια ημέρα σε όλο το μέτωπο οι Ουκρανοί έχασαν 600 στρατιώτες... 
Εν τω μεταξύ στρατιώτες του Ουκρανικού 73ου Ναυτικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων μπήκαν σε ρωσικά χαρακώματα από το πίσω μέρος και σκότωσαν έως και 10 ρώσους στρατιώτες…
Από τις 4 Ιουνίου από την έναρξη της Ουκρανικής αντεπίθεσης έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Η απάντηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ…

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι θα ήταν απαράδεκτο ένα πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν είναι νέες, η συμμαχία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και στοχεύει να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα νέο στην δήλωση του Jens Stoltenberg.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο στόχος του υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσαν, και η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως εργαλείο, είναι να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Μαζικές αεροπορικές επιθέσεις

Μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της περιοχής του Κιέβου αλλά και της πόλης Lviv στα δυτικά της Ουκρανίας εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου τα ξημερώματα η Ρωσία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 28 από τα 30 ιρανικά drones Shahed που εκτόξευσαν οι Ρώσοι ενώ ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης του Κιέβου, Serhiy Popko υποστήριξε ότι η αεράμυνα αναγνώρισε και κατέστρεψε τουλάχιστον 20 εχθρικούς πυραύλους.
Πάντως, οι αρχές της Lviv ανακοίνωσαν ότι επλήγη μια «κρίσιμη υποδομή» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά ενώ δεν γίνεται λόγος για θύματα.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των Ουκρανών στη Zaporizhia, Yuriy Malashko έκανε λόγο για αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Ούτε σε αυτές τις επιθέσεις αναφέρθηκαν θύματα.

Αεράμυνα Κιέβου

Η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να απωθήσει ρωσική επιδρομή με drones τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια του Κιέβου.
Δεν είναι ακόμα σαφές τι επιχειρήσεις και στόχοι έχουν πληγεί.

Δραματικές απώλειες των Ουκρανών στο Svatovo

Τα ουκρανικά στρατεύματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες σε απόπειρα διάρρηξης κοντά στο Svatovo στο βόρειο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις αναγνώρισης αποκάλυψε έγκαιρα τις Ουκρανικές δυνάμεις και τα επιθετικά αεροσκάφη συνέχισαν να καταστρέφουν τους Ουκρανούς τις τελευταίες 24 ώρες.
Τα ουκρανικά στρατεύματα υπέστησαν σοβαρές απώλειες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν ένα ρωσικό προπύργιο μεταξύ των οικισμών Nizhnyaya Duvanka και Svatovo, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR), ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselyov.

Από την κατεύθυνση του Kupyansk-Uzlovoy, της νότιας πλευράς κοντά στην Kuzyomovka μεταξύ Nizhnyaya Duvanka και Svatovo, περίπου 35 Ουκρανοί στρατιώτες της 67ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού προσπάθησαν να καταλάβουν το ρωσικό προπύργιο.
Ως αποτέλεσμα δύο ωρών μάχη οι Ουκρανοί υπέστησαν ισχυρότερη ήττα και ένας μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματισμένων στρατιωτών παρέμειναν στην γκρίζα ζώνη».
Έγινε και δεύτερη απόπειρα αλλά είχε την ίδια κατάληξη οι Ουκρανοί είχαν μεγάλες απώλειες…

Οι ρώσοι κατέστρεψαν το σύστημα HIMARS

Στρατιώτες της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (ZVO) χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Tornado-S (MLRS) κατέστρεψαν το HIMARS MLRS στη ζώνη ειδικής επιχείρησης
Το Tornado-S είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του MLRS Smerch.
Η βελτίωση επηρέασε τα πυρομαχικά, τις επικοινωνίες και τον έλεγχο.
Οι ρώσοι κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά το εύρος βολής, την ακρίβεια και την ισχύ πυρός αυτού του τύπου MLRS.

Μάχες στο Novodonetsk

Στις 18 Ιουνίου 2023, δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκανίας εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό Novodonetsk στην περιοχή του Donetsk.
Οι προπορευόμενες μονάδες ηττήθηκαν από ένα απόσπασμα επίθεσης πεζοναυτών του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.
«Όταν o Ουκρανικός στρατός επιχείρησε μια αντεπίθεση, αποκρούστηκε, τα Ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν.
Το Novodonetsk βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο Ρωσικής ταξιαρχίας.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, υπάρχουν περισσότερες από 50 μονάδες κατεστραμμένου ή ακινητοποιημένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, στην ύπαιθρο του Novodonetsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τουλάχιστον ένα γαλλικό τροχοφόρο άρμα AMX-10 που προμήθευε το ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου.
Το AMX-10 φέρεται να εξουδετερώθηκε από χτύπημα ATGM πριν συλληφθεί.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι γύρω από το όχημα βρέθηκαν οδηγίες στα γαλλικά.

Ένα άλλο καυτό σημείο στην περιοχή είναι το χωριό Orekhiv όπου η Ουκρανία έχασε πρόσφατα μια παρτίδα πολεμικών οχημάτων Bradley και Leopard MBT.
Η κατάσταση στην περιοχή Ugledear στο νότιο Donetskl και γύρω από το Bakhmut παραμένει σχετικά σταθερή εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Συνοψίζοντας τις εξελίξεις της τελευταίας ημέρας, η δεύτερη εβδομάδα της επίθεσης του καθεστώτος της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά κέρδη για τους Ουκρανούς.
Όλα τα σημεία που ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν οι Ουκρανοί είναι χωριά με πολλά σπίτια που ερημώθηκαν πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2022.
Ωστόσο, το καθεστώς της Ουκρανίας έπρεπε να υποστεί μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και στρατιώτες για να καταλάβει αυτά τα χωριά.
Η σημερινή κατάσταση μοιάζει με αδιέξοδο για το καθεστώς του Κιέβου.
Έτσι, πιθανότατα θα προσπαθήσει να κάνει άλλη μια σκληρή προσπάθεια να σπάσει τη ρωσική άμυνα μέσα στον Ιούλιο…

Οι ρώσοι χτύπησαν κρίσιμες αποθήκες όπλων της Δύσης

Στις 19 Ιουνίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγμα σε αποθήκες όπλων που προμήθευσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μια μεγάλης εμβέλειας ομαδική επίθεση όπλων υψηλής ακρίβειας με βάση τη θάλασσα εναντίον τοποθεσιών αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού ξένης κατασκευής.
Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι έχουν εξουδετερώθηκαν.

Οι Ουκρανοί έχασαν 600 στρατιώτες σε μια ημέρα…

Στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk οι μονάδες των Δυνάμεων Vostok απέκρουσαν τους Ουκρανούς κοντά στο Vremevka.
Οι απώλειες του Ουκρανικού στρατού ήταν 1 άρμα μάχης, 12 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, καθώς και 1 όχημα μάχης μηχανικού ξένης κατασκευής.
Επιπλέον, έχουν αποκρούσει 2 εχθρικές επιθέσεις, κατά τις οποίες χτυπήθηκαν 2 τανκς, 10 οχήματα μάχης πεζικού και 2 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης κοντά στη Malaya Tokmachka (περιοχή Zaporozhye).
Οι απώλειες ήταν πάνω από 100 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί, 3 άρματα μάχης, 10 οχήματα μάχης πεζικού, 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 4 μηχανοκίνητα οχήματα, 2 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Gvozdika και οβίδες D-20, Msta-B και D-30.
Στην κατεύθυνση του Donetsk οι απώλειες των Ουκρανών ήταν πάνω από 340 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί και τραυματίες, 2 τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, 5 μηχανοκίνητα οχήματα, 1 αυτοκινούμενο πυροβολικό Krab πολωνικής κατασκευής, καθώς και οβίδες D-20 και Msta-B.
Μια αποθήκη πυρομαχικών της 5ης Ταξιαρχίας Εφόδου των Ουκρανών καταστράφηκε κοντά στο Ivanovskoye στο Donetsk.
Στην κατεύθυνση Kupyansk, ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, που εξαπέλυσε η Αεροπορία Στρατού, το πυροβολικό και οι μονάδες της Ομάδας Δυνάμεων Zapad, οι ενέργειες 2 ουκρανικών ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης αποτράπηκαν κοντά στην Timkovka (περιοχή Kharkiv).
Οι απώλειες ήταν έως και 45 Ουκρανοί στρατιώτες, 3 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 4 μηχανοκίνητα οχήματα και 1 αυτοκινούμενο πυροβολικό Krab πολωνικής κατασκευής.
Στην κατεύθυνση του Krasny Liman, η αεροπορία και το πυροβολικό της Ομάδας Δυνάμεων Tsentr έπληξαν εχθρικές μονάδες κοντά στο Kuzmino, στο Makeevka και στο δάσος Serebryansky.
Οι δραστηριότητες 3 ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης έχουν διακοπεί κοντά στην Yampolovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk), την Chervonaya Dibrova και την Kremennaya (Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk).
Οι απώλειες ήταν έως και 105 Ουκρανοί στρατιωτικοί, 2 οχήματα μάχης πεζικού, 2 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 2 φορτηγά, 2 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Gvozdika, καθώς και οβίδες D-20 και D-30.
Στην κατεύθυνση Kherson, οι απώλειες ήταν πάνω από 40 Ουκρανοί στρατιώτες, 4 μηχανοκίνητα οχήματα και 1 M777 αμερικανικής κατασκευής.

Οι Ουκρανοί πήραν το χωριό Piatykhatky στη γκρίζα ζώνη στην Zaporozhye

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας συνεχίζουν να επικεντρώνουν τις κύριες επιθετικές τους προσπάθειες στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye και στο Νότιο Donetsk. Πιο πρόσφατα, τα στρατεύματα της Ουκρανίας εισήλθαν στο μικρό χωριό Piatykhatky στη γκρίζα ζώνη στην Zaporozhye. Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα τακτικά κέρδη των δυνάμεων της Ουκρανίας στον τομέα αυτό, πιθανότατα θεωρούν την Zaporozhye έναν από τους στόχους υψηλότερης προτεραιότητας της προέλασής τους στην παρούσα κατάσταση.
Το Piatykhatky είναι ένα μικρό χωριό που είχε πληθυσμό μόνο 300 κατοίκων το 2001 και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά από το Orehiv.
Πηγές του ουκρανικού στρατού μοιράστηκαν νέο βίντεο το οποίο φέρεται να γυρίστηκε στο νότιο μέτωπο.
Σύμφωνα με τις αναφορές, στρατιώτες του Ουκρανικού 73ου Ναυτικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων μπήκαν σε ρωσικά χαρακώματα από το πίσω μέρος και κατέστρεψαν μια ομάδα 10 ρώσων στρατιωτών.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες έχουν αμφιβολίες για την Ουκρανική αντεπίθεση

Πολλοί δυτικοί αναλυτές λένε κατ' ιδίαν ότι έχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν θα πετύχει, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.
«Παρασκηνιακά, πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία του απερίσκεπτου εγχειρήματος της Ουκρανίας».
«Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, θα πω ότι οι στόχοι που έθεσε το καθεστώς του Κιέβου θεωρούνται ανέφικτοι».
«Η απώλεια μεγάλου αριθμού εκπαιδευμένων στο ΝΑΤΟ στρατιωτών και όπλων θα υπονομεύσει τις μαχητικές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού».
Και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα του καθεστώτος του Zelensky.

Waldemar Skrzypczak (πρώην στρατηγός Πολωνίας): Ο Ουκρανικός στρατός είναι εύκολος στόχος…

Οι αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση δείχνουν την κακή τους προετοιμασία, ανέφερε η πύλη Wirtualna Polska, επικαλούμενη εκτιμήσεις πρώην στρατηγού των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων Waldemar Skrzypczak.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι Ουκρανοί προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ναρκοπέδια δείχνει ότι τα πληρώματα ήταν ελάχιστα προετοιμασμένα για αυτό το έργο».
Τα άρματα μάχης έπρεπε να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να καθαρίσουν τα τεράστια ναρκοπέδια, αλλά ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν τους επέτρεψε να το κάνουν αυτό, δηλαδή η έλλειψη αεροπορικής υπεροχής στον ουκρανικό στρατό σε σύγκριση με τη Ρωσία.
«Χωρίς κάλυψη, γίνονται εύκολος στόχος για Ρώσους στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα»,

Ουκρανός πιλότος που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ δύο χρόνια σκοτώθηκε

Ο Ουκρανός πιλότος που εκπαιδεύτηκε στην Αμερική για δύο χρόνια σκοτώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή στην Ουκρανία σε «μία από τις πρώτες μάχιμες αποστολές»
Με βάση το Politico, «ο Ουκρανός πιλότος εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ σκοτώθηκε πολύ γρήγορα»:
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, ο λοχαγός Vladyslav Savieliev, ένας πιλότος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας με βαθιά εμπειρία πετώντας μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, ήθελε να πολεμήσει για τη χώρα του.
Αλλά ο Vladyslav Savieliev, εκείνη την εποχή είχε εγγραφεί σε ένα διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιλεκτικής εκπαίδευσης πιλότων που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ σε μια αεροπορική βάση του Μισισιπή, είχε ακόμη έναν χρόνο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Ο Savieliev, γνωστός από το διακριτικό του «Nomad», επέστρεψε τελικά στην Ουκρανία αφού αποφοίτησε τον Μάρτιο 2023 από το Aviation Leadership Program του αμερικανικού στρατού, ένα προπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις με ξένα έθνη.
Ο πιλότος εβδομάδες αργότερα σε μια αποστολή μάχης στις 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πρόσφατα…

Νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες (Φωτο)

Urozh1-3-768x576.jpgUrozh1-6-768x1024.jpg

Urozh1-4-768x1024.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης