Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Prigozhin (Wagner) ειρωνεύεται το Politico για δήθεν αποκάλυψη: Αγαπητέ Douglas, φέρτε μας F-35!

Ο Prigozhin (Wagner) ειρωνεύεται το Politico για δήθεν αποκάλυψη: Αγαπητέ Douglas, φέρτε μας F-35!
«Σας ζητώ να μιλήσετε με τις επαφές σας για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις προμήθειες», είπε ο Prigozhin
Ο Ρώσος μαχητής και ιδιοκτήτης Wagner Yevgeny Prigozhin ζήτησε από την POLITICO βοήθεια για να εξοπλίσει τον ιδιωτικό του στρατού, την πολυθρύλητη Wagner, με μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Σε ένα σαρκαστικό φωνητικό μήνυμα που απεστάλη ως απάντηση σε αίτημα για σχόλιο για δημοσίευμα, ο Prigozhin ζήτησε βοήθεια για την απόκτηση τυφεκίων για ελεύθερους σκοπευτές, πολυβόλων και εκτοξευτών χειροβομβίδων κατασκευής ΗΠΑ.
«Σας ζητώ να μιλήσετε με τις επαφές σας για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις προμήθειες», είπε ο Prigozhin, οι μισθοφόροι του οποίου πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.
«Έχω άλλο ένα αίτημα για εσάς», συνέχισε ο Prigozhin.
«Λοιπόν: F-35. Εάν είναι δυνατόν, όπως συζητήσαμε προηγουμένως, να τα αγοράσουμε μέσω της Νέας Ζηλανδίας.
Μπορεί να χρειαστεί να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη Χαβάη, αλλά δεν προβλέπω πραγματικά να υπάρξει πρόβλημα».

Η δήλωση του Prigozhin φαινόταν σαν αστείο: Ειπώθηκε με έναν εύθυμο, ειρωνικό τόνο που ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγριωμένες, βωμολοχίες που είχε εξαπολύσει στους Ρώσους ανώτατους στρατιωτικούς.
Υπενθυμίζεται πως το POLITICO επικοινώνησε με τον Prigozhin στο πλαίσιο έρευνας που βρήκε στοιχεία ότι ο κατασκευαστής του ρωσικού τυφεκίου Orsis T-5000 που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες του είχε πυρομαχικά από αμερικανική εταιρεία.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της Wagner, οι μαχητές της οποίας πρόσφατα κατέλαβαν την πόλη Bakhmut μετά από μια αιματηρή, πολύμηνη μάχη, στην κατοχή των Ρώσων περιήλθε μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ, που είχε ο ουκρανικός στρατός».

«Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις τον Viktor»

Στην ηχογράφηση διάρκειας δυόμισι λεπτών που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Kepka Prigozhina Telegram, ο Prigozhin παρουσίασε επίσης τον Viktor Bout, τον Ρώσο έμπορο όπλων που ελευθερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τις ΗΠΑ σε ανταλλαγή κρατουμένων με την επαγγελματία μπασκετμπολίστρια Brittney Greiner.
«Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε καλά τον Viktor Bout», είπε ο Prigozhin.
«Έχω ήδη μιλήσει μαζί του - είναι έτοιμος να χειριστεί όλες τις παραδόσεις.
Αλλά θα υποθέσουμε ότι θα συμμετάσχετε σε αυτόν τον διάλογο από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
«Λοιπόν, σας σφίγγω το χέρι, ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και ελπίζω να μου απαντήσετε. Προφανώς, για τις παραδόσεις των F-35, απαντήστε με προσωπικό μήνυμα.»
Τέλος, ο Prigozhin είπε: «Φίλε, το ξέχασα εντελώς!
Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, το προσωπικό μου τουφέκι Orsis θα είναι το δώρο μου σε εσάς».

Τι είχε «αποκαλύψει» το Politico

Σε ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο Telegram, ένας μασκοφόρος ελεύθερος σκοπευτής με τα διακριτικά της κεφαλής του θανάτου του μισθοφορικού στρατού του Wagner εξυμνεί το ρωσικής κατασκευής τυφέκιο Orsis T-5000.
"Ο εξοπλισμός έρχεται με πολύ καλές συστάσεις", λέει ο στρατιώτης, που εικονίζεται στο απανθρακωμένο εσωτερικό ενός κτιρίου, σε πολεμικό ρεπόρτερ του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda που διαχειρίζεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Βγάζοντας τον γεμιστήρα του όπλου στο πλευρό του, συνεχίζει: "Χρησιμοποιεί δυτικά πυρομαχικά διαμετρήματος .338.
Λειτουργεί πολύ καλά. Μπορεί να διαπεράσει την ελαφριά κάλυψη αν ο εχθρός βρίσκεται πίσω από αυτήν.
Και, στην ύπαιθρο, μπορεί να πλήξει τον εχθρό σε απόσταση έως και 1.500 μέτρων".
Το Orsis T-5000 κατασκευάζεται από μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα που ονομάζεται Promtekhnologiya και βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τα "δυτικά" πυρομαχικά;

Τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO δείχνουν ότι η Promtekhnologiya και μια άλλη ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Tetis έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που κατασκευάζονται από την Hornady, μια αμερικανική εταιρεία που εμπορεύεται τα προϊόντα της ως "Accurate. Deadly. Dependable".
Η Hornady, που ιδρύθηκε το 1949, συνοψίζει τη φιλοσοφία της με τη φράση: "Δέκα σφαίρες σε μια τρύπα".
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πολύ περισσότερες αποδείξεις ότι οι προμήθειες θανατηφόρου και μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού εξακολουθούν να φτάνουν στη Ρωσία παρά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση.
Οι ανάγκες του πολέμου έχουν εκθέσει την έλλειψη ικανότητας της Ρωσίας να κατασκευάσει υψηλής ποιότητας σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή, λένε οι ειδικοί σε θέματα άμυνας, και αυτό τροφοδοτεί μια ακμάζουσα μαύρη αγορά για δυτικά πυρομαχικά.
Οι πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού κρύβονται σε κοινή θέα: Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών - εισαγωγείς, προμηθευτές και περιγραφές προϊόντων - μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ρωσικό διαδίκτυο και γνώση των διεθνών κωδικών τελωνειακής ταξινόμησης.

Οι απαντήσεις των εταιρειών

Σε μια "δήλωση συμμόρφωσης" που κατατέθηκε σε ρωσικό κυβερνητικό μητρώο με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2022, η Promtekhnologiya δήλωσε ότι σχεδίαζε να προμηθευτεί μια παρτίδα 102.200 μολύβδινων σφαιρών Hornady για τη συναρμολόγηση "κυνηγετικών φυσιγγίων" που χρησιμοποιούνται σε "πολιτικά όπλα με ραβδωτή κάννη".
Οι προδιαγραφές - σφαίρες .338 Lapua Magnum βάρους 285 κόκκων - ταιριάζουν με εκείνες ενός προϊόντος στον κατάλογο της Hornady.
Μια δεύτερη δήλωση που φέρει την ίδια ημερομηνία αφορά μια παρτίδα "μη καλυμμένων κάλυκων για τη συναρμολόγηση φυσιγγίων για πολιτικά όπλα" της Hornady με τις ίδιες προδιαγραφές .338 Lapua Magnum.
Η περιγραφή είναι παραπλανητική: Το .338 Lapua Magnum δεν είναι "κυνηγετικό φυσίγγιο"- είναι ένα υψηλής ισχύος βλήμα μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε από τους δυτικούς στρατούς τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Επικοινωνώντας με το POLITICO, ο Steve Hornady, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας που εδρεύει στο Grand Island της Νεμπράσκα, αρνήθηκε ότι πωλούσε πυρομαχικά στη Ρωσία σε καιρό πολέμου.
"Τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τελειώσαμε", δήλωσε ο Hornady σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Hornady αρνήθηκε αρχικά να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και, όταν του ζητήθηκε να εξετάσει τα στοιχεία, ζήτησε να του αποσταλούν με φαξ ή courier, καθώς δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Τελικά απάντησε αφού το POLITICO έστειλε γραπτά αιτήματα σχολιασμού με συνοδευτικά έγγραφα με κούριερ.
"Κατηγορηματικά ΔΕΝ εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία και δεν έχουμε άδεια εξαγωγής για τη Ρωσία από το 2014", απάντησε.
"Δεν υποστηρίζουμε καμία πώληση του προϊόντος μας σε κανένα Ρώσο κάθαρμα και αν μπορέσουμε να μάθουμε πώς το αποκτούν, αν όντως το κάνουν, θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να το σταματήσουμε", ανέφερε.
Ο Hornady πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τις αμερικανικές αρχές μετά την έρευνα του POLITICO.
Επισήμανε ότι η ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία απαιτεί ότι οι πελάτες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου για να επανεξάγουν αντικείμενα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένας από τους πελάτες μας δεν παραβιάζει αυτόν τον νόμο", δήλωσε.
Ο επικεφαλής των Wagner, Yevgeny Prigozhin, ερωτηθείς ποια πυρομαχικά χρησιμοποιούν τα στρατεύματά του, δήλωσε στο POLITICO ότι είχαν "μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ που είχαν απομείνει από τον ουκρανικό στρατό".
Σε ένα σαρκαστικό φωνητικό μήνυμα που έστειλε σε δημοσιογράφο του POLITICO, ο Ρώσος πολέμαρχος ζήτησε επίσης βοήθεια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αμερικανικών τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, πολυβόλων και εκτοξευτών χειροβομβίδων.
Η Promtekhnologiya αρνήθηκε την υποβολή τελωνειακών δηλώσεων για την εισαγωγή πυρομαχικών- δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Hornady- και ότι είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει τα δικά της πυρομαχικά.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο POLITICO ότι το τυφέκιο Orsis και τα πυρομαχικά που κατασκευάζει η εταιρεία προορίζονται για "κυνηγετικούς και αθλητικούς" σκοπούς και διατίθενται ελεύθερα στην πολιτική αγορά.

Οι κυρώσεις

Τόσο η Promtekhnologiya όσο και ο Alexander Zinovyev, που αναφέρεται ως γενικός διευθυντής της εταιρείας στις καταθέσεις, έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουκρανία, η οποία επικαλείται στοιχεία ότι τα τυφέκια Orsis "έχουν χρησιμοποιηθεί σε ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία".
Η Promtekhnologiya βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον: "Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε ισχυρισμό για παραβίαση ή παράκαμψη κυρώσεων και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις εφαρμόζονται πλήρως", δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού από το POLITICO.
"Έχουμε λάβει μέτρα για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και έχουμε επιβάλει ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς κυρώσεων για να διαταράξουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια και όπλα που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Putin.
Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες όπως η Promtekhnologiya".
Οι εγκληματικές, ή ηθελημένες, παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων μπορούν να επισύρουν κυρώσεις έως και 1 εκατομμύριο δολάρια ανά παραβίαση, καθώς και φυλάκιση έως και 20 ετών για τα άτομα.
Οι αστικές κυρώσεις μπορούν να ανέλθουν στο υψηλότερο ποσό, είτε στο διπλάσιο της αξίας της υποκείμενης συναλλαγής είτε σε περίπου 350.000 δολάρια ανά παράβαση.
Η περιγραφή των στρατιωτικών πυρομαχικών ως για κυνηγετική ή αθλητική χρήση, όπως κάνουν οι καταθέσεις, ισοδυναμεί με ένα ελάχιστα καλυμμένο τέχνασμα για την αποφυγή στοχευμένων "έξυπνων" κυρώσεων που αποσκοπούν στο να στερήσουν από τον ρωσικό στρατό τα μέσα για να πολεμήσει τον πόλεμο, δήλωσε η αμυντική αναλύτρια Maria Shagina.
"Αυστηρά μιλώντας, οι έξυπνες κυρώσεις υποτίθεται ότι δεν πρέπει να στοχεύουν σε τίποτα μη στρατιωτικό για να αποφεύγονται οι ανθρωπιστικές παράπλευρες απώλειες", δήλωσε η Shagina, ερευνήτρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Αλλά οι στόχοι σε αυταρχικές χώρες θα το εκμεταλλευτούν πραγματικά αυτό".

Η Ρωσία προμηθεύεται

Ένας άλλος Ρώσος αγοραστής πυρομαχικών της Hornady είναι μια εταιρεία που ονομάζεται Tetis, η οποία έχει αποκαλύψει δύο αποστολές από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η πιο πρόσφατη ήταν τον Απρίλιο για περισσότερες από 300.000 "μονάδες" που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που ελέγχθηκαν με τον κατάλογο της Hornady.
Οι κύριοι ιδιοκτήτες της Tetis, ο Alexander Levandovsky και ο Sergey Senchenko - οι οποίοι κατέχουν ο καθένας μερίδιο 41,1% - έχουν διασυνδέσεις με τον ρωσικό στρατό.
Και οι δύο αναφέρονταν προηγουμένως ως μέτοχοι σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Kampo, η οποία, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, κατέχει άδειες κατασκευής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας και το Ειδικό Απόσπασμα Πτήσεων που διαχειρίζεται το προεδρικό αεροπλάνο του Putin.
Αν και η Tetis δεν προσφέρει πυρομαχικά Hornady στον ιστότοπό της, διαφημίζεται ως διεθνής διανομέας της RCBS, αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού επαναγέμισης.
Αυτό χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση των κάλυκων, του πυροκροτητή, των προωθητικών υλών και των βλημάτων σε φυσίγγια που μπορούν στη συνέχεια να πυροδοτηθούν - όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε από έναν Ρώσο λάτρη των όπλων.
Ένας έλεγχος της βάσης δεδομένων αποκάλυψε ότι η πιο πρόσφατη δήλωση συμμόρφωσης που κατέθεσε η Tetis για την RCBS, για ηλεκτρονικές ζυγαριές, προηγήθηκε της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους κατά μόλις ένα μήνα.
Η εμπορική γραφειοκρατία της Ρωσίας επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να εγγυώνται για τα αγαθά που εισάγουν καταθέτοντας δηλώσεις συμμόρφωσης, όπως αυτές που αναφέρουν τα προϊόντα της Hornady.
Αυτό σημαίνει ότι ο προμηθευτής που αναγράφεται στο έντυπο μπορεί να μην γνωρίζει συγκεκριμένες αποστολές που θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από μεσάζοντα.
Η Tetis δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που της εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Matt Rice, εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη της RCBS, Vista Outdoor, δήλωσε ότι η Tetis δεν είναι πλέον διεθνής διανομέας της RCBS.
"Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η επιχείρησή μας έλαβε την απόφαση να τερματίσει όλες τις πωλήσεις αγαθών με τη χώρα", δήλωσε ο Rice σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι η RCBS θα αφαιρέσει την καταχώριση για την Tetis από τον ιστότοπό της.

Κάνει το γύρο του κόσμου

Τα πυρομαχικά της Hornady ή τα εξαρτήματά της διατίθενται ελεύθερα στη Ρωσία, μαζί με άλλα υψηλής ποιότητας ξένα στρατιωτικά είδη.
Πάρτε το "Sniper Shop" στο Telegram, μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι δημοφιλής στη Ρωσία: Διαθέτει μια τρέχουσα προσφορά για μια πλήρη γκάμα προϊόντων Hornady, με τον πωλητή να καλεί τους αγοραστές να επισκεφθούν έναν εκθεσιακό χώρο στο Sokolniki, μια περιοχή της Μόσχας, και να προσφέρει παράδοση σε όλη τη Ρωσία με κούριερ ή ταχυδρομείο.
Σε επικοινωνία με το POLITICO, ο πωλητής επιβεβαίωσε ότι τα πυρομαχικά Hornady ήταν σε απόθεμα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τον τρόπο προμήθειάς τους.
Στη συνέχεια, υπάρχει ο "Anton", ο οποίος διαφημίζει προϊόντα από την Hornady και την RCBS στο προφίλ του.
Διαφημίζει επίσης εξοπλισμό από τη Nightforce, κατασκευαστή θερμικών οπτικών σκοπευτικών, τη Lapua, η οποία βοήθησε στον σχεδιασμό των ομώνυμων πυρομαχικών .338, την MDT, κατασκευαστή συστημάτων σασί, γεμιστήρων και αξεσουάρ για τυφέκια, και το οπλοποιείο ακριβείας AREA 419.
Όλα είναι αμερικανικά με εξαίρεση τη Lapua, η οποία εδρεύει στη Φινλανδία και ανήκει σε μια νορβηγική εταιρεία που ονομάζεται Nammo.
Ο "Anton" δημοσίευσε μια προσφορά για φυσίγγια Hornady στις 24 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Επικοινωνήσε μαζί του το Politico μέσω Telegram για να ρωτήσει αν εξακολουθεί να έχει στοκ της Hornady, απάντησε: "Δεν ασχολούμαστε με πυρομαχικά".
Το POLITICO, κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, βρήκε επίσης δηλώσεις από διάφορες άλλες ρωσικές εταιρείες για πυρομαχικά που κατασκευάζονται στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Τουρκία.

Η μαύρη αγορά

Η ακμάζουσα μαύρη αγορά αντανακλά ένα διαρθρωτικό έλλειμμα στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό της σύμπλεγμα μπορεί να παράγει καλά φορητά όπλα, όπως το τυφέκιο Orsis, αλλά δεν έχει την ικανότητα να παράγει την ποσότητα πυρομαχικών που χρειάζεται ένας στρατός που διεξάγει πόλεμο σε ένα μέτωπο που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.
"Παρά την ποιότητα των τυφεκίων που παράγονται, ένα επιτυχημένο χτύπημα εξαρτάται άμεσα από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα φυσίγγια, και αυτά, δυστυχώς, εισάγονται", παραπονέθηκε ένας ανταποκριτής σε μια ανάρτηση σε έναν ρωσικό στρατιωτικό ειδησεογραφικό ιστότοπο λίγους μήνες μετά τον πόλεμο.
Η πυρίτιδα που παράγεται στη Ρωσία στερείται σταθερότητας, πρόσθεσε ο ανταποκριτής, λέγοντας ότι αυτό είναι "απαράδεκτο στο πλαίσιο των βολών υψηλής ακρίβειας".
Η συνεχιζόμενη πρόσβαση σε εξειδικευμένα φυσίγγια τυφεκίων που κατασκευάζονται στη Δύση, όπως το .338 Lapua Magnum, από έναν εγκεκριμένο Ρώσο κατασκευαστή φορητών όπλων, όπως ο κατασκευαστής Promtekhnologiya της Orsis, είναι "εξωφρενική", δήλωσε ο Gary Somerville, ερευνητής στο Royal United Services Institute (RUSI), μια βρετανική αμυντική δεξαμενή σκέψης.
"Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένας κατασκευαστής αυτού του φυσιγγίου στη Ρωσία", πρόσθεσε.
"Η παρεμπόδιση της αποστολής τέτοιου είδους πυρομαχικών από τις δυτικές χώρες προς τη Ρωσία είναι μια εύκολη νίκη για όσους επιδιώκουν να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία".

Βαλκανική διαδρομή

Δεν είναι μόνο τα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ που φτάνουν στο μέτωπο γύρω από το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο κατέλαβαν πρόσφατα οι μισθοφόροι του Prigozhin μετά από μια αιματηρή, πολύμηνη μάχη.
Φαίνεται ότι υπάρχουν επίσης φυσίγγια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει όχι λιγότερες από 10 κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε μια μέχρι στιγμής ατελέσφορη προσπάθεια να στερήσει από την πολεμική μηχανή του Putin τα μέσα για να συνεχίσει να πολεμά.
Η Promtekhnologiya έχει καταθέσει τέσσερις δηλώσεις από τον Οκτώβριο που καλύπτουν αποστολές 460.000 τεμαχίων που περιγράφονται ως "κυνηγετικά φυσίγγια Orsis" - τα περισσότερα είναι τύπου .338 Lapua Magnum.
Αυτές προσδιορίζουν μια σλοβενική εταιρεία που ονομάζεται Valerian ως προμηθευτή.
Η πρώτη από τις καταθέσεις, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2022, περιλαμβάνει έναν αριθμό αεροπορικής φορτωτικής, τα τρία πρώτα ψηφία του οποίου - 262 - δείχνουν ότι ο αποστολέας ήταν η Ural Airlines, ένας ρωσικός αερομεταφορέας.
Ωστόσο, δεν ήταν άμεσα δυνατό να εντοπιστεί το δρομολόγιο της πτήσης.
Η Valerian ιδρύθηκε την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με καταβεβλημένο κεφάλαιο 7.500 ευρώ από τον Gašper Heybal, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλιστή Voodoo Tactical.
Στην αρχική της σελίδα, η Valerian αναφέρει: "Στόχος μας είναι να σας εξοπλίσουμε για την αποστολή σας, όποια κι αν είναι αυτή και όπου κι αν πηγαίνετε".
Σε διαδικτυακές αναρτήσεις κατά την τελευταία δεκαετία - μεταξύ άλλων σε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία EU Guns με διακηρυγμένη αποστολή την "ευκολότερη μεταφορά όπλων μεταξύ Ευρωπαίων κατόχων όπλων" - ο Heybal έχει κάνει ελάχιστα για να διαλύσει την εντύπωση ότι είναι ενεργός έμπορος φορητών όπλων.
Ο αριθμός τηλεφώνου που μοιράστηκε δημόσια ο Heybal σε αυτές τις αναρτήσεις είναι ο ίδιος με εκείνον της Valerian, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος σε μια διεύθυνση σε ένα χωριό περίπου 40 λεπτά οδήγησης νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.
Επικοινωνώντας με τον αριθμό αυτό, ο Heybal αρνήθηκε ότι η Valerian είχε στείλει πυρομαχικά στη Ρωσία: "Δεν πουλάμε κανένα ... πυροβόλο όπλο ή πυρομαχικά, και επίσης υπάρχει εμπάργκο στη Ρωσία", δήλωσε ο Heybal.
Σε ένα επόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τις δηλώσεις συμμόρφωσης, ο Heybal δήλωσε: "Κατ' αρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε, ούτε καταλαβαίνουμε πώς το όνομα της εταιρείας μας, Valerian d.o.o., εμφανίζεται στο έγγραφο".
"Δεύτερον, η Valerian δεν αναφέρεται εκεί ως προμηθευτής, αλλά ως παραγωγός, και αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς δεν παράγουμε πυρομαχικά.
Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να μην μας βγάζει απολύτως κανένα νόημα το πώς θα μπορούσε να εμφανίζεται το όνομά μας σε αυτό.
Χαιρόμαστε που μας το αναφέρατε, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει".
Ένας Σλοβένος διπλωμάτης δήλωσε ότι, ενώ η Valerian δεν είχε ζητήσει ποτέ άδεια εξαγωγής όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, είχε στείλει "μεμονωμένα μέρη" στο Κιργιστάν.
Το κράτος της Κεντρικής Ασίας είναι μία από τις χώρες που έχει κατά νου η ΕΕ καθώς συζητά έναν 11ο γύρο μέτρων που στοχεύουν τρίτες χώρες οι οποίες είναι ύποπτες ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.
"Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Δημοκρατία της Σλοβενίας έχουν ήδη κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για τη διερεύνηση των γεγονότων που αφορούν την εταιρεία", δήλωσε ο διπλωμάτης στο POLITICO, προσθέτοντας ότι θα επαληθεύσουν την πιθανή εκτροπή αγαθών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
"Η Σλοβενία είναι σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, έχουμε υποστηρίξει όλα τα πακέτα κυρώσεων και ιδιαίτερα αυτό κατά της καταστρατήγησης".
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκρουσε αίτημα για σχολιασμό, λέγοντας ότι οι χώρες μέλη του μπλοκ είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των κυρώσεων.
"Καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση, οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από τις αρμόδιες αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης