Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κρίσιμα διακυβεύματα στο Πεκίνο - Xi: Ο πλανήτης χρειάζεται σταθερότητα - Blinken: Δεν τρέφουμε αυταπάτες

Τα κρίσιμα διακυβεύματα στο Πεκίνο - Xi: Ο πλανήτης χρειάζεται σταθερότητα - Blinken: Δεν τρέφουμε αυταπάτες
Η επίσκεψη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ του Biden και του Xi τον Νοέμβριo
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο, με μια απροσδόκητη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος χρειάζεται σταθερές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά από μια περίοδο υποβόσκουσας έντασης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιούταϊ -η οποία διήρκεσε 35 λεπτά, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών- ο Xi τόνισε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια "γενικά σταθερή" σχέση Κίνας-ΗΠΑ, σύμφωνα με μεταφρασμένο κείμενο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το CNBC.
Ο Xi πρόσθεσε ότι το κατά πόσον οι δύο χώρες "μπορούν να βρουν τον σωστό τρόπο να τα πάνε καλά μεταξύ τους φέρει το μέλλον και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας".
"Ελπίζω ότι, μέσω αυτής της επίσκεψης, κ. υπουργέ, θα συμβάλλετε περισσότερο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ", δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης σε βίντεο που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, έπειτα από "ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις" μεταξύ των δύο αξιωματούχων που οδήγησαν σε πρόοδο και συμφωνία σε ορισμένα μη λεπτομερή "συγκεκριμένα ζητήματα".

Blinken: Δεν έχουμε αυταπάτες

Ο Blinken τόνισε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να σταθεροποιήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα τις διμερείς σχέσεις, πριν προσθέσει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει "αυταπάτες" σχετικά με τις προκλήσεις της διαχείρισης της σχέσης.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρμαχος της "απεξάρτησης από τον κίνδυνο και της διαφοροποίησης" της οικονομικής δέσμευσης με την Κίνα, απηχώντας μια προσέγγιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την G7.
Το ταξίδι του Blinken -που αρχικά δεν είχε επιβεβαιώσει μια συνάντηση με τον Xi στην ατζέντα- τον καθιστά τον ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, καθώς και τον πρώτο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
Τα αρχικά του ταξιδιωτικά σχέδια για τον Φεβρουάριο διαταράχθηκαν από την είδηση ενός φερόμενου ως κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, σε ένα περιστατικό που πυροδότησε τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η επίσκεψη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ του Biden και του Xi τον Νοέμβριο, αφού οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί στα τέλη του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης