Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άπληστες» οι αγορές, αλλά σύντομα θα καταρρεύσουν - Τι δείχνει ο δείκτης της Citigroup

«Άπληστες» οι αγορές, αλλά σύντομα θα καταρρεύσουν - Τι δείχνει ο δείκτης της Citigroup
Θα επηρεαστούν οι αγορές καθώς η Ευρωζώνη εισέρχεται σε ύφεση
Το επενδυτικό κλίμα είναι σαφώς ανοδικό, παρατηρεί ο αναλυτής οικονομολόγος Daniel Lacalle.
Ο Δείκτης Φόβου και Απληστίας του CNN για τις 18 Ιουνίου 2023 ήταν στο 82, γεγονός που σηματοδοτεί "ακραία απληστία".
Πρόκειται για μια δραστική αισιόδοξη κίνηση, αφού έκλεισε σε επίπεδα "απληστίας" (56 πάνω από 100) ένα μήνα πριν και στο "ακραίος φόβος" (17 πάνω από 100) μόλις πριν από ένα χρόνο.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο, ο δείκτης παγκόσμιας οικονομικής έκπληξης της Citi μειώθηκε κατά δώδεκα μονάδες, με τη συνιστώσα της ευρωζώνης να καταρρέει κατά 123 μονάδες.
Ο δείκτης οικονομικής έκπληξης των ΗΠΑ έχει επίσης μειωθεί κατά δεκατρείς μονάδες.

"Πληρώνουν" οι Ευρωπαίοι επενδυτές

Οι καταστροφικές επιδόσεις της ζώνης του ευρώ, η οποία έπεσε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, συμβαίνουν επίσης ενώ η εν λόγω οικονομική περιοχή απολαμβάνει σημαντικούς ούριους ανέμους: Η μείωση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων έχει στηρίξει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, ενισχύοντας την εξωτερική συνιστώσα χάρη στη σημαντική μείωση των εισαγωγών.
Επιπλέον, η ζώνη του ευρώ αναμένεται να επωφεληθεί από την αναμενόμενη θετική επίδραση του μαζικού σχεδίου τόνωσης της ΕΕ της επόμενης γενιάς.
Καμία από αυτές τις επιδράσεις δεν βοήθησε, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα μαζικά κυβερνητικά σχέδια τόνωσης δύσκολα ενισχύουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα και συχνά κατευθύνονται σε πολιτικά ευνοημένους τομείς με μικρό πραγματικό αντίκτυπο στην απασχόληση ή την ανάπτυξη.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το σχέδιο Juncker και το σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση του 2009 απέτυχαν επίσης να επιφέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα κυβερνητικών σχεδίων τόνωσης της οικονομίας που δεν αποδίδουν καμία πραγματική οικονομική απόδοση, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή, το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ και η ανάπτυξη απλώς δεν απογειώνεται.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αρνητική τάση της οικονομικής έκπληξης έρχεται εν μέσω δύο γιγαντιαίων σχεδίων τόνωσης της οικονομίας, στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, και με το πλεονέκτημα της μείωσης των εισαγωγών λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της αύξησης των εξαγωγών χάρη στην εύρωστη επαναλειτουργία της Κίνας, η οποία μπορεί να υπολείπεται των εκτιμήσεων της κοινής γνώμης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης μαζί με την Ινδία.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Πολλοί κατηγορούν τις αυξήσεις των επιτοκίων για αυτή τη μείωση των μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
Ωστόσο, λίγοι φαίνεται να κατηγορούν τα εξωφρενικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τα τερατώδη πακέτα κινήτρων για αυτή την κακή οικονομική απόδοση.
Ο κόσμος "επένδυσε" κοντά στο 20% του ΑΕΠ του σε δημόσια και νομισματικά κίνητρα το 2020 για να προσφέρει μια ισχυρή ανάκαμψη που δεν συνέβη ποτέ και έλαβε ως αντάλλαγμα μόνο υψηλό πληθωρισμό και φτωχή ανάπτυξη.
Η θεαματική αποτυχία αυτών των τεράστιων σχεδίων τόνωσης της οικονομίας δεν αναλύεται σχεδόν ποτέ σε ακαδημαϊκές εργασίες, επειδή φαίνεται ότι ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν αποφασίσει να αποφύγουν κάθε μελέτη που αμφισβητεί ήπια τις κυβερνήσεις και τις διογκωμένες δαπάνες τους.
Τα σχέδια τόνωσης αποτυγχάνουν και το μόνο που φαίνεται να ακούμε όταν η ανάκαμψη είναι αδύναμη είναι ότι το πρόβλημα είναι η ομαλοποίηση των επιτοκίων και όχι η ανύπαρκτη πολλαπλασιαστική επίδραση αυτών των γιγαντιαίων κυβερνητικών σχεδίων που αφήνουν ένα μη βιώσιμο μονοπάτι υψηλότερου χρέους και, τώρα, πληθωρισμού.
Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν επίσης αποτύχει.
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2022, 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ θα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που αντιστοιχεί στο 21,6% του πληθυσμού της ΕΕ.
Το 2018, ήταν 109,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 21,7% του πληθυσμού.
Πρόκειται για μια σχεδόν ασήμαντη βελτίωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες κοινωνικές δαπάνες, πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της οικονομίας, και την αύξηση του πληθυσμού.
Η προσφυγή στο παλιό επιχείρημα "θα μπορούσε να ήταν χειρότερα" δεν έχει νόημα.
Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για καλύτερες χρήσεις του δημόσιου χρήματος σε όλο τον κόσμο.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν προκάλεσαν την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης- τα γιγαντιαία σχέδια κυβερνητικών δαπανών το έκαναν.
Δεν υπάρχει καμία διακριτή βελτίωση της παραγωγικότητας ή της δημιουργίας θέσεων εργασίας, εκτός από την επιστροφή του τουρισμού, και σίγουρα κανένας δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής.
Η αναπτυξιακή τάση απλώς επιστρέφει εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, με την ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο βάρος χρέους.
Ο ισολογισμός των κεντρικών τραπεζών των G4 μόλις μειώθηκε κατά ένα μικρό ποσοστό 9,5%, αφού αυξήθηκε κατά 78% την περίοδο 2020-2021.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων διόρθωσαν μόνο την οικονομική εκτροπή των αρνητικών επιτοκίων.
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής γίνεται με αργούς ρυθμούς και οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά διευκολυντικές.
Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να περιμένουν μια ανάκαμψη από τα κυβερνητικά προγράμματα που έχουν αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούν καμία πραγματική βελτίωση πολλές φορές, αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης