Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ - Θα υπάρξουν επί τα χείρω αναθεωρήσεις

Καμπανάκι για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ - Θα υπάρξουν επί τα χείρω αναθεωρήσεις
Ένα "καθαρό πιστοποιητικό υγείας" ενισχύει την περίπτωση διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ σε πληρωμές στους μετόχους, ακόμη και καθώς αυξάνεται η οικονομική αβεβαιότητα
Λιγότερο ρόδινα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα των τραπεζών stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει σήμα στις τράπεζες που επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων να προετοιμαστούν για προσαρμογές στο όνομα της επίτευξης πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.
Πολλοί τραπεζίτες διαφωνούν, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν ένα χειρότερο αποτέλεσμα για να πιέσουν τον κλάδο.
Η αξιολόγηση αποτελεί βασική εξέταση για τις τράπεζες, διότι δίνει εικόνα για την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς και τροφοδοτεί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Ένα "καθαρό πιστοποιητικό υγείας" ενισχύει την περίπτωση διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ σε πληρωμές στους μετόχους, ακόμη και καθώς αυξάνεται η οικονομική αβεβαιότητα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Τα σενάρια

Το φετινό τεστ χαρακτηρίστηκε ως η χρήση του πιο σκληρού οικονομικού σεναρίου μέχρι σήμερα, ωστόσο τα αποτελέσματα των τραπεζών έχουν ενισχυθεί από την ενίσχυση των κερδών πέρυσι από την αύξηση των επιτοκίων και τις χαμηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Αυτό οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να υποδείξουν ότι η εξέταση δεν δείχνει επαρκή επιδείνωση αυτής της αρχικής θέσης.
Οι τράπεζες εξετάζονται βάσει ενός δυσμενούς σεναρίου και ενός πιο ευνοϊκού βασικού σεναρίου για την τριετία έως το 2025.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα ισχυρότερα αποτελέσματα των εξετάσεων αντικατοπτρίζουν απτά βήματα που έχουν λάβει για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανθεκτικές και θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη αυτών των προσπαθειών.
Οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές για μια κατάσταση όπου μια επιεικής εξέταση επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν υπερβολικά τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια με πληρωμές των μετόχων, μόνο και μόνο για να γίνει στη συνέχεια το περιβάλλον πιο δύσκολο.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα αναγκάσουν πιθανότατα τις τράπεζες των οποίων οι προβλέψεις αποκλίνουν σημαντικά από τις δικές τους, να συνυπολογίσουν τις εκτιμήσεις τους, εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά.
Αυτή η φάση, γνωστή ως διασφάλιση ποιότητας, θα είναι πιθανώς πιο σκληρή από τις προηγούμενες ασκήσεις, είπαν οι άνθρωποι.
Ιδιωτικά, οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι η διαδικασία αμφισβήτησης των τραπεζών αφορά την πίεση για πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα και σημειώνουν ότι η μεθοδολογία και τα κεντρικά σενάρια παραμένουν αμετάβλητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης