Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin εξευτελίζει τον Zelensky: Είχε υπογράψει συμφωνία - Την αθέτησε όταν φύγαμε από το Κίεβο - Γιατί να τον εμπιστευτώ;

O Putin εξευτελίζει τον Zelensky: Είχε υπογράψει συμφωνία - Την αθέτησε όταν φύγαμε από το Κίεβο - Γιατί να τον εμπιστευτώ;
Η Ουκρανία είχε δεσμευτεί για την ουδετερότητά της κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη
Σχετικά Άρθρα
Σε αποκαλύψεις για το πώς οι Ουκρανοί αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη κατά τις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου του 2022 προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατά τις επαφές που είχε το περασμένο Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη με ηγέτες αφρικανικών κρατών, οι οποίοι παρουσίασαν και αυτοί από την πλευρά τους το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Στη συζήτηση διάρκειας τριών ωρών, ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την ισορροπημένη προσέγγιση των αφρικανικών κρατών όσον αφορά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους όσους θέλουν να εδραιώσουν την ειρήνη λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των μερών.

Η συνθήκη

Ωστόσο, για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος – όπως αναφέρει η Rossiskaya Gazetta – παρουσίασε στους Αφρικανούς ηγέτες το μονογραφημένο σχέδιο συνθήκης με την Ουκρανία, που είχε ετοιμαστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2022.
Όπως είπε ο Putin, το όνομα της συμφωνίας ήταν Συνθήκη για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ σε αυτήν υπήρχε και ένα παράρτημα που είχε προβλέψεις σχετικά με τον αριθμό του στρατού της Ουκρανίας και τον αριθμό και το είδος των όπλων του.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ουδέποτε η Ρωσία συμφώνησε με την Ουκρανία πως αυτή η συνθήκη θα ήταν εμπιστευτική, τονίζοντας πως παρόλο αυτά δεν την παρουσίασε ούτε την σχολίασε.
«Πρόκειται για τις εγγυήσεις για τις οποίες μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής.
Δεκαοκτώ άρθρα.
Αφορούν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις και άλλα πράγματα.
Τα πάντα είναι γραμμένα, από τις μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέχρι και το προσωπικό» ανέφερε ο Putin.
6_39.JPG
Την αθέτησαν

Ωστόσο, όπως είπε ο Putin, από τη στιγμή που η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματα της από το Κίεβο στο πλαίσιο της συνθήκης, η Ουκρανία αθέτησε τη συμφωνία και την πήρε πίσω.
«Μετά από αυτό, και όπως είχαμε δεσμευτεί στη συμφωνία, αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο.
Οι αρχές του Κιέβου όμως, όπως κάνουν συνήθως και οι ιδιοκτήτες τους, πέταξαν τη συμφωνία στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας.
Την απέρριψαν.
Που είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα συνεχίσουν να απορρίπτουν και άλλες συμφωνίες στο μέλλον;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι βασικές προβλέψεις

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Putin, η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα της την «ουδετερότητά της» ενώ ως εγγυητές εμφανίζονταν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία.
Επιπλέον, αναφέρονταν συγκεκριμένοι αριθμοί τόσο για το στρατιωτικό προσωπικό όσο και για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τις δικές τους θέσεις.
8_19.jpg
Μεταξύ άλλων η Ρωσία πρότεινε η Ουκρανία να διαθέτει 342 άρματα μάχης (το Κίεβο έκανε λόγο για 800), 1.029 τεθωρακισμένα οχήματα (για 2.400 μίλαγε το Κίεβο), για 96 πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων (για 600 έλεγε η Ουκρανία) καθώς και για 50 μαχητικά αεροσκάφη και για 52 βοηθητικά (έναντι 74 και 86 που ζητούσε το Κίεβο).
Επίσης, η Μόσχα πρότεινε οι Ουκρανοί στρατιώτες να είναι 85.000 (συν 15.000 της Εθνικής Φρουράς), με το Κίεβο να μιλά για 250.000 στρατιώτες.

Η Ουκρανία αρνείται

Σύμφωνα με τον Putin, η Ουκρανία είναι εκείνη που αρνείται τις διαπραγματεύσεις, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από σχετικό διάταγμα του Zelensky.
Παρόλο αυτά όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικές προτάσεις.
«Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας, το συμμερίζομαι.
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη τις προτάσεις σας» τόνισε ο Putin, ο οποίος εξήγησε στους Αφρικανούς ηγέτες και τους λόγους για τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Γιατί εισβάλαμε

Όπως είπε ο Putin, η Ρωσία προχώρησε σε αυτήν τη στρατιωτική ενέργεια για να στηρίξει το λαό του Donbass μετά το αιματηρό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, και αφού πρώτα είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για μια ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Ήταν το καθεστώς του Κιέβου που εξαπέλυσε αυτόν τον πόλεμο το 2014 και εμείς, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είχαμε το δικαίωμα να βοηθήσουμε τον λαό του Donbass σύμφωνα με τη ρήτρα για την αυτοάμυνα» είπε ο Putin.

Φάρσα η συμφωνία για τα σιτηρά

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, όπως η ανάγκη για τη διακίνηση σιτηρών και λιπασμάτων και από τις δύο χώρες.
Ο Putin έκανε λόγο για δυτική φάρσα, επισημαίνοντας ότι τα τρόφιμα, βάσει της συμφωνίας, δεν πηγαίνουν στα άπορα κράτη της Αφρικής.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί 31,7 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά, εκ των οποίων μόλις το 3,1% αυτών έχει πάει σε αναπτυσσόμενα κράτη.
«Δεν είναι φάρσα αυτό;» διερωτήθηκε ο Putin, υποστηρίζοντας ότι η Δύση έχει συνηθίσει να λέει ψέματα σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.
7_30.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης