Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερο μέτωπο στη Λευκορωσία; - Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα - Αναπτύσσει τα πυρηνικά η Ρωσία

Δεύτερο μέτωπο στη Λευκορωσία; - Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα - Αναπτύσσει τα πυρηνικά η Ρωσία
Η στενή συνεργασία του Κιέβου με το ΝΑΤΟ απλά καθυστερεί τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης διαμηνύει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού Ουκρανών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία κάνει λόγο η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατά καιρούς «τεστάρουν» την αμυντική ικανότητα των Λευκορώσων αλλά και των Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ενωσιακού κράτους Λευκορωσίας – Ρωσίας.
«Οι πληροφορίες που έχουμε και που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί από αξιωματούχους, δείχνουν ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας – Ουκρανίας, προσπαθώντας κατά διαστήματα να διερευνήσει την αμυντική ικανότητα του ενωσιακού κράτους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» υπογράμμισε ο Alexey Polishchuk, επικεφαλής του δεύτερου τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Ρωσικές δυνάμεις

Για αυτό το λόγο, όπως λέει ο Polishchuk, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λευκορωσία ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με τον Polishchuk, το καθήκον των Ρώσων στρατιωτών είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους διείσδυσης από ομάδες δολιοφθοράς.
«Τα ρωσικά και λευκορωσικά μέσα που είναι διαθέσιμα στην περιοχή είναι ικανά να αποκρούσουν οποιαδήποτε επιθετικότητα από το έδαφος της Ουκρανίας ή από γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο Ρώσος διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως η Μόσχα ευελπιστεί πως το Κίεβο και οι Δυτικοί θα έχουν την κοινή λογική να μην αναλάβουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για αυτούς.

Κανένας χρονικός περιορισμός για τα πυρηνικά

Επιπλέον, ο Ρώσος διπλωμάτης επισημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο ή όριο για την ανάπτυξη των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.
«Στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, οι βασικές προϋποθέσεις για την υποθετική επιστροφή των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι η άρνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Φυσικά, ένα τέτοιο βήμα από την πλευρά μας θα προϋπόθετε την πλήρη απόσυρση όλων των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος των ΗΠΑ, με την εξάλειψη της αντίστοιχης υποδομής στην Ευρώπη» επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Απάντηση στην επιθετικότητα

Σύμφωνα με τον Polishchuk, η απόφαση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ελήφθη αναγκαστικά ως απάντηση στην επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ.
«Αυτή η απόφαση έλαβε υπόψη την πολυετή καταστροφική πρακτική των «κοινών πυρηνικών αποστολών» των κρατών του ΝΑΤΟ.
Η ανοιχτή υποστήριξη των Δυτικών στο καθεστώς του Κιέβου και η απροθυμία να λάβουν σοβαρά υπόψη τις νόμιμες απαιτήσεις της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας, ήταν το έναυσμα για μια τέτοια κίνηση από τη Μόσχα και το Μινσκ» σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς νόμιμες υποχρεώσεις της Ρωσάις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
«Σε αντίθεση με τις αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές στις ευρωπαϊκές χώρες, τα ειδικά όπλα μας θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, στο έδαφος του κράτους της Ένωσης, εντός του οποίου έχει δημιουργηθεί ένας ενιαίος αμυντικός χώρος» υπογράμμισε ο Polishchuk.

Αργεί η λύση λόγω ΝΑΤΟ

Όπως λέει ο Ρώσος διπλωμάτης, η στενή συνεργασία του Κιέβου με το ΝΑΤΟ απλά καθυστερεί τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
«Δυστυχώς, ο στόχος της Δύσης δεν είναι η ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά η χρήση της ως εργαλείου για την καταπολέμηση της Ρωσίας.
Η σημερινή στενή συνεργασία μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς επίσημη ένταξη της Ουκρανία στη συμμαχία, δεν μας φέρνει πιο κοντά ειρήνη, αλλά καθυστερεί τη διευθέτηση της κρίσης», είπε ο διπλωμάτης, αναφέροντας πως εάν η Δύση ενδιαφερόταν για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τότε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα επέμεναν σε ένα ουδέτερο και εκτός του ΝΑΤΟ καθεστώς για την Ουκρανία.
«Από τη δεκαετία του 1990, έχουμε αντιμετωπίσει την αλόγιστη προέλαση αυτού του επιθετικού στρατιωτικού μπλοκ προς τα σύνορά μας, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια ορισμένων χωρών δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε βάρος της ασφάλειας άλλων.
Προσφέραμε πολλές επιλογές για την επίλυση του προβλήματος, ιδιαίτερα με τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωατλαντικού και ευρασιατικού χώρου αδιαίρετης ασφάλειας» τόνισε ο Ρώσος δι πλωμάτης, υποστηρίζοντας πως η Δύση συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο της αντιπαράθεσης, διαλύοντας το υπάρχον σύστημα ελέγχου των όπλων και καταστρέφοντας τα απομεινάρια της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης