Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί απέτυχε η αντεπίθεση των Ουκρανών; – Από τις 4 Ιουνίου έχουν χάσει 10.000 στρατιώτες, 186 τανκς, 418 τεθωρακισμένα….

Γιατί απέτυχε η αντεπίθεση των Ουκρανών; – Από τις 4 Ιουνίου έχουν χάσει 10.000 στρατιώτες, 186 τανκς, 418 τεθωρακισμένα….
Πρώην στέλεχος της CIA θεωρεί ότι για την αποτυχία των Ουκρανών ευθύνεται το ΝΑΤΟ… ενώ οι ίδιοι οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν όπλα για να μπορέσουν να διαπεράσουν την ρωσική άμυνα.
Μάλιστα ορισμένοι Ουκρανοί προτείνουν να σταματήσει η αντεπίθεση…
(upd18) Γιατί η αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε;
Ήδη στα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούνται αναλύσεις γιατί οι 11 ετοιμοπόλεμες Ταξιαρχίες των Ουκρανών απέτυχαν;
Να σημειωθεί ότι η CIA οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και πηγές στον αμερικανικό στρατό ανέφεραν ότι οι πρώτες 72 ώρες της αντεπίθεσης θα είναι κρίσιμες, πέρασαν ωστόσο 15 ημέρες και η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει τα εξής αποτελέσματα….
Κατέλαβαν 7 χωριά στην Zapοrizhia τα οποία σκόπιμα άφησαν οι ρώσοι για να μπορούν να βομβαρδίζουν τους Ουκρανούς από πλεονεκτικότερες θέσεις… ενώ ούτε καν έχουν πλησιάσει στα κύρια σημεία βασικής άμυνας των ρώσων…
Για τον έλεγχο αυτών των 7 χωριών αλλά και ορισμένα εδαφικά κέρδη άνευ σημασίας σε άλλες περιοχές στο Donbass ο Ουκρανικός στρατός έχασε 10.000 στρατιώτες, 186 τανκς, 418 τεθωρακισμένα… πραγματική καταστροφή…
Οι Ουκρανοί όρμησαν σαν κοπάδι και για τον λόγο αυτό ηττήθηκαν αναφέρουν πηγές του ΝΑΤΟ στην Le Monde…
Πρώην στέλεχος της CIA θεωρεί ότι για την αποτυχία των Ουκρανών ευθύνεται το ΝΑΤΟ… ενώ οι ίδιοι οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν όπλα για να μπορέσουν να διαπεράσουν την ρωσική άμυνα.
Μάλιστα ορισμένοι Ουκρανοί προτείνουν να σταματήσει η αντεπίθεση…
Ήδη επιχειρείται επιχειρησιακή παύση για λίγες ημέρες από τον Ουκρανικό στρατό ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση... που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ότι δεν πάει καλά για τις Ουκρανικές δυνάμεις...
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως για μια ακόμη φορά έπληξαν νευραλγικές θέσεις των Ουκρανών σε Οδησσό και Zaporizhia


Για 7 χωριά που κατέλαβαν οι Ουκρανοί υπέστησαν πανωλεθρία…

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει καταλάβει επτά χωριά που εκτείνονται μόλις 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της αντεπίθεσής του στις 4 Ιουνίου.
Στις 11 Ιουνίου, ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους κατέλαβαν τα χωριά Novodonetskoe, Blagodatnoe, Storojevoe, Makarovka και Neskuchnoe στην περιοχή του Donetsk.
Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τα χωριά Lokbovoe και Novodarovka της περιοχής Zaporozhye ήταν επίσης υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Η κατάληψη των επτά μικρών χωριών αναφέρθηκε ευρέως από τα κύρια μέσα ενημέρωσης ως «αρχική επιτυχία», παρά το γεγονός ότι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού στους τομείς του Zaporozhye και του νότιου Donetsk.
Πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το Novodonetskoe κατοικούνταν από μόλις 327 άτομα, το Makarovka από 258 ανθρώπους, το Blagodatnoe από 1097, το Storojevoe από 96, το Neskuchnoe από 644, το Lokbovoe από 99 και στην Novodarovka δεν ζούσαν πάνω από 51 άτομα.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρωσαν βαρύ τίμημα για να καταλάβουν αυτά τα μικρά χωριά.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περίπου 10.000 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της αντεπίθεσης.
Πολλά από τα θύματα εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ σε βάσεις εκτός Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποκάλυψε επίσης σε πρόσφατες δηλώσεις ότι η Ουκρανία έχασε 186 άρματα μάχης και 418 τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.
Ο Putin τόνισε ότι περίπου το 30% του εξοπλισμού που προμήθευσε η Δύση την Ουκρανία καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων γερμανικής κατασκευής κύριων αρμάτων μάχης Leopard 2 και αμερικανικής κατασκευής οχημάτων μάχης πεζικού Bradley.

Παρά τις δραματικές απώλειες και τα ελάχιστα κέρδη, οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν μια νέα σειρά επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στην Zaporizhia και στο νότιο Donetsk στις 17 και 18 Ιουνίου.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται τώρα σε πολλά μέτωπα στους δύο τομείς.
Ωστόσο τα Ουκρανικά στρατεύματά πληρώνουν το βαρύ τίμημα.

Νέες Ουκρανικές επιθέσεις

Στις 18 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στους τομείς του Zaporozhye, του νότιου Donetsk και του Donetsk.
Στην περιοχή της Zaporozhye, μια μεγάλη ουκρανική δύναμη επιχείρησε να επιτεθεί.
Τρεις ουκρανικές τακτικές ομάδες, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, έκαναν ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες σε πολλά κύματα κοντά στους οικισμούς Novopokrovka, Novodanilovka και Malaya Tokmachka.
Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τη ρωσική Ομάδα Δυνάμεων Vostok.

Επιπλέον, τέσσερις ουκρανικές συνοδείες στοχοποιήθηκαν με πυρά πυροβολικού κοντά στη Malaya Tokmachka.
Από τον βομβαρδισμό καταστράφηκαν 9 Ουκρανικά άρματα μάχης, 10 οχήματα μάχης πεζικού και έως 10 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Οι συνολικές απώλειες των δυνάμεων της Ουκρανίας στην Zaporizhia ανήλθαν σε 200 στρατιώτες, 33 άρματα μάχης, 30 οχήματα μάχης πεζικού και 35 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στις 18 Ιουνίου 2023.
Εν τω μεταξύ, στον τομέα του Νότιου Donetsk, τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις απωθήθηκαν κοντά στους οικισμούς Novodonetskoye, Rovnopol στις περιοχές του Donetsk και Novodovarovka στην περιοχή Zaporozhye κοντά στο Vremevka.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν 380 στρατιώτες, 35 άρματα μάχης, 33 οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων αμερικανικής κατασκευής Bradley, 38 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένου προσωπικού Stryker και ενός τύπου D-20.
Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίσης πλήγματα εναντίον μονάδων της 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου, της 110ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και της 129ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας κοντά στους οικισμούς Novgorodskoye, Avdeevka και Pobeda.
Οι απώλειες της Ουκρανίας σε αυτόν τον τομέα ήταν 210 στρατιώτες, ένα μαχητικό όχημα πεζικού, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, δύο φορτηγά και ένα σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων BM-21 Grad.

Δραματικές απώλειες των Ουκρανών στην Novodanilovka και νότια της Malaya Tokmachka


Ουκρανικές μονάδες που προσπάθησαν να προχωρήσουν στην κατεύθυνση Γιουζνοντόνετσκ κοντά στο κατοικημένο χωριό Νοβοντονέτσκι έχασαν περισσότερο από το 50% των στρατιωτών δήλωσε εκπρόσωπος της μονάδας Vostok.
Ένα άρμα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μάχης και περισσότερο από το μισό ανθρώπινο δυναμικό που προχωρούσε καταστράφηκαν, είπε η πηγή.
Επιπλέον, δύο εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν προς την κατεύθυνση του οικισμού Rovnopol.
Ένα άρμα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό καταστράφηκαν.
«Στις περιοχές νότια της Novodanilovka και νότια της Malaya Tokmachka, o Ουκρανικός στρατός προχώρησε στην επίθεση με δυνάμεις μέχρι ένα τάγμα με την υποστήριξη βαρέως εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας την τακτική επίθεσης κατά κύματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και σκότωσαν Ουκρανούς στρατιώτες»...

Οι Ουκρανοί πλήρωσαν 800 εκατ. δολάρια για όπλα ανύπαρκτα ή που ήταν … μόνο για ανταλλακτικά

Οι Ουκρανοί έδωσαν πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια σε προμηθευτές για προβληματικά όπλα ή για όπλα που δεν παρέλαβαν ποτέ, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, αποκαλύπτοντας έτσι αφενός το μπάχαλο αφετέρου την εκμετάλλευση στο πεδίο του εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η Ουκρανία πλήρωσε στους εργολάβους εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για όπλα που δεν παραδόθηκαν, ενώ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αφορούσε τόσο ελαττωματικά όπλα που αυτά έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά» αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τους New York Times, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δύση έχει στείλει όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την περασμένη εβδομάδα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες.
«Πολλές από τις παραδόσεις των Συμμάχων περιελάμβαναν σύγχρονο οπλισμό που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός.
Όμως υπήρξαν άλλες περιπτώσεις, όπου οι Σύμμαχοι παρείχαν όπλα από αποθήκες που, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζονταν μεγάλες επισκευές» αναφέρουν οι New York Times, επισημαίνοντας πως το 30% των όπλων της Ουκρανίας είναι υπό επισκευή.

Το ξεκόβει o Scholz στην Ουκρανία: Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ – Θα διαρκέσει ο πόλεμος με τη Ρωσία

Κάθε σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ξεκόβει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία τον Ιούλιο δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επίσημης πρόκλησης για ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αντιθέτως θα συζητηθεί το πώς η Ουκρανία μπορεί να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
Όπως είπε ο Scholz, τα κράτη της Δύσης θα πρέπει να προσανατολίσουν τις πολιτικές τους προς το σενάριο εκείνο που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προετοιμαζόμαστε για αυτό και προσανατολίζουμε την πολιτική μας για αυτό.
Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Αλλά είναι επίσης σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης» επισήμανε ο Scholz.

ΝΑΤΟ: Να μην παγώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία – Όχι σε ειρήνη με όρους Ρωσίας

Να μην παγώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και να υπάρξει ειρήνη βάσει των όρων της Ρωσίας ζητά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Σε δηλώσεις του από τη Γερμανία ο Stoltenberg υποστήριξε πως όλοι θέλουν ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο
«Όλοι θέλουμε το τέλος αυτού του πολέμου, αλλά μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάγωμα της σύγκρουσης και μια συμφωνία που υπαγορεύεται από τη Ρωσία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Stoltenberg σε μια πρώτη αντίδραση των συνομιλιών που είχαν Αφρικανοί ηγέτες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία τις προηγούμενες ημέρες.

Novodonetsk: 23 ρώσοι πεζοναύτες σκότωσαν 103 Ουκρανούς πεζοναύτες

Ένα απόσπασμα επίθεσης του Σώματος Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού (Στόλος Ειρηνικού), αποτελούμενο από 23 στρατιώτες, εξόντωσε 103 πεζοναύτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κοντά στο χωριό Novodonetsk σε διάστημα 3 ωρών....
Αυτό ανακοίνωσε ο Ήρωας της Ρωσίας, ο διοικητής του Τάγματος αρμάτων μάχης του Σώματος Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού, πλοίαρχος Ruslan Kurbanov.
Τη νύχτα, οι ουκρανικές μονάδες προχώρησαν σε αντεπίθεση, αλλά ηττήθηκαν από μια αντεπίθεση από ένα απόσπασμα επίθεσης των πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού
Σύμφωνα με τον εν ενεργεία διοικητή του αποσπάσματος επίθεσης της ταξιαρχίας του Σώματος Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού με το διακριτικό κλήσης Iva, τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τεθωρακισμένα οχήματα τύπου ΝΑΤΟ.
Το γαλλικό τανκ AMX-10 χτυπήθηκε από ένα ATGM, ένας στρατιώτης της 37ης ταξιαρχίας της Οδησσού παραδόθηκε χωρίς μάχη..

Οι αιτίες της αποτυχίας της Ουκρανικής αντεπίθεσης

Όρμησαν σαν κοπάδι

Οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν μόνο μικρής διάρκειας μαθήματα στους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι εκπαιδευμένοι Ουκρανοί στρατιώτες με βάση το ΝΑΤΟ δεν αποδίδουν.
Οι αποτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης αρχίζουν και να αγγίζουν και τα πρότυπα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ.
«Οι κακές γλώσσες αρχίζουν να μιλούν όλο και πιο ελεύθερα για την ποιότητα εκπαίδευσης αυτού του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ταυτόχρονα για τον επαγγελματισμό όσων τους εκπαίδευσαν τους τελευταίους μήνες, ειδικά στον γαλλικό στρατό», ανέφερε η Le Monde.
Πολλά μαθήματα διήρκεσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από δύο μήνες, συχνά περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αξιωματικοί επρόκειτο να πραγματοποιήσουν γενική στρατιωτική εκπαίδευση για Ουκρανούς στρατιώτες με θέματα «ναρκοπολέμου», «εργασίας των υγειονομικών υπηρεσιών», «μάχες σε αστικές συνθήκες», «τεθωρακισμένη αναγνώριση» και «διοίκηση μηχανοκίνητης ομάδας μάχης».
Οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ πρόσθεσαν ότι, ανεξάρτητα από την εμπειρία, οι στρατιώτες της Ουκρανίας που στάλθηκαν στη Γαλλία δεν είχαν οργάνωση.
«Όρμησαν μπροστά σαν κοπάδι και φώναξαν δυνατά», αποκάλυψε ένας εκπαιδευτής.
Η Le Monde ανέφερε επίσης ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έλαβαν οδηγίες να μην επιδιώκουν να δημιουργήσουν προσωπικούς δεσμούς με εκπαιδευόμενους, καθώς και να διατηρήσουν μια πολιτισμική και επαγγελματική απόσταση, ώστε οι εκπαιδευτές να μην βιώνουν συναισθηματικό δέσιμο με τους Ουκρανούς.

Αναλυτής της CIA εξηγεί πώς το ΝΑΤΟ μαχαίρωσε πισώπλατα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

Η Δύση καταδίκασε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε καταστροφή λόγω της σύντομης περιόδου εκπαίδευσης
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει καταδικάσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε καταστροφή λόγω μιας αλαζονικής επιθυμίας της Δύσης να κερδίσει την Ρωσία, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA L. Johnson.
Τους εκπαιδεύουμε και μετά σκοτώνονται…
Σύμφωνα με τον ειδικό, η Δύση κάνει ένα «εγκληματικό» λάθος στέλνοντας στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για εκπαίδευση σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπου οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα: κάθε χώρα της συμμαχίας έχει διαφορετικά πρότυπα εκπαίδευσης, γεγονός που περιπλέκει τον συντονισμό των ενεργειών των ταγμάτων…
Η σύντομη εκπαίδευση μερικών μηνών επηρεάζει επίσης σοβαρά την ποιότητα της εκπαίδευσης των Ουκρανών, λέει ο Johnson, αφού ιδανικά θα έπρεπε να είναι αρκετά χρόνια.
Όλα γίνονται μόνο για να φανεί η ενότητα της Δύσης απέναντι στη Ρωσία…
«Προσφέρουμε σκόπιμα ανεπαρκή εκπαίδευση στους Ουκρανούς και μετά τους αναγκάζουμε να πάνε στη μάχη και, στην πραγματικότητα, να αυτοκτονήσουν».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από την έναρξη της αντεπίθεσης, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει την αποτυχία της επιχείρησης.

Η αποτυχία της αντεπίθεσης οφείλεται σε ένα λάθος υπολογισμό του Zelensky

Η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απέτυχε λόγω ενός σοβαρού λάθος υπολογισμού του προέδρου Volodymyr Zelensky, χωρίς την κατάλληλη ποσότητα δυτικών όπλων, δήλωσε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην αρχηγού της Ουκρανίας.
«Η επίθεση έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν λειτουργεί.
Πολλοί από τους ανθρώπους μας πέθαναν, πολλοί τραυματίστηκαν».
Όπως τόνισε, η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απέτυχε, αφού ο Zelensky την εξαπέλυσε χωρίς τα απαραίτητα όπλα.
Η Ουκρανία δεν έχει αρκετά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικά, ενώ επίσης δεν υπάρχουν αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Χωρίς αμερικανικά βομβαρδιστικά F-16, οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να διαπεράσουν καμία αμυντική γραμμή του ρωσικού στρατού»
«Πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική ή να σταματήσουμε την επίθεση
Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να επιτεθεί… ο Zelensky θα πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα ρωσικά Kornets

Τα ρωσικά Kornets καταστρέφουν με επιτυχία δυτικά άρματα μάχης για περισσότερα από 20 χρόνια αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch
«Το ρωσικό Kornet παραμένει ένα τρομερό όπλο», αναφέρει το Military Watch.
Το ελαφρύ φορητό πυραυλικό σύστημα Kornet των 28 κιλών, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1998, χρησιμοποιείται με επιτυχία από διάφορες χώρες ενάντια στα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα για περισσότερα από 20 χρόνια, καταστρέφοντας αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, ισραηλινά Merkavas και Γερμανικά Leopards.
Η διπλή κεφαλή του Kornet ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του συστήματος ενώ οι θερμικές συσκευές απεικόνισης του Kornet είναι σημαντικά ανώτερες από τις δυνατότητες των αντίστοιχων δυτικών συστημάτων

Οι Ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις... ίσως σταματήσουν...

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να διακόψουν προσωρινά τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις για να επανεκτιμήσουν τις τακτικές τους για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Πληροφοριών των Αμυντικών Δυνάμεων της Εσθονίας,  δήλωσε στις 16 Ιουνίου ότι εκτιμά ότι «δεν θα δούμε επίθεση τις επόμενες επτά ημέρες».
Η Wall Street Journal ανέφερε παρομοίως στις 17 Ιουνίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν σταματήσει ως επί το πλείστον τις προόδους τους τις τελευταίες ημέρες» καθώς η ουκρανική διοίκηση επανεξετάζει τις τακτικές. αντεπιθέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Το ISW έχει επισημάνει προηγουμένως ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δεσμεύσει την πλειονότητα των διαθέσιμων δυνάμεών της σε αντιεπιθετικές επιχειρήσεις και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την κύρια προσπάθειά της.
Οι επιχειρησιακές παύσεις είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων και αυτή η παύση δεν σημαίνει το τέλος της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Putin: Η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιείται

Η Ουκρανία σύντομα δεν θα χρησιμοποιεί τα δικά της οπλικά συστήματα προέβλεψε ο ρώσος Πρόεδρος Putin.
Δεν θα μείνει τίποτα.
Ότι χρησιμοποιούν το φέρνουν απ' έξω.
Αλλά είναι αδύνατο να πολεμάς έτσι επ' αόριστον.
Εν τω μεταξύ, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας κερδίζει δυναμική κάθε μέρα.
Αυξήσαμε τη στρατιωτική παραγωγή κατά 2,7 φορές τον τελευταίο χρόνο.
Η παραγωγή μας των πιο κρίσιμων όπλων έχει αυξηθεί 10 φορές και συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι βιομηχανίες εργάζονται σε δύο ή τρεις βάρδιες και μερικές βιομηχανίες είναι απασχολημένες όλο το εικοσιτετράωρο.
Αυτό μας αποδεικνύει ότι το περιθώριο ασφαλείας μας είναι πολύ μεγάλο.

Δεύτερο μέτωπο στη Λευκορωσία; - Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα

Για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού Ουκρανών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία κάνει λόγο η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατά καιρούς «τεστάρουν» την αμυντική ικανότητα των Λευκορώσων αλλά και των Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ενωσιακού κράτους Λευκορωσίας – Ρωσίας.
«Οι πληροφορίες που έχουμε και που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί από αξιωματούχους, δείχνουν ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας – Ουκρανίας, προσπαθώντας κατά διαστήματα να διερευνήσει την αμυντική ικανότητα του ενωσιακού κράτους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» υπογράμμισε ο Alexey Polishchuk, επικεφαλής του δεύτερου τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
Για αυτό το λόγο, όπως λέει ο Polishchuk, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λευκορωσία ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με τον Polishchuk, το καθήκον των Ρώσων στρατιωτών είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους διείσδυσης από ομάδες δολιοφθοράς.

Τι συμβαίνει με την αντεπίθεση;

Η κατάσταση για την Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί – σε ορισμένα μέρη, οι ουκρανικές μονάδες φτάνουν στην πρώτη γραμμή, ενώ σε άλλα όχι, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο σημείο άμυνας της Ρωσίας.
Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούν τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα που αποτελούνται από διάφορα στοιχεία.
Το πρώτο έχει σχεδιαστεί για να σπάει τις άμυνες, το δεύτερο, για τη χρήση στρατευμάτων για να κρατήσουν εδάφη και να κινηθούν σε αυτά τα εδάφη.
Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους σε κανένα τμήμα ανέφερε ο Putin.
Όσο για το υλικό, κάθε μέρα χάνουν όλο και περισσότερο υλικό.
Μέχρι σήμερα, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει περίπου 186 άρματα μάχης και 418 τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων.

To σχέδιο ειρήνης που δεν προχώρησε

Η αφρικανική αντιπροσωπεία, η οποία περιελάμβανε τους προέδρους της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης και της Ζάμπια, και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin.
Ο Putin αποκάλυψε ορισμένα έγγραφα που περιγράφουν τόσο τις ρωσικές όσο και τις ουκρανικές προτάσεις σχετικά με το μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, καθώς και τον εξοπλισμό τους, με βάση το σχέδιο που εξετάστηκε στην Κωνσταντινόπουλη.

Η Ρωσία πρότεινε να περιοριστεί ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού σε 85.000 και ο αριθμός των μελών της Εθνικής Φρουράς σε 15.000.
Ωστόσο, η Ουκρανία πρότεινε ο στρατός της να διαθέτει έως και 250.000 στρατιώτες.

Η Ρωσία πρότεινε να επιτραπεί στην Ουκρανία να έχει 342 άρματα μάχης, 1.029 τεθωρακισμένα οχήματα, 96 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 50 μαχητικά αεροσκάφη και 52 «βοηθητικά» αεροσκάφη.
Ωστόσο η Ουκρανία ήθελε 800 τανκς, 2.400 τεθωρακισμένα οχήματα, 600 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 74 μαχητικά αεροσκάφη και 86 «βοηθητικά» αεροσκάφη.

Οι Ουκρανοί προφασίζονται τεχνικά προβλήματα στα Leopard για να μην καταλήξουν σωρό από στάχτες

Ένα ουκρανικό πλήρωμα αρμάτων μάχης που συμμετέχει στην αντεπίθεση στην περιοχή Zaporizhzhia φέρεται να προσποιείται βλάβες στο Leopard που χρησιμοποιεί λόγω των ανησυχιών τους για την αντιμετώπιση του ρωσικού στρατού.
Αυτές οι πληροφορίες αναφέρθηκαν από το Γερμανικό Spiegel, με βάση συζητήσεις με εκπροσώπους του πληρώματος ενός Leopard 2, που σταθμεύει κοντά στη ζώνη σύγκρουσης.
Το ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρει ότι τα τρία μέλη του πληρώματος Leopard 2 που πήρε συνέντευξη από το δημοσίευμα δεν καταδικάζουν τους στρατιώτες που αρνούνται να συμμετάσχουν στον πόλεμο, καθώς κατανοούν τους κινδύνους που εμπεριέχονται, αναγνωρίζοντας ότι αν μια ρωσική οβίδα χτυπούσε τον πυργίσκο ενός Leopard, «Τότε ο χειριστής του τανκ θα γίνετε ένα σωρό στάχτες».
Τα μέλη του πληρώματος του Leopard 2A6, στα οποία ανατέθηκε το έργο να πυροβολούν εχθρικά χαρακώματα στην αρχική φάση της αντεπίθεσης, επιβεβαίωσαν ότι τρία από τα άρματα μάχης τους αντιμετώπισαν ναρκοπέδια που είχαν τοποθετήσει ρωσικά στρατεύματα.
Οι νάρκες διασκορπίστηκαν εκτενώς στην περιοχή, αποτελώντας σημαντική απειλή για τα άρματα μάχης.

18june2023_Ukraine_South_Zaporizhzhia_map.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_182023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_182023_1.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_June_182023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_182023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_June_182023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης