Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων

Τσεχία: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων
Αξιολογώντας τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, ο Τσέχος πρόεδρος δήλωσε ότι το Κίεβο φέτος έχει μόνο μία ευκαιρία για μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
H διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ξεκινήσει σε μια εποχή που υπάρχει ακόμη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά το Κίεβο πρέπει να λάβει εγγυήσεις ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με το τέλος της σύγκρουσης, δήλωσε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel, στο CNN. .
«Δεν νομίζω ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη στιγμή που αυτή η σύγκρουση εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα.
Και οι ίδιοι οι Ουκρανοί κατανοούν ότι αυτό είναι αδύνατο.
Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις, επιπλέον, ήδη στο στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους ότι τη στιγμή που θα τελειώσει η σύγκρουση, θα ξεκινήσει ταυτόχρονα μια πολύ εντατική διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Pavel.

Μόνο μια ευκαιρία

Αξιολογώντας τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, είπε ότι το Κίεβο φέτος έχει μόνο μία ευκαιρία για μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
«Έχω ήδη πει ότι οι Ουκρανοί έχουν μια ευκαιρία φέτος για μια επιτυχημένη αντεπίθεση. Γιατί αν η αντεπίθεση, την οποία πιθανώς ήδη βλέπουμε, δεν πέτυχε φέτος, δεν προλαβαίνει να αναδιάταξει τις δνάμεις
Έτσι, αυτό που θα καταφέρει να πετύχει η Ουκρανία φέτος θα οδηγήσει πιθανότατα σε δύο πιθανά αποτελέσματα, το ένα εκ των οποίων θα είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο θα είναι το πάγωμα (της σύγκρουσης) μέχρι το επόμενο έτος, μέχρι πότε θα είναι δυνατό να συγκεντρώσει ξανά νέες δυνάμεις για την επίθεση», πιστεύει ο Pavel.
Ταυτόχρονα, ο Τσέχος Πρόεδρος πιστεύει ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη θέσει σε δράση όλες τις δυνάμεις που προορίζονται για την αντεπίθεση.

To πολιτικό μήνυμα με τα πυρηνικά όπλα…

Με τη σειρά του, ο Pavel θεωρεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, πρώτα απ' όλα, πολιτικό μήνυμα.
«Αυτό είναι, πρώτα απ 'όλα, ένα πολιτικό μήνυμα.
Επειδή τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται όργανο πολιτικής αποτροπής και εμείς (οι χώρες του ΝΑΤΟ) θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε με παρόμοιο εκφοβισμό.
Eπίσης αναλύστε τι θα μπορούσε να σημαίνει για εμάς και πώς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό», επισήμανε.
Πιθανά αντίμετρα από τη συμμαχία θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον Pavel, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
«Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων (της Ρωσικής Ομοσπονδίας) στη Λευκορωσία δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί», τόνισε ο Τσέχος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης