Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Πρόσκληση Blinken στον Κινέζο ΥΠΕΞ για συνέχεια των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον

State Department:  Πρόσκληση Blinken στον Κινέζο ΥΠΕΞ για συνέχεια των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον
Σύμφωνα με το France Presse, ο Κινέζος υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση - Ο εκπρόσωπος του State Department περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές».
Σχετικά Άρθρα
Στο πλαίσιο άμβλυνης των εντάσεων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών Qin Gang, να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσει τις διμερείς διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο.
«Ο Υπουργός κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τις συζητήσεις και συμφώνησαν να προγραμματίσουν μια αμοιβαία επίσκεψη σε κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Ο εκπρόσωπος του State Department περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές».
«Tόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και υπολογισμών», είπε.
«Eθεσε μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, καθώς και ευκαιρίες για διερεύνηση της συνεργασίας σε κοινά διακρατικά ζητήματα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται».
Ο Blinken «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες του αμερικανικού λαού και θα συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να προωθήσουν το όραμά μας για έναν κόσμο που είναι ελεύθερος, ανοιχτός και τηρεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Ο Γραμματέας και Σύμβουλος Εξωτερικών και Υπουργός Εξωτερικών Qin σημείωσε επίσης τη σημασία της διευκόλυνσης των ανταλλαγών μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ, είπε, προσθέτοντας ότι ο Blinken θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με Κινέζους αξιωματούχους στις 19 Ιουνίου.

Το ζήτημα της Ταϊβάν

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying σημείωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι η Κίνα ελπίζει ότι η επίσκεψη του Blinken «μπορεί να βοηθήσει να επαναφέρει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτα που συμφώνησαν οι δύο Πρόεδροι στο Μπαλί».
Ο XI και ο Biden συναντήθηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2022 στο Μπαλί και μίλησαν για τρεισήμισι ώρες. Τότε, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του εμμένει στην πολιτική μιας Κίνας και ότι ήταν ενάντια στην αλλαγή του status quo στα στενά της Ταϊβάν.
Η κινεζική πλευρά χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές και εξέφρασε την ετοιμότητά της να δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Κίνα.
Ο Blinken επισκέπτεται την Κίνα από τις 18 έως τις 19 Ιουνίου.
Η επίσκεψή του είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του περιστατικού με κινεζικό αερόστατο, το οποίο καταρρίφθηκε από αμερικανικό πύραυλο εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.
Το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μετεωρολογική συσκευη, αλλά η Ουάσιγκτον επέμεινε ότι το μπαλόνι είχε χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή «ευαίσθητων πληροφοριών».
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της Αμρικανικής διπλωματίας στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης