Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σωτηρία τώρα, καταδίκη σε οικολογική καταστροφή αύριο, τα ηλιακά πάνελ: Υποθηκεύουν το μέλλον αλλά κάποιοι... σφυρίζουν αδιάφορα!

Σωτηρία τώρα, καταδίκη σε οικολογική καταστροφή αύριο, τα ηλιακά πάνελ: Υποθηκεύουν το μέλλον αλλά κάποιοι... σφυρίζουν αδιάφορα!
Μεγάλο θέμα το ζήτημα των ηλιακών αποβλήτων... δεν υπάρχει πρόνοια ήδη φωνάζουν στην Αμερική
Ο πολλαπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης των ηλιακών αποβλήτων γίνεται αιτία ανησυχίας τόσο εντός όσο και εκτός Αμερικής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα περίπου 149,5 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ σε εθνικό επίπεδο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η χώρα εγκατέστησε 6,1 GW ηλιακής ισχύος, που είναι το «καλύτερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου στις 8 Ιουνίου από την ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Wood Mackenzie αναμένει ότι η συνολική εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Αμερικής θα φτάσει τα 378 GW έως το 2028.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών στον κόσμο και βασικός προμηθευτής πάνελ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά το εμπόριο με την Κίνα συνεπάγεται ανθρώπινο κόστος όπως η εργασία σε συνθήκες σκλαβιάς.
Πέρυσι, η Τελωνειακή και Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) απέκλεισε 1.642 ηλεκτρονικές αποστολές αξίας 841 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, λόγω της εφαρμογής του νόμου για την προστασία της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας κατά την προμήθεια από την Κίνα.
Τον Μάρτιο, η CBP κυκλοφόρησε 552 κομμάτια εξοπλισμού αξίας 345 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η καθυστερημένη εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα προκάλεσε καθυστερήσεις στα προγράμματα ανάπτυξης ηλιακών έργων.

Όμως, με την απελευθέρωση μέρους των αποστολών που έχουν παρακρατηθεί, τα κινεζικά ηλιακά πάνελ θα μπουν τώρα στα αμερικανικά έργα.
Εκτός από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διαδικασία παραγωγής, η ηλιακή βιομηχανία έχει ένα άλλο εμπόδιο που δεν έχει ακόμη επιλυθεί και το οποίο σύντομα διαφημίζεται ως παγκόσμιος οικολογικός εφιάλτης.
Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ έχουν διάρκεια ζωής περίπου 25 έως 30 χρόνια.
Καθώς αυτά τα πάνελ σταματούν να λειτουργούν ή αποσύρονται, αποτελούν σημαντική πρόκληση καθώς οι χώρες πρέπει να κάνουν ορθές ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων ηλιακών πάνελ.

Αυξάνονται τα ηλιακά απόβλητα

Με βάση τους αριθμούς από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Yale, οι ηλιακοί συλλέκτες που πρόκειται να αποσυρθούν έως το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καλύπτουν περίπου 3.000 γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Σε μια συνέντευξη στις 13 Μαΐου στο CNBC, ο Suvi Sharma, Διευθύνων Σύμβουλος της Solarcycle με έδρα το Τέξας, δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια «γίνεται η κυρίαρχη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» ενώ επικαλέστηκε μια έκθεση EIA που ανέφερε ότι το 54% της παραγωγικής ικανότητας στην νέα κλίμακα ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα προέρχεται από ηλιακή ενέργεια.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει για να γίνει η ηλιακή βιομηχανία «κυκλική», είπε ο Sharma, αναφερόμενος στην ανακύκλωση.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 500 εκατομμύρια ηλιακά πάνελ στην Αμερική, με δεκάδες εκατομμύρια να αναμένεται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Renewable Energy υπολόγισε ότι η χώρα θα δει περίπου 9,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους απορριμμάτων ηλιακών πάνελ μεταξύ 2030 και 2060.

Στην Κίνα, τα απόβλητα ηλιακών πάνελ έχουν γίνει ένα σημαντικό ζήτημα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών χωρίς να τηρεί σωστά τα τεχνολογικά πρότυπα. Ως αποτέλεσμα, πολλά από αυτά τα πάνελ καθίστανται άχρηστα πριν από το τέλος της αναμενόμενης διάρκειας ζωής τους.
Το ποσοστό διάλυσης ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα εκτιμάται ότι έφτασε περίπου το 30% ετησίως, δήλωσε στους The Epoch Times στις 4 Απριλίου ο Fang Qi, σύμβουλος επενδύσεων που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Μάρτιο, ο Liu Limin, αναπληρωτής γραμματέας της εξειδικευμένης επιτροπής φωτοβολταϊκών της China ECOPV Alliance, προέβλεψε σε ένα φόρουμ ότι τα απόβλητα ηλιακών μονάδων της Κίνας θα φτάσουν τα 18 GW έως το 2030 και τα 253 GW ή 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2040.

Ανακύκλωση Ηλιακών Απορριμμάτων

Τα απόβλητα ηλιακών πάνελ αποτελούν σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης.
Τα πάνελ αποτελούνται από πολυάριθμες τοξικές χημικές ουσίες όπως το τελλουρίδιο του καδμίου, ο μόλυβδος, το εξαφθοροαιθάνιο και άλλα.
Μια χημική ουσία που δημιουργείται ως υποπροϊόν της κατασκευής ηλιακών πάνελ είναι το τετραχλωριούχο πυρίτιο που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα στο δέρμα.
Η τοποθέτηση απορριμμάτων ηλιακών πάνελ σε χώρους υγειονομικής ταφής αποτελεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για το περιβάλλον, καθώς τα τοξικά ορυκτά και τα μέταλλα μπορεί να καταλήξουν να διαρρέουν στο έδαφος.
Ωστόσο, αυτό είναι που γίνεται αυτή τη στιγμή.
Επί του παρόντος, περίπου το 90% των ελαττωματικών ή στο τέλος του κύκλου ζωής των ηλιακών συλλεκτών αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος της ανακύκλωσης των ηλιακών συλλεκτών είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με την απλή απόρριψή τους.
Σύμφωνα με τον Sharma, αυτό το χάσμα θα «κλείσει σημαντικά τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια» λόγω «ο συνδυασμός της ανακύκλωσης γίνεται πιο αποδοτικός από πλευράς κόστους και το κόστος υγειονομικής ταφής μόνο αυξάνεται».
Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη οικιακή ηλιακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τα μέσα του 2022, η πολιτεία είχε μόνο ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης που δεχόταν ηλιακά πάνελ.

Ο κατασκευαστής ηλιακών πάνελ First Solar με έδρα τις ΗΠΑ πιστεύει ότι η ανακύκλωση θα γίνει κερδοφόρα.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα έχουμε το κόστος της ανακύκλωσης κάτω από την υγειονομική ταφή», δήλωσε ο επικεφαλής ποιότητας και αξιοπιστίας της εταιρείας Patrick Buehler σε συνέντευξή του στο WSJ πέρυσι.
Σύμφωνα με την First Solar, μπορεί να ανακτήσει σχεδόν το 95% των υλικών ενός ηλιακού πάνελ κατά βάρος.
Τα ανακτημένα υλικά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ημιαγωγών για ολοκαίνουργια πάνελ.
Πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές και αποδοτικές ενεργειακές πολιτικές από τους νομοθέτες.
Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα επί του παρόντος σχετικά με τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας που κυμαίνονται από την εξάρτηση από την εργασία σκλάβων της Κίνας έως την αποτελεσματική απαλλαγή από τα παλιά πάνελ.
Εκτός εάν σημειωθεί πραγματική πρόοδος σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, δεν συνιστάται η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε μεγάλη κλίμακα και η ανάπτυξη εξάρτησης από μια τέτοια περιβαλλοντικά μη βιώσιμη τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης