Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Ισορροπημένη η προσέγγιση των Αφρικανικών κρατών για το Ουκρανικό – Προετοιμασία συνόδου κορυφής για διεύρυνση της συνεργασίας

Putin: Ισορροπημένη η προσέγγιση των Αφρικανικών κρατών  για το Ουκρανικό  – Προετοιμασία συνόδου κορυφής για διεύρυνση της συνεργασίας
O Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο με όσους επιθυμούν ειρήνευση με βάση τις αρχές της ισότιμης αντιμετώπισης και της εξισορρόπησης των συμφερόντων
Aπέτυχε το σχέδιο της Δύσης για διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από την ευρύτερη συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου στο forum της Πετρούπολης όπου διεξάγονται πολυμερείς διπλωματικές επαφές,
Η Ρωσία χαιρετίζει την ισορροπημένη προσέγγιση των αφρικανικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin σε συνάντηση με αφρικανική αντιπροσωπεία στο παλάτι Konstantinovsky κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
«Χαιρετίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων σε σχέση με την ουκρανική κρίση», επισήμανε ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τόνισε σχετικά ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο για όσους επιθυμούν ειρήνευση με βάση τις αρχές της ισότιμης αντιμετώπισης και της εξισορρόπησης των συμφερόντων.
Ο Putin εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής θα μπορέσει να εντοπίσει νέες προοπτικές συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, επιστημονικό, τεχνικό, ανθρωπιστικό και άλλους τομείς.
Η ανάπτυξη των σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες αποτελεί προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική, τόνισε ο Putin.
Στη συζήτηση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας συμμετέχουν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, ο πρόεδρος της Σενεγάλης Maki Sall και ο πρόεδρος της Ζάμπιας Hakainde Hichilema .
Στην αντιπροσωπεία περιλαμβανόταν επίσης ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Moustafa Madboulyκαι εκπρόσωποι από την Ουγκάντα και το Κονγκό.
Στα μέσα Μαΐου, ο Ramaphosa ανακοίνωσε ότι παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο συμφώνησαν να δεχτούν την αποστολή των αρχηγών των αφρικανικών κρατών.
Την προηγούμενη μέρα, επισκέφτηκαν το Κίεβο και είχαν συνομιλίες με τον Volodymyr Zelensky, προτρέποντάς τον να τερματίσει τη σύγκρουση πριν «χαθούν τα πάντα».
Ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου, ωστόσο, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του αρνείται να κάνει διάλογο με τη Ρωσία.
Μετά τις διμερείς συνομιλίες, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με άλλους Αφρικανούς ηγέτες από τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια, και την Αίγυπτο για να συζητήσουν το σχέδιό τους για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Αφρικής θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 26-29 Ιουλίου.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_190622.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης