Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Οικονομικό κραχ: Έρχεται στάση πληρωμών σε 3 φάσεις το Φθινόπωρο – Η μάχη για τις δημόσιες δαπάνες και το χάος στις αγορές

ΗΠΑ - Οικονομικό κραχ: Έρχεται στάση πληρωμών σε 3 φάσεις το Φθινόπωρο – Η μάχη για τις δημόσιες δαπάνες και το χάος στις αγορές
Οι κομματικές αντιπαραθέσεις για τις δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι η κύρια ενασχόληση εντός του Καπιτωλίου το 2023, με τους Δημοκρατικούς να απορρίπτουν αμέσως κάθε ιδέα για μείωση και να δεσμεύονται ότι δεν θα συναινέσουν με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση
Σε περιδίνηση εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, την ώρα που ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κρατών αποσύρεται από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων επειδή τη θεωρεί δημοσιονομικά αναξιόπιστη, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά μείωση της διακράτησης αμερικανικών ομολόγων.
Εάν κάποιος θεωρούσε ότι η πρόσφατη οδυνηρή συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους που επετεύχθη στην αμερικανική Γερουσία θα σήμαινε οποιουδήποτε είδους ανακούφιση από την...καυτή πατατα των κρατικών δαπανών, μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Kevin McCarthy, τρέφει φρούδες ελπίδες...
 
Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών

Για να προσπαθήσει να αποτρέψει την αναταρσία μεταξύ των πιο συντηρητικών μελών της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ο McCarthy συμφώνησε σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Βουλή θα προτείνει πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες κατά τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.
Αυτές οι περικοπές θα είναι επιπλέον εκείνων που υιοθετήθηκαν στη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους που ενέκρινε το Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η κίνηση εγγυάται ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις για τις δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι η κύρια ενασχόληση εντός του Καπιτωλίου το 2023, με τους Δημοκρατικούς να απορρίπτουν αμέσως κάθε ιδέα για μείωση και να δεσμεύονται ότι δεν θα συναινέσουν με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση.
Οι… αιματηροί μήνες που έρχονται θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για μια ακόμη εύθραυστη οικονομία των ΗΠΑ, παρόλο που το σενάριο για τεχνική χρεοκοπία είναι πλέον εκτός ατζέντας μέχρι το 2025.
Το χάος θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές.
Τόσο ένα πιθανό «κλείσιμο της κυβέρνησης» (government shutdown) δηλαδή στάση των πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου όσο και οι υποχρεωτικές περικοπές δαπανών περιμένουν στο τέλος του δρόμου, εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης αυτή την εβδομάδα, η βουλευτής Rosa DeLauro είπε ότι η πρόσφατα θεσπισθείσα συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους παρείχε «έναν δρόμο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαίρως» και με ελάχιστο δράμα.
Αλλά γρήγορα πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, εάν ο McCarthy επιμείνει σε περικοπές δαπανών και «αγνοούμε όσαν έχουν γίνε νόμος του κράτους…. εγγυόμαστε μια στάση πληρωμών τον Οκτώβριο».

Τα τρία ορόσημα για το Κογκρέσο

Ποια είναι τα σημαντικότερα ορόσημα τους επόμενους μήνες και ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομία.

Φάση 1: Χάος με της δημόσιες δαπάνες το καλοκαίρι

Μεγάλο μέρος της εστίασης όσον αφορά τα δημοσιονομικά θα δοθεί στην Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής, με επικεφαλής την Πρόεδρο Kay Granger
Η επιτροπή της θα επιφορτιστεί με την ψήφιση 12 διαφορετικών νομοσχεδίων τους επόμενους μήνες για τον καθορισμό των δαπανών σε μια σειρά κυβερνητικών λειτουργιών όπως η γεωργία, η εκπαίδευση, η εσωτερική ασφάλεια και πολλά άλλα.
Αυτή η διαδικασία - η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους - είναι το βασικό πρώτο βήμα στις συνολικές συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.
Το θέμα είναι ότι η συμφωνία του McCarthy σημαίνει ότι αυτά τα νομοσχέδια πρόκειται να εξεταστούν τώρα σε χαμηλότερο επίπεδο με βάση τις δαπάνες του οικονομικού έτους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής διεκδικούν τώρα περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες περικοπές στα κυβερνητικά προγράμματα πέρα από αυτές που είχαν «κλείσει» στη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.
Ο Granger δήλωσε ότι η κίνηση των Ρεπουμπλικανών είναι απολύτως νόμιμη και ότι η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους απλώς έθεσε «ένα ανώτατο όριο, όχι ένα κατώτατο όριο» στα επίπεδα δαπανών – παρά τη σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών.
Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας διευθύνεται από τη Γερουσιαστή Patty Murray.
Αυτή και η επιτροπή της Βουλής θα προχωρήσουν σε παράλληλες ακροάσεις αυτό το καλοκαίρι για να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις όσον αφορά τα επίπεδα δαπανών που συμφωνήθηκαν, αποτελώντας το προανάκρουσμα για μια σφοδρή σύγκρουση το φθινόπωρο καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν χψωρίς επιτυχία να γεφυρώσουν τις διαφορές.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να παρακολουθήσουν στενά αυτές τις εξελίξεις», έγραψε ο Greg Valliere, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τις ΗΠΑ στην AGF Investments.
Από την πλευρά του, ο McCarthy έχει παραμερίσει τις πιθανότητες μόνιμου αδιεξόδου, λέγοντας στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα «πρέπει να είστε πιο θετικοί».
Treasury Curve Points to Renewed Worries on Fed-Driven Recession - Bloomberg
Φάση 2: Στάση πληρωμών της κυβέρνησης το φθινόπωρο

Το θέμα για πολλούς παρατηρητές είναι μια πιθανή στάση πληρωμών που θα μπορούσε να έρθει την 1η Οκτωβρίου εφόσον δεν υπάρξει δικομματική συμφωνία.
Εάν οι διαφορές στην προσέγγιση μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας επιμείνουν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το κλείσιμο για άλλη μια φορά ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών αυτό το φθινόπωρο.
«Τα γεγονότα αυτά πιέζουν συχνά τις αγορές μετοχών, αλλά μόνο προσωρινά, καθώς οι αγορές συνήθως ανακάμπτουν μόλις η Ουάσιγκτον εκπέμπει σήματα… συμφωνίας για να ανοίξει ξανά η κυβέρνηση», σημειώνει ο Brian Gardner, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Stifel στην Ουάσιγκτον
Ο πολιτικός κίνδυνος εδώ, ωστόσο, «δεν αποτιμάται επί του παρόντος από τις αγορές» αλλά θα μπορούσε να γίνει εμπροσθοβαρώς το φθινόπωρο και να τεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών και της οικονομίας, αν δεν υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού στον ορίζοντα, πρόσθεσε.
Εκτός από την ίδια τη διακοπή λειτουργίας του δημοσίου, υπάρχει μια σειρά από δημοσιονομικές προθεσμίες τους επόμενους μήνες και άλλα σημαντικά ζητηματα στην ατζέντα του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν μια σύγκρουση για τον προυπολογισμό με επίκεντρο τις δημόσιες δαπάνες.
Αυτό το χάος θα μπορούσε να διαχυθεί στην ευρύτερη οικονομία και τις αγορές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_172522.png
Φάση 3: Πιθανές υποχρεωτικές περικοπές δαπανών την 1η Ιανουαρίου

Εάν το αδιέξοδο παραμείνει άλυτο αυτό το φθινόπωρο, η προσοχή θα στραφεί σε έναν ακόμη πιο απότομο δημοσιονομικό… γκρεμό που περιμένει την Ουάσιγκτον την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους ορίζει ότι εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία για τον προϋπολογισμό μέχρι το επόμενο έτος, οι μη αναγκαστικές κρατικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 1%.
Είναι σημαντικό ότι οι περικοπές θα ήταν γενικές και δεν θα επηρεάσουν μόνο τα κοινωνικά προγράμματα αλλά θα έπλητταν και τις αμυντικές δαπάνες.
Οι περικοπές αυτού του τύπου θα μπορούσαν να γίνουν ευρέως αισθητές σε ολόκληρη την οικονομία, αν και γερουσιαστές σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πιθανό να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αποφύγουν οι περικοπές που θα γίνουν αισθητές από το Πεντάγωνο έως το Υπουργείο Παιδείας.
Ωστόσο, πολλά απομένουν να γίνουν τους επόμενους μήνες, με τα πιο συντηρητικά μέλη της Βουλής προς το παρόν ξεκάθαρα ετοιμάζονται για μια μάχη εμπροσθοφυλακής…
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια στάση πληρωμών», δήλωσε ο γερουσιαστής Bob Good στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.
UNITED STATES - JUNE 14: Ranking member Rep. Rosa DeLauro, D-Conn., talks with Rep. Steny Hoyer, D-Md., during the House Appropriations Committee markup of
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης