Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για 13ο μήνα η Κίνα μείωσε την έκθεσή της σε αμερικανικό χρέος τον Απρίλιο λόγω δημοσιονομικής αναξιοπιστίας των ΗΠΑ

Για 13ο  μήνα η Κίνα μείωσε την έκθεσή της σε αμερικανικό χρέος τον Απρίλιο λόγω δημοσιονομικής αναξιοπιστίας των ΗΠΑ
Η Ιαπωνία και η Κίνα, από τους μεγαλύτερους πιστωτές, μείωσαν αμφότερες την τοποθέτησή τους σε αμερικανικό χρέος το 2022
Η διακράτηση ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκ μέρους της Κίνας μειώθηκε κατά 400 εκατομμύρια δολάρια στα 868,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, συνεχίζοντας να διατηρεί τα αποθέματά της σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για 13ο συνεχόμενο μήνα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Treasury International Capital (TIC) τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 15 Ιουνίου. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, μείωσε επίσης την έκθεσή του σε αμερικανικό χρέος στα 680,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, λιγότερα κατά 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αύξησε κατά 39,3 δισεκατομμύρια τα διαθέσιμα σε αμερικανικά ομόλογα στα 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων τείνουν να σχετίζονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά με τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, τον υψηλό πληθωρισμό και μη βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους, υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση για τις πιστώτριες χώρες να μειώσουν τις συμμετοχές τους σε αυτό», δήλωσε ο Dong  Shaopeng, ανώτερος ερευνητής στο Chongyang Institute for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_165551.png
Η Ιαπωνία και η Κίνα μείωσαν αμφότερες την τοποθέτησή τους σε αμερικανικό χρέος το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της TIC.
Η Ιαπωνία μείωσε τις συμμετοχές της κατά 224,5 δισεκατομμύρια δολάρια και η Κίνα κατά 173,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η φυγή από το αμερικανικό χρέος έχει τις ρίζες της στις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιήσει έντονα το δολάριο και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως γεωπολιτικά όπλα και άρχισαν να διαφοροποιούν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Με την έγκριση της συμφωνίας για το όριο του χρέους των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει μεγάλο αριθμό ομολόγων του Δημοσίου για να αποκαταστήσει τα απαιτούμενα επίπεδα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία και αναμένεται να προκαλέσει εισροή τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά χρέους και υπερπροσφορά κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με .
Ο Dong είπε ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εκδίδουν ομόλογα του Δημοσίου, το κόστος της ανάπτυξής τους θα μοιραστεί ο υπόλοιπος κόσμος.
«Ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο εκδότης ενός σημαντικού διεθνούς νομίσματος, η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ και οι πολιτικές επιλογές τους έχουν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα πρέπει να υιοθετήσουν υπεύθυνες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας.
Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν υπεύθυνες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, να ενισχύσουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής με άλλες οικονομίες, να προστατεύσουν από κοινού τη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προωθήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, επισήμανε ο Wang.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_165714.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης