Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη για τη διεθνοποίηση του γιουάν - Από 19/6 αρχίζει διπλή διαπραγμάτευση σε γιουάν και δολάριο για 24 κινέζικες εταιρείες

Σημαντική εξέλιξη για τη διεθνοποίηση του γιουάν - Από 19/6 αρχίζει διπλή διαπραγμάτευση σε γιουάν και δολάριο για 24 κινέζικες εταιρείες
Η κίνηση προωθείται την ώρα που αυξάνονται οι διμερείς συμφωνίες της Κίνας με διάφορους εμπορικούς εταίρους, για την εκκαθάριση των διμερών συναλλαγών σε γιουάν αντί του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Το επόμενο βήμα προς τη σταδιακή διεθνοποίηση του γιουάν κάνει τη Δευτέρα 19/6 η Κίνα, με την εισαγωγή 24 κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σε ειδικό καθεστώς διπλής παράλληλες διαπραγμάτευσης, τόσο σε γιουάν όσο και σε δολάριο.
Μεταξύ των 24 μετοχών που θα τιμολογούνται και θα διαπραγματεύονται σε γιουάν και δολάριο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του μοντέλου Dual Counter που εισάγεται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι η Alibaba και η Tencent.
Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο στοχεύει σε ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε μετοχές αποτιμημένες σε γιουάν, αλλά αργότερα θα ανοίξει και στους επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας μέσω της σύνδεσης Χονγκ Κονγκ-Κίνας Stock Connect.
Οι υπεράκτιες καταθέσεις γιουάν μόνο στο Χονγκ Κονγκ υπολογίζονται σε περίπου 833 δισεκατομμύρια γιουάν (117 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στόχος της κίνησης η μείωση της εξάρτησης της Κίνας από το δολάριο

Οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται λόγω της επιθυμίας του Πεκίνου να επεκτείνει τη χρήση του γιουάν εκτός Κίνας και να προσφέρει μια άλλη οδό για επενδύσεις σε γιουάν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκροών κεφαλαίων όταν οι επενδυτές αποφασίσουν να κυνηγήσουν νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις όπως είναι το αμερικανικό δολάριο.
«Η Κίνα προωθεί τη διεθνοποίηση του γιουάν για να αποτρέψει τους γεωπολιτικούς κινδύνους και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο, και για αυτόν τον σκοπό χρειάζεται ευρύτερη χρήση του κινεζικού νομίσματος», δήλωσε ο Ding Wenjie, στρατηγικός αναλυτής της Global Capital Investment στην China Asset Management Co (ChinaAMC).
Ο Ding πρόσθεσε ότι η κίνηση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και αναμένει την επέκταση του μοντέλου στο μέλλον, πέρα από τις μετοχές, σε ομόλογα αλλά και σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, με τρόπο που θα ενισχύσει τις δεξαμενές περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε γιουάν για ξένους επενδυτές.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προωθείται μάλιστα την ώρα που αυξάνονται οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Κίνας με διάφορους εμπορικούς εταίρους, για τον διακανονισμό και την εκκαθάριση των διμερών συναλλαγών σε γιουάν και όχι σε δολάριο, από τις κινεζικές αγορές πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, έως τις συναλλαγές εμπορευμάτων με τη Βραζιλία, τη Ρωσία κλπ.
Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα, αντιπροσωπεύοντας το 42% των παγκόσμιων πληρωμών. Το μερίδιο του γιουάν είναι μόλις 2,29%, αλλά αυξάνεται αργά και σταδιακά - ήταν π.χ. στο 1,95% πριν από δύο χρόνια.

Ορόσημο η πληρωμή ρωσικού πετρελαίου από το Πακιστάν σε γιουάν

Σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει τη χρήση του γιουάν έγινε μέσα στον Ιούνιο 2023, όταν το Πακιστάν πλήρωσε για την πρώτη του διακρατική εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου σε γιουάν.
«Όταν ένα νόμισμα διεθνοποιείται, δεν χρησιμοποιείται μόνο σε εμπόριο, φυσικά αγαθά ή υπηρεσίες. Πρέπει επίσης να σταθμεύει σε επενδυτικά οχήματα», δήλωσε ο Dong Chen, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Έρευνας Ασίας στην Pictet Wealth Management.
Για τους ξένους επενδυτές που επιλέγουν να έχουν περιουσιακά στοιχεία αποτιμημένα σε γιουάν, «η αγορά μετοχών στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην ηπειρωτική Κίνα θα είναι μια πολύ μεγάλη ευκολία», πρόσθεσε.

Τα κίνητρα για επενδύσεις σε γιουάν

Στο πλαίσιο του μοντέλου διπλής αποτίμησης που εισάγει από τις 19/6 το Χρηματιστήριο του Χονγηκ Κονγκ, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιούν κινήσεις σε μια μετοχή είτε χρησιμοποιώντας δολάρια Χονγκ Κονγκ είτε γιουάν, με τους διαπραγματευτές να παρέχουν ρευστότητα και να ελαχιστοποιούν τις αποκλίσεις τιμών.
Οι περισσότερες από τις 24 μετοχές για τις οποίες θα αρχίσει η διπλή διαπραγμάτευση - οι οποίες περιλαμβάνουν τον Όμιλο AIA, τη Sun Hung Kai Properties και τη Hang Seng Bank Ltd - δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν ότι αρχικά το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις αποτιμήσεις των μετοχών σε γιουάν θα είναι περιορισμένο, δεδομένων των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, όπως η αποδυνάμωση του κινέζικου νομίσματος και οι κλυδωνισμοί στις τιμές των μετοχών καθώς η οικονομία της Κίνας εμφανίζεται αδύναμη.
Πιστεύουν  όμως ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.
«Οι επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων όπως εμείς, έχουν πραγματικά κίνητρα να διαπραγματεύονται μετοχές του Χονγκ Κονγκ σε γιουάν», δήλωσε ο Ding της China AMC.
«Οι αποδόσεις και τα μερίσματα των κεφαλαίων μας κοστολογούνται σε γιουάν, επομένως αν επιλέξουμε να κάνουμε τις κινήσεις μας με αποτιμήσεις σε γιουάν μπορεί να μειώσουμε το κόστος συναλλάγματος και να προστατευθούμε από την αστάθεια του νομίσματος».

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για συναλλαγές σε γιουάν, δήλωσε ο David Friedland, διευθύνων σύμβουλος Asia Pacific στην Interactive Brokers, η οποία προσφέρει υπηρεσίες εμπορίας γιουάν.
«Υπάρχει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα αυτές τις μέρες, επομένως μπορεί οι επενδυτές να προτιμήσουν το γοιυάν αντί για τα δολάρια ΗΠΑ ή το δολάριο Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης