Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί έκαναν το μοιραίο λάθος στο Belgorod με τους Ρώσους και τώρα κινδυνεύουν με «υγειονομική ζώνη» μέχρι την...Πολωνία

Οι Ουκρανοί έκαναν το μοιραίο λάθος στο Belgorod με τους Ρώσους και τώρα κινδυνεύουν με «υγειονομική ζώνη» μέχρι την...Πολωνία
Οι Ουκρανοί πλήττοντας περιοχές, όπως το Belgorod ή το Voronhez και μάλιστα πολιτικές εγκαταστάσεις, προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
Σε μοιραίο λάθος αναδεικνύεται η τακτική των Ουκρανών να πλήττουν ρωσικά εδάφη για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, αφού πρόκειται για χτυπήματα που δεν αποφέρουν κανένα στρατηγικό όφελος.
Οι Ουκρανοί πλήττοντας περιοχές, όπως το Belgorod ή το Voronhez και μάλιστα πολιτικές εγκαταστάσεις, προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου, που αναπροσαρμόζει την τακτική του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
Το είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και το εξειδίκευσε ο εκπρόσωπός του Dmitry Peskov το Σάββατο (17/6/2023).
Η Ρωσία έχει λάβει την απόφαση να δημιουργήσει …«υγειονομική ζώνη» εντός της ουκρανικής επικράτειας, πέραν των εδαφών που έχει προσαρτήσει, συνεχίζοντας την προέλασή της. 
Θα είναι δηλαδή περιοχές, που δεν θα προσαρτηθούν αλλά θα αποστρατιωτικοποιηθούν.

Απροσδιόριστης κλίμακας η υγειονομική ζώνη

Μάλιστα η κλίμακα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να φτάσει στο σημείο να αγγίξει τα σύνορα της Ουκρανίας με την …Πολωνία.
Η κλίμακα της «υγειονομικής ζώνης» ή του «υγειονομικού κλωβού» στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το βεληνεκές των ουκρανικών όπλων, από τα οποία θα πρέπει να προστατεύεται το ρωσικό έδαφος, δήλωσε στο Tass ο Peskov, όταν ρωτήθηκε εάν τα πιθανά σύνορα μιας τέτοιας ζώνης έχουν προσδιοριστεί.
«Όχι, αυτό εξαρτάται από τους τύπους όπλων που διαθέτει η Ουκρανία.
Όσο μεγαλύτερα είναι τα πολεμικά χαρακτηριστικά των όπλων στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι αυτή η ζώνη», είπε.
«Ο κύριος στόχος είναι ξεκάθαρος: να διασφαλίσουμε ότι δεν θα φτάσουν στους Ρώσους πολίτες αυτά τα όπλα», πρόσθεσε ο Peskov.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει προθεσμία για τη δημιουργία μιας τέτοιας «υγειονομικής ζώνης», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει στην πραγματικότητα «εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε νέα ούτε παλιά υγειονομική ζώνη μόνο μία τέτοια ζώνη μπορεί να υπάρξει.
Αυτή είναι η συνέχεια της «δουλειάς» που γίνεται», τόνισε ο Peskov.

Putin: Υγειονομικός κλοιός στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σε συνάντηση με πολεμικούς ανταποκριτές στις 13 Ιουνίου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα της δημιουργίας υγειονομικής ζώνης στο έδαφος της Ουκρανίας εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός ρωσικών περιοχών.
Στο θέμα επανήλθε στις 16 Ιουνίου μιλώντας στην Ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), λέγοντας ότι σε περίπτωση επίθεσης στις γύρω περιοχές της Ρωσίας, η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας «υγειονομικού κλοιού» στο ουκρανικό έδαφος .
«Θα έπρεπε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα» για τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος τονίζοντας πως «θα πρέπει να σκεφτούμε τη δημιουργία υγειονομικής ζώνης εντός της ουκρανικής επικράτειας».
Οι Ουκρανοί απλώς πρέπει να συνειδητοποιήσουν που κατευθύνονται, υπογράμμισε.
Εξάλλου ο Putin τόνισε πως η Ρωσία απαντά πάντα στρατιωτικά στα ουκρανικά πλήγματα αλλά σπάνια παρουσιάζει τα αντίποινά της ως κάτι σημαντικό.
«Χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής απόδοσης υψηλής ακρίβειας και πετυχαίνουμε σε αυτό.
Αρκεί να δούμε πως καταστρέφονται αποθήκες όπλων, αποθήκες και στρατώνες που στεγάζουν προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων.
Απλώς αποφεύγουμε να τα παρουσιάζουμε ως έκτακτη είδηση πολύ συχνά, αλλά αυτά τα αντίποινα είναι σημαντικά και ο εχθρός το γνωρίζει αυτό γιατί τα αισθάνεται», είπε ο Putin.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ερωτηθείς αν σκέφτεται δεύτερο κύμα επιστράτευσης, απάντησε ότι αυτό θα καταστεί αναγκαίο αν αλλάξουν οι στόχοι της επιχείρησης, για παράδειγμα αν τεθεί στόχος για την κατάληψη του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή.
Για την ουκρανική αντεπίθεση των δύο τελευταίων εβδομάδων υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε, δε, ότι οι Ουκρανοί έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε έμψυχο υλικό και έχουν χάσει «το 25% έως 30% του εξοπλισμού (άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού) που τους έχουν δώσει οι Δυτικοί».

Ζώνη μέχρι...την Πολωνία

Εξειδικεύοντας περαιτέρω ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev δήλωσε ότι η υγειονομική ζώνη για την οποία μίλησε ο Putin είναι πιθανό να φτάσει μέχρι τα περίχωρα της Lviv δηλαδή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καθώς από εκεί περνάει ο δυτικός εξοπλισμός που παρέχεται στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης (υγειονομικής) ζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας μας.
Δεδομένης της απόφασης της Δύσης να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα ολοένα και μεγαλύτερης εμβέλειας, υποστηρίζω ότι μια αποτελεσματική αμυντική γραμμή θα πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του Lviv», είπε χαρακτηριστικά ο Medvedev.
«Πρέπει να επιτύχουμε όλους στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε ο Medvedev.
«Πρέπει να διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, να την αποστρατιωτικοποιήσουμε», σημείωσε ο στενός συνεργάτης του Putin.
Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Lviv της δυτικής Ουκρανίας.

Πώς θα γίνει

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η δημιουργία της υγειονομικής ζώνης θα απαιτήσει τη μετακίνηση ουκρανικών στρατιωτικών συστημάτων σε απόσταση τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Viktor Litovkin εξήγησε ότι η «υγειονομική ζώνη» σημαίνει απώθηση των ουκρανικών συστημάτων μάχης σε απόσταση ίση με το βεληνεκές των αμερικανικών πυραύλων HIMARS, δηλαδή τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα.
«Για αυτό, πιθανότατα, θα πρέπει να εκκαθαρίσουμε πλήρως τις περιοχές Kahrkiv, Dnipropetrovsk, Mykolaiv και Οδησσό προκειμένου να διασφαλίσουμε την παύση των βομβαρδισμών των περιοχών των περιοχών Zaporozhye και Kherson που απελευθερώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης