Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ αναβίωσε ως υποχείριο των ΗΠΑ για να περικυκλωθεί η Ρωσία: «Ιφιγένεια» η Ουκρανία

Από «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ αναβίωσε ως υποχείριο των ΗΠΑ για να περικυκλωθεί η Ρωσία: «Ιφιγένεια» η Ουκρανία
Η αναβίωση του ΝΑΤΟ και η χρησιμοποίησή του από τις ΗΠΑ για να περικυκλωθεί η Ρωσία μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την Ευρώπη
Ως άλλος «Λάζαρος» το ΝΑΤΟ αναβίωσε από «εγκεφαλικά νεκρό», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Γάλλος πρόεδρος Macron, για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς των ΗΠΑ να στρατιωτικοποιήσουν όλη την Ευρώπη και να περικυκλωθεί η Ρωσία, παραμένοντας η μόνη χώρα στην Αρκτική που δεν είναι μέλος... μια προοπτική που μόνο εντάσεις εγκυμονεί
Στις 12 Ιουνίου, οι σουηδικές αρχές στη Στοκχόλμη αποφάσισαν να εκδώσουν έναν Τούρκο υπήκοο που είχε καταδικαστεί για έγκλημα ναρκωτικών στη χώρα του το 2013.
Ο άνδρας είναι αυτοαποκαλούμενος υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ισχυρίζεται ότι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την απέλασή του βρίσκονται στην κουρδική πολιτική του, καθώς το PKK είναι ένα παράνομο κόμμα στην Τουρκία.
Η Δύση, ούτως ή άλλως, παραμένει αποφασισμένη να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τα βήματα της Φινλανδίας, και η Τουρκία με τη σειρά της παραμένει το μόνο εμπόδιο, κάνοντας καλή χρήση της εξουσίας αρνησικυρίας της στη δομή της Συμμαχίας για να αποκτήσει μόχλευση.
Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν θα επιτρέψει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν η Ουάσιγκτον αλλάξει την πολιτική της για το Κουρδικό στη Μέση Ανατολή.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Jeff Flake, έχει αναγνωρίσει, σε συνέντευξή του στον Axios, ότι είναι «απίθανο» η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον επόμενο μήνα (όπως ήλπιζε η Ουάσιγκτον).
Υπάρχει, ωστόσο, κάποιο περιθώριο για πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αγοράσει μια νέα παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και, παρόλο που η αμερικανική προεδρία το υποστηρίζει, το Κογκρέσο χρειάζεται ακόμα να εγκρίνει τη συμφωνία.

1.Το ριψοκίνδυνο βήμα των  F-16 στην Τουρκία

Έτσι, οι αμερικανοί γερουσιαστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πώληση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μοχλό για να βάλουν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην ένταξη της Στοκχόλμης, ρισκάροντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου δοθείσης της επιθετικότητας της Τουρκίας.
Αυτή η σουηδική εξέλιξη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της Στοκχόλμης που προσπαθεί να «κατευνάσει» τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα.
Μόλις τον περασμένο μήνα, η χώρα έκανε αυστηρότερους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, σε μια σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Σουηδία είναι ασφαλές καταφύγιο για τους (Κούρδους) «τρομοκράτες».
Η πολιτική και διπλωματική πίεση στην Άγκυρα, ωστόσο, έχει αυξηθεί: κατά τη διάρκεια συνομιλιών στον Λευκό Οίκο στις 13 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κάλεσαν όλοι να εγκρίνει η Τουρκία τη σουηδική εφαρμογή.

Η πίεση, στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο στην Άγκυρα. 

O Αμερικανός γερουσιαστής Jim Risch, μια ισχυρή φωνή στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έχει απειλήσει να μπλοκάρει την πώληση όπλων 735 εκατομμυρίων δολαρίων στην
Ουγγαρία λόγω της καθυστέρησης της τελευταίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.
«Δεδομένων των υποσχέσεων που δόθηκαν σε εμένα και σε άλλους πέρυσι ότι αυτή η ψηφοφορία θα γινόταν και το γεγονός ότι τώρα είναι Ιούνιος και δεν έχει γίνει ακόμα, αποφάσισα ότι η πώληση νέου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουγγαρία θα ανασταλεί», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν κατηγορηθεί για ανάμειξη στις εσωτερικές εκλογές της Ουγγαρίας το 2022, υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση εναντίον του πρωθυπουργού Viktor Orban, επιπλέον...

2. Το ΝΑΤΟ ορέγεται πλήρη επέκταση και στα Βαλκάνια.

Στην περιοχή, υπάρχουν τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία) που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μετά από δημοψήφισμα.
Εκείνη την εποχή, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο έκρινε ότι το έδαφος ενός συγκεκριμένου κράτους δεν είναι υποχρεωμένο να υποβάλει αίτηση για άδεια στις κεντρικές αρχές της χώρας προκειμένου να δηλώσει την κυριαρχία του μακριά από αυτό το κράτος.
Αυτό φυσικά είναι μια ακόμη περίπτωση δυτικών διπλών σταθμών και υποκρισίας για την Κριμαία, για παράδειγμα.
Τον περασμένο μήνα, εν μέσω της ολοένα και πιο τεταμένης διαμάχης Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić απαίτησε από τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο να προστατεύουν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου από την εθνοτική βία. Το Κοσσυφοπέδιο, ένα νέο κράτος που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, επιδιώκει επίσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Gary Peters, της επιτροπής ενόπλων υπηρεσιών, και ο Chris Murphy, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, προέτρεψαν τη χώρα να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Δύση με τη γειτονική Σερβία, ώστε να μπορέσει να ενταχθούν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης - Περικύκλωση της Ρωσίας

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
αποτελούν επομένως μέρος της στρατιωτικοποίησης της ηπείρου (τη «ΝΑΤΟικοποίησή» της), όπως επιδιώκεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν μια ολοένα πιο πυρηνοποιημένη Ευρώπη.
Η ένταξη των δύο χωρών, στην πραγματικότητα, θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της εδαφικής εμβέλειας της Συμμαχίας μέχρι τη ρωσική ανατολική πλευρά της Αρκτικής, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία το μόνο κράτος εκτός ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά ως η περαιτέρω «περικύκλωση» της Ρωσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή βούληση της Ατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί, τουλάχιστον από το 1999, η οποία ήταν, παρεμπιπτόντως, μια περιβόητη παραβίαση της υπόσχεσης του 1990, θα μπορούσε κανείς ακόμη να αιτιολογήσει ότι οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας ήταν αμυντικού χαρακτήρα και ως επί το πλείστον απάντηση σε αυτό, και ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια από τις κύριες αιτίες της ουκρανικής κρίσης πριν από 9 χρόνια και παραμένει μέχρι σήμερα.
Η προθυμία της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτικής Δύσης να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση στην Ουγγαρία (μέλος του ΝΑΤΟ) δείχνει πόσο άνετα νιώθει να στερήσει τη Βουδαπέστη την κυριαρχία της στη λήψη τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών πολιτικών αποφάσεων.

4. Αμετανόητη επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ

Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον για την προώθηση των δικών της συμφερόντων χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των δικών της εταίρων και συμμάχων αποτελούν σταθερά χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η απόφαση που ελήφθη από την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας με τη σειρά τους να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι αρχές σε αυτά τα έθνη αγνοούν τις απόψεις των δικών τους πληθυσμών για βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτών των χωρών.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου κόστους φιλοξενίας των κυμάτων των Ουκρανών προσφύγων, μετά την αίτηση για ένταξη στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, αυτές οι σκανδιναβικές χώρες βασικά υπογράφουν τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες του εθνικού προϋπολογισμού προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Αυτό θα έχει επίσης κοινωνικό και πολιτικό κόστος στο εσωτερικό.
Συνοψίζοντας, η απερίσκεπτη επέκταση του ΝΑΤΟ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις εσωτερικές εντάσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ και θα προκαλέσει και ανταγωνιστεί περαιτέρω τη Μόσχα, καθιστώντας έτσι την ειρήνη μια ολοένα πιο μακρινή προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης