Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, θα κάνουμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Lagarde (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, θα κάνουμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Η πληθωριστική πίεση μειώνεται, αλλά η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις...
Νέες επιτοκιακές αυξήσεις «υποσχέθηκε» με εισήγησή της στο Δείπνο των G30 στην Ολλανδία, στις 16 Ιουνίου 2023.
Όπως επεσήμανε, ναι μεν ο πληθωρισμός υποχωρεί, ωστόσο «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να φτάσουμε στον στόχο του 2%».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κυρία Lagarde, «οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν μια ευρεία πτώση.
Ωστόσο, προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις μας, το προσωπικό του Ευρωσυστήματος αναμένει να κυμανθεί στο 5,4% το 2023, στο 3,0% το 2024 και στο 2,2% το 2025.
Το προσωπικό αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του για την πυρήνα του πληθωρισμού: 5,1% το 2023 πριν μειωθεί στο 3,0% το 2024 και στο 2,3% το 2025».
Αυτή η αναθεώρηση οφείλεται στις παρελθοντικές εκπλήξεις που προκλήθηκαν από την αύξηση του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις της ισχυρής αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα, αναμένουμε τόσο τους μισθούς όσο και την απασχόληση να συνεχίσουν να αυξάνονται δυναμικά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη φέτος και του χρόνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα είναι χαμηλότερη και οι αυξανόμενοι μισθοί εργασίας είναι πιθανό να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Αυτή η αξιολόγηση επιβεβαιώνεται επίσης από τους δείκτες.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξαρτάται από τους μισθούς.
Με άλλα λόγια, παρότι οι πιέσεις από την ενέργεια και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες υποχωρούν, εγχώριοι παράγοντες όπως οι μισθοί διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Νομισματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η Lagarde είπε πως δρα με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει ψύχρανση του πληθωρισμού.
«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντική προσαρμογή, και αυτό αρχίζει να μεταδίδεται.
Καταρχήν, παρατηρούμε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας μεταδίδονται ισχυρά στις χρηματοδοτικές συνθήκες.
Οι δαπάνες δανεισμού έχουν αυξηθεί δραματικά και η ανάπτυξη των δανείων επιβραδύνεται.
Τον Απρίλιο, τα επιτόκια των δανείων έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, στο 4,4% για τα επιχειρηματικά δάνεια και 3,4% για τα στεγαστικά.
Δεύτερον, η νομισματική πολιτική μας αρχίζει επίσης να μεταδίδεται στη ζήτηση, που συνήθως είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων: την κατοικία και τις επενδύσεις επιχειρήσεων, καθώς και τα ανθεκτικά αγαθά κατανάλωσης.
Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρούμε μια έντονη αποκλιμάκωση μεταξύ της υποχωρούσας κατασκευαστικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών.
Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγησή μας για την προοπτική του πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, το Συμβούλιο αποφάσισε χθες να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Αυτό είναι απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% μεσοπρόθεσμα και σε επαρκή χρονικό διάστημα.
Με άλλα λόγια, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.
Εκτός αν σημειωθεί σημαντική αλλαγή στο βασικό σενάριό μας, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, κατέληξε η Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης