Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ 5ετίας για το Ιράν στις εξαγωγές πετρελαίου - Συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ρεκόρ 5ετίας για το Ιράν στις εξαγωγές πετρελαίου - Συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Στα ύψη οι εξαγωγές αργού από το Ιράν με βασικούς αποδέκτες τις αγορές της Ασίας. Έντονο διπλωματικό παιχνίδι με ΗΠΑ και Κίνα
Επανέρχεται δυναμικά στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα το Ιράν με βασικό εργαλέιο την ενεργειακή διπλωματία.
Οι Ιρανοί όχι μόνο έχουν ξεπαγώσει τις υπόγειες συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε ζητήματα «χαμηλής» διπλωματίας αλλά και αναθερμαίνουν τις σχέσεις του με περιφερειακούς συμμάχους.
Παράλληλα, οι σχέσεις του Ιράν με την διαχρονική περιφερειακή αντίπαλο Σαουδική Αραβία οδεύουν δειλά-δειλά προς εξομάλυνση, ενώ αποκαθίσταται πλήρως η συνεργασία με τον παραδοσιακό σύμμαχο Bashar al-Assad.
Οι στοχευμένες κινήσεις των ιρανών έχουν εκτοξεύσει τις εξαγωγές αργού με κύριους αποδέκτες τις αγορές της Κίνας και της Μαλαισίας, εξέλιξη που υποδηλώνει βελτίωση στις τραυματισμένες σχέσεις μεταξύ της Κίνας και του Ιράν.
Από το περασμένο φθινόπωρο οι αποστολές ιρανικού αργού έχουν διπλασιαστεί και πλέον ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρότι οι αμερικανικές κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι. Στην παρούσα φάση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει την ημερήσια παραγωγή ιρανικού πετρελαίου κοντά στα 3 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή σε ύψος ανάλογο με αυτό που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης