Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικό σκάνδαλο: Η εταιρεία ναυαρχίδα των Typhoon, IRIS, Leopard κατηγορείται για σκοτεινές συναλλαγές - Οι μίζες από Κατάρ, Ουγκάντα

Γερμανικό σκάνδαλο: Η εταιρεία ναυαρχίδα των Typhoon, IRIS, Leopard κατηγορείται για σκοτεινές συναλλαγές - Οι μίζες από Κατάρ, Ουγκάντα
Η Hensoldt AG, της οποίας η τεχνολογία είναι εγκατεστημένη σε πολλά γερμανικά οπλικά συστήματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter, το άρμα μάχης Leopard-2, τα υποβρύχια κλάσης 212 και το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, κατηγορείται ότι έλαβε μίζες για συμφωνίες με το Κατάρ και την Ουγκάντα
Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κορύφωση της ζήτησης για οπλικά συστήματα, οι γερμανικές αμυντικές εταιρείες έχουν εισχωρήσει με πιο τολμηρά βήματα στην παγκόσμια αμυντική αγορά. Ωστόσο, η νεοσύστατη αμυντική επιχειρηματικότητα... έχει πλέον «μολυνθεί» με κατηγορίες για μίζες και αμφίβολες πρακτικές.
Συγκεκριμένα, η Hensoldt AG, της οποίας η τεχνολογία είναι εγκατεστημένη σε πολλά γερμανικά οπλικά συστήματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter, το άρμα μάχης Leopard-2, τα υποβρύχια κλάσης 212 και το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, κατηγορείται ότι έλαβε μίζες για συμφωνίες με το Κατάρ και την Ουγκάντα.
Μετά τα 78 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη που διαταράχθηκε από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία έχει αρχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Οι αμυντικές της εταιρείες εισχωρούν σε νέες αγορές, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να μπορέσει να ανυψώσει ανάστημα η γερμανική αμυντική βιομηχανία και να βοηθήσει τον καγκελάριο Olaf Scholz να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.
Η εταιρεία με έδρα τη Βαυαρία, η οποία κατασκευάζει συστήματα ραντάρ και αισθητήρων για αεροσκάφη, πλοία και τανκς και εξόπλισε την αεράμυνα της Ουκρανίας με ραντάρ πέρυσι, ανέφερε ότι το βιβλίο παραγγελιών της έχει αυξηθεί κατά 5,36 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,70 δισεκατομμύρια δολάρια), ένα ποσό -ρεκόρ.
Η γερμανική αμυντική εταιρεία δραστηριοποιείται τώρα σε χώρες όπου δεν είχε παρουσία νωρίτερα. 
Το περιοδικό Der Spiegel έχει πρόσφατα πρόσβαση σε έγγραφα που έκαναν λόγο για αδικήματα εκ μέρους της Hensoldt AG.
Αυτό που το κάνει πιο σκανδαλώδες το θέμα είναι όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μέρος από την ιδιοκτησία της εταιρείας με μερίδια 25,1%.
Η εταιρεία έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις τιμές των μετοχών της να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τον πόλεμο.
Η εταιρεία εξοπλίζει τα συστήματα ραντάρ στο σύστημα αεράμυνας IRIS-T που προστατεύει τον εναέριο χώρο πάνω από το Κίεβο.
Επιπλέον, επιδιώκει να επεκτείνει γρήγορα τις παγκόσμιες δραστηριότητές της έχει εκδώσει μια εσωτερική οδηγία που απαιτεί τη δημιουργία του 50% των πωλήσεών της στο εξωτερικό.
Τα «προγράμματα προμηθειών της Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας)» έχουν εμποδίσει τους φιλόδοξους στόχους της εταιρείας.
Ωστόσο, η εισβολή στη διεθνή αμυντική αγορά αποδείχθηκε «δύσκολο εγχείρημα», καθώς η Hensoldt δεν είχε παραρτήματα και έπρεπε να βασιστεί σε τοπικούς εταίρους.
«Ήταν δύσκολο, ωστόσο, να παρακολουθήσουμε στενά τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν», ανέφερε η έκθεση.
Οι αποκαλύψεις ανέφεραν ότι οι θυγατρικές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική πούλησαν αμυντικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία παρά τη ρητή ρυθμιστική απαγόρευση.
Το Der Spiegel αξιολόγησε τα έγγραφα με το δίκτυο αναφοράς European Investigative Collaborations, με τους έλληνες Reporters United και την ισραηλινή πλατφόρμα ερευνών Shomrim. Άλλα μεγάλα ονόματα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή δεξαμενών Krauss-Maffei Wegmann (KMW), εμφανίζονται επίσης στα έγγραφα.
Η Hensoldt αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους. Ο Joachim Schranzhofer, Επικεφαλής Επικοινωνίας της εταιρείας, δήλωσε: «Το Der Spiegel δεν είναι σε θέση να μας παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία ή ανάρμοστη συμπεριφορά από τους υπαλλήλους της Hensoldt.
Αντίθετα, οι περιπτώσεις που περιγράφονται δείχνουν ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου μας λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα και επισημαίνουν έγκαιρα τυχόν κινδύνους και κινδύνους, ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε πιο προσεκτικό έλεγχο».

Προμήθεια πυραύλων εδάφους-αέρος στον Δεσπότη της Ουγκάντα ​​μέσω μιας σκοτεινής συμφωνίας

Η έκθεση φέρνει επίσης στο προσκήνιο το περιβόητο ζήτημα των σκοτεινών συναλλαγών της Hensoldt μέσω της επέκτασής του στην Ουγκάντα, η οποία κυβερνάται από έναν δεσπότη Yoweri Museveni επί 37 χρόνια. Ενώ η αξιολόγηση της εταιρείας για το 2020 υπογράμμισε τον υψηλό κίνδυνο διαφθοράς κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ουγκάντα, δεν απέτρεψε τον Hensoldt από το να «κερδίσει έδαφος» στην αγορά.
Το γερμανικό περιοδικό είχε πρόσβαση σε ένα εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που ρίχνει εν μέρει φως στον τρόπο με τον οποίο προσλήφθηκε η τοπική εταιρεία συμβούλων για διασυνδέσεις με τον γιο του Προέδρου Museveni, Muhoozi Kainerugaba. Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Αφρικής του Hensoldt έγραψε στους συναδέλφους του ότι είχαν πρόσβαση στον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις «των οποίων ηγείται ο γιος του Museveni, ένας γνωστός μας».
Ο Kainerugaba έχει εκπαιδευτεί σε υψηλού κύρους στρατιωτικές ακαδημίες σε όλο τον κόσμο επειδή συχνά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γράφει εκρηκτικά tweet που συχνά φέρνουν την τοπική και την περιφερειακή πολιτική σε αδιέξοδο.
Η Hensoldt υπέγραψε συμβόλαιο για την πώληση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στην Πολεμική Αεροπορία της Ουγκάντα ​​το 2021. Η ισραηλινή εταιρεία Bird Aerosystems κατασκεύασε το σύστημα και ο Hensoldt παρείχε τα εξαρτήματα.
Υπήρχαν αναφορές για φερόμενες μίζες που κατέβαλε η ισραηλινή εταιρεία σε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο. Η διοίκηση της Hensoldt διέταξε έρευνα για τη συμφωνία, αλλά, στο τέλος, προμήθευσε τα εν λόγω εξαρτήματα πριν καν ολοκληρώσει την έρευνά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης