Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Τέλος το παγκόσμιο νεοαποικιακό σύστημα – Ντροπή για τον εβραϊκό λαό ο Zelensky, όπως με τα τανκς θα κάψουμε και τα F16

Putin: Τέλος το παγκόσμιο νεοαποικιακό σύστημα – Ντροπή για τον εβραϊκό λαό ο Zelensky, όπως με τα τανκς θα κάψουμε και τα F16
Στην ανθετικότητα της ρωσικής οικονομίας έδωσε έμφαση ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Για τον πολυπολικό κόσμο που αναδύεται, την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και την αντεπίθεση της Ουκρανίας μίλησε από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την Παρασκευή 16/6/2023.
Ο Ρώσος πρόεδρος «καλωσόρισε» τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αναδύεται, μετά την εκκίνηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική οικονομία η οποία ανταπεξήλθε στις κυρώσεις.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymy Zelensky, τον οποίο χαρακτήρισε ντροπή για τον εβραϊκό λαό, εξαιτίας της εβραϊκής του καταγωγής ενώ σύντομα προέβλεψε πώς ο ουκρανικός στρατός θα μείνει χωρίς όπλα. 
Παράλληλα έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Ρωσία θα κάψει και τα F -16 που θα αποσταλούν στην Ουκρανία, όπως συμβαίνει με τα δυτικά άρματα μάχης.
Η ομιλία του Putin ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια που έχει δώσει στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ενισχύεται η πολυπολική τάξη πραγμάτων

«Το εγγενώς απαράδεκτο νεο-αποικιακό παγκόσμιο σύστημα έχει πάψει να υπάρχει και η πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων ενισχύεται.
Αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία.
Ορισμένες χώρες στον κόσμο δεν θέλουν άλλες να έχουν εναλλακτική λύση για τα αεροπλάνα τους, τις τραπεζικές τους υπηρεσίες και άλλα.
Δεν θέλουν ανταγωνιστές και προσπαθούν να ακυρώσουν τους αντιπάλους τους, αλλά αυτό δεν θα πετύχει», υπερτόνισε ο Ρώσος πρόεδρος φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Ντροπή για τον εβραϊκό λαό ο Zelensky

O Putin αναφερόμενος στην εβραϊκή καταγωγή του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είπε ότι «δεν είναι Εβραίος» και τον αποκάλεσε «ντροπή για τον εβραϊκό λαό», κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Ουκρανία ότι βρίσκεται στα χέρια των νεοναζί.
«Είχα πολλούς Εβραίους φίλους από την παιδική μου ηλικία.
Και λένε ότι ο Zelensky δεν είναι Εβραίος, αλλά ντροπή για τον εβραϊκό λαό. Αυτό δεν είναι αστείο», είπε.
Ο Putin επέμεινε και πάλι ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
«Έχουμε το πλήρες δικαίωμα να θεωρούμε ότι ο στόχος της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας που θέσαμε είναι ένας από τους βασικούς».

00_4.jpg
Τελειώνουν τα όπλα των Ουκρανών

Αναφερόμενος στη σύρραξη στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι σε σύντομο διάστημα η Ουκρανία θα έχει εξαντλήσει τον δικό της εξοπλισμό και δεν θα μπορεί να πολεμήσει για καιρό με τα ξένα όπλα που φέρνει από το εξωτερικό.
«Σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς τον δικό της εξοπλισμό.
Τίποτα δεν θα απομείνει από αυτόν.
Όλα τα όπλα με τα οποία πολεμούν και όλα όσα χρησιμοποιούν τα φέρνουν από έξω.
Δεν μπορείς να πολεμάς για πολύ καιρό έτσι», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της και δήλωσε ότι ο στρατός της δεν έχει «καμία πιθανότητα» απέναντι στο στρατό της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στα στοιχεία της στρατιωτικής παραγωγής στη Ρωσία.
«Η αμυντική μας βιομηχανία κερδίζει δυναμική μέρα με τη μέρα.
Αυξήσαμε τη στρατιωτική παραγωγή κατά 170% τον περασμένο χρόνο και έχει δεκαπλασιαστεί στα πιο απαραίτητα είδη και αυξάνεται περαιτέρω.
Οι αμυντικές εταιρείες λειτουργούν σε 2-3 βάρδιες μέρα και νύχτα. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουμε μεγάλο περιθώριο ασφαλείας», τόνισε.

Θα κάψουμε και τα F - 16

Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία από τους συμμάχους της «θα καούν», προειδοποίησε ο Putin αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση των αεροσκαφών αυτών στο Κίεβο.
«Τα άρματα (που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται.
Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα από τα εμπόδια γύρω από την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα σταθμεύουν για επισκευές.
Και αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία.
Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις γειτονικών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Στην περίπτωση που τα μαχητικά «βρίσκονται σε βάσεις εκτός της Ουκρανίας, θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις βάσεις, πώς θα τις πλήξουμε», σημείωσε ο Putin.
«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμπλακεί ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Αντίποινα σε κάθε ουκρανικό πλήγμα

Η Ρωσία απαντά πάντα στρατιωτικά στα ουκρανικά πλήγματα, αλλά σπάνια παρουσιάζει τα αντίποινά της ως κάτι σημαντικά, δήλωσε ο Putin.
«Χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής απόδοσης υψηλής ακρίβειας και πετυχαίνουμε σε αυτό.
Αρκεί να δούμε πως καταστρέφονται αποθήκες όπλων, αποθήκες και στρατώνες που στεγάζουν προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων.
Απλώς αποφεύγουμε να τα παρουσιάζουμε ως έκτακτη είδηση πολύ συχνά, αλλά αυτά τα αντίποινα είναι σημαντικά και ο εχθρός το γνωρίζει αυτό», είπε ο Putin.
Το Κίεβο πρέπει να καταλάβει ότι σε περίπτωση συνεχιζόμενων επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας «υγειονομικού κλοιού» στην Ουκρανία, προειδοποίησε.
«Εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις στα γειτονικά μας εδάφη, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε έναν "υγειονομικό κλοιό" στην ουκρανική επικράτεια.
Απλώς πρέπει να συνειδητοποιήσουν πού κατευθύνονται», σημείωσε.

spief.jpg
Δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων

Αναφερόμενος στα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε «θεωρητικά» να τα χρησιμοποιήσει εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή ύπαρξη της, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει.
«Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς... δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τμήματα του κεντρικού Κιέβου αλλά έχει επιλέξει να μην το κάνει για διάφορους λόγους.
Οι επιθέσεις στα παραμεθόρια εδάφη της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας από άλλα μέτωπα, είπε.

Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία

«Με πολλά κράτη, των οποίων οι ηγέτες δεν υποκύπτουν στις εξωτερικές πιέσεις, αλλά καθοδηγούνται από τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Περίπου το 90% των συναλλαγών με τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης γίνεται σε ρούβλια, με την Κίνα - περισσότερο από το 80% γίνεται στο νόμισμά μας και σε γιουάν», τόνισε και πρόσθεσε: «Αρχίσαμε να επαναπροσανατολιζόμαστε στις αγορές των ασιατικών χωρών, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.
Και όλα αυτά πολύ πριν από την έναρξη των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία.
Πολύ πριν. Και γιατί; Επειδή οι τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν».

Πέτυχε η στρατηγική της Ρωσίας

Η επιλεγμένη στρατηγική της Ρωσίας πέτυχε, τόνισε ο Putin απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Φόρουμ.
«Μιλώντας από αυτό το βήμα πέρυσι, περιέγραψα το όραμά μου για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ρωσία και σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος.
Και σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: η στρατηγική που επιλέχθηκε τότε τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις της Ρωσίας πέτυχε.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου στο 2% μέχρι το τέλος του έτους και αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από τον Ιανουάριο του 2024, ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται κατά 18,5%, δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Μέχρι το 2030, σε ονομαστικούς όρους, ο κατώτατος μισθός θα  διπλασιαστεί.
«Το 2022, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια και το ποσοστό φτώχειας ήταν κάτω από διψήφιο ποσοστό, στο 9,8%», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει κλείσει τις πόρτες σε καμία ξένη επιχείρηση

«Σε περίπτωση που ξένες εταιρείες αποφασίσουν να επιστρέψουν, να επιστρέψουν στην αγορά μας δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες μας σε κανέναν», τόνισε ο Putin.
Δεσμεύτηκε για προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
«Παρεμπιπτόντως, θεωρούμε τις ξένες εταιρείες που έχουν μείνει ή πρόκειται να λειτουργήσουν στη Ρωσία ως εγχώριους παραγωγούς και θα τις αντιμετωπίζουμε ως ρωσικές επιχειρήσεις», σημείωσε.
01_5.jpg

Κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού η Ρωσία

Η Ρωσία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων σιταριού εδώ και μια δεκαετία και φέτος, η χώρα μπορεί να σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές, υπογράμμισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι προμήθειες γεωργικών προϊόντων έχουν φτάσει σε νέο υψηλό, άνω των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για δέκα χρόνια, η Ρωσία ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών. Από το 2016, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο - νούμερο ένα στις παγκόσμιες αγορές.
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι φέτος, οι εταιρείες μας θα κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά και θα σπάσουν το ρεκόρ όσον αφορά τις εξαγωγές», συνέχισε.
Δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα καταβάλει εργώδεις προσπάθειες για να διασφαλίσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια βοηθώντας τις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής.

Ενός λεπτού σιγή για Berlusconi

Ο Ρώσος πρόεδρος  κήρυξε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.
«Ζητώ συγγνώμη από το κοινό, αλλά θα ήθελα να τιμήσουμε τη μνήμη του με τη σιγή ενός λεπτού», είπε.
Σύμφωνα με τον Putin, ο Berlusconi ήταν ένας πολύ λαμπρός, δραστήριος και ενεργητικός άνθρωπος.
«Τον θεωρώ, χωρίς καμία υπερβολή, μια σπουδαία προσωπικότητα», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης