Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευκίνητα και πανέξυπνα... δελφίνια στην υπηρεσία Putin - Υπερασπίζονται τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Ευκίνητα και πανέξυπνα... δελφίνια στην υπηρεσία Putin - Υπερασπίζονται τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας
Οι ειδικοί υπολογίζουν τον αριθμό των δελφινιών που περιπολούν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης σε περίπου 6-7
Η αναζήτηση λιμανιών προκάλεσε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά η διατήρησή της σε λειτουργία και η ασφάλεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Η απειλή των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα πλήξουν τη βάση του λιμανιού της Σεβαστούπολης, όπου ελλιμενίζεται το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι μεγάλη.
Όπως αναφέρει το Eurasian Times, με δεδομένες τις προηγούμενες απόπειρες επιθέσεων από ουκρανικά υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποσύρει τα πολεμικά του πλοία και καθιστά τη βάση απόρθητη.
Τα ναυτικά του περιουσιακά στοιχεία φυλάσσονται από τα πυραυλικά του συστήματα, τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα εκπαιδευμένα θαλάσσια θηλαστικά του - τα στρατιωτικά δελφίνια του, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν τους δύτες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων που προσπαθούν να διεισδύσουν στη βάση και να σαμποτάρουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία του ναυτικού που ελλιμενίζονται εκεί.
Ενώ οι κλωβοί δελφινιών μεταφέρθηκαν στην είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης περίπου την ίδια στιγμή που η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουκρανίας, έχει διπλασιάσει τον αριθμό των δελφινιών γύρω από τη βάση μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο.
Οι ειδικοί υπολογίζουν τον αριθμό των δελφινιών που περιπολούν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης σε περίπου 6-7.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η συνθήκη του 1997 με την Ουκρανία επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει ανέπαφο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και η μίσθωση της βάσης παρατάθηκε έως το 2042.
Πριν από τη λήξη της μίσθωσης, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Σεβαστούπολης.
Τα δελφίνια είναι γνωστά για την ταχύτητα, την ευελιξία και την ευφυΐα τους.

Ο Andrew Lambert, καθηγητής ναυτικής ιστορίας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στους EurAsian Times:

"Το δελφίνι είναι κορυφαίο αρπακτικό και πολύ έξυπνο".
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα δελφίνια είναι ότι μπορούν να ξεπεράσουν σε κολύμπι ακόμη και τους ταχύτερους ανθρώπινους κολυμβητές.
Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένα και μπορούν να βουτήξουν και να επιστρέψουν στην επιφάνεια χωρίς να αισθάνονται την ασθένεια αποσυμπίεσης που νιώθουν οι άνθρωποι δύτες.
Τα φυσικά τους σόναρ νικούν κάθε σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία και μπορούν εύκολα να εντοπίσουν υποθαλάσσιες νάρκες.
Μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό ασφαλείας στον εντοπισμό και τη σύλληψη μη εξουσιοδοτημένων κολυμβητών και δυτών που μπορεί να επιχειρήσουν να βλάψουν τους ανθρώπους, τα σκάφη ή τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Όντας ευφυή θηλαστικά, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά ζώα περιπολίας.
Ο καθηγητής Lambert, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν "αναμένει" καμία υποθαλάσσια επίθεση από τους Ουκρανούς.
Το λιμάνι της Σεβαστούπολης αποτελεί σημαντικό στόχο για τους Ουκρανούς, καθώς η Ρωσία εκτοξεύει τους περισσότερους πυραύλους κρουζ Kalibr από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας.
Επίσης, το λιμάνι είναι η πύλη του ρωσικού ναυτικού προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Τα δελφίνια δεν αποτελούν τη μοναδική άμυνα του λιμανιού της Σεβαστούπολης- αντίθετα, αποτελούν μέρος μιας πολυεπίπεδης άμυνας. Πλοία, ελικόπτερα, ταχύπλοα σκάφη και φρουροί παρακολουθούν επίσης τις επιφανειακές και υποβρύχιες απειλές.
Η είσοδος του λιμανιού αποκλείεται επίσης από στρώματα διχτυών και πλωτών φραγμάτων.
Μια εικόνα της Planet Labs με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2022 δείχνει τα πολεμικά πλοία Projects 1239 και 1241 που εκτόξευσαν τους πυραύλους κρουζ αγκυροβολημένα κοντά στον κόλπο Holland.
Τα πλοία αυτά βγαίνουν σε μικρή απόσταση στη Μαύρη Θάλασσα και εκτοξεύουν τους πυραύλους τους από εκεί.
Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι πύραυλοι να χτυπήσουν μια από τις βουνοπλαγιές της Σεβαστούπολης.
Οι πύραυλοι από το πολεμικό πλοίο στοχεύουν συνεχώς πληθυσμιακά κέντρα στην Ουκρανία.
Πέρυσι, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υποσχέθηκε ότι τα στρατεύματά του θα διασφαλίσουν ότι αυτοί οι πύραυλοι "μπορούν να βρίσκονται μόνο στον πυθμένα" της θάλασσας. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης