Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Έρχεται το μεγαλύτερο rebalancing παγκοσμίως της τελευταίας 2ετίας - Μεγάλες αναταράξεις τέλη Ιουνίου

JP Morgan: Έρχεται το μεγαλύτερο rebalancing παγκοσμίως της τελευταίας 2ετίας - Μεγάλες αναταράξεις τέλη Ιουνίου
Οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων να πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους
Το τελευταίο ράλι των μετοχών αντιμετωπίζει μια νέα απειλή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως πρόκειται να ξεφορτωθούν μετοχές αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η JPMorgan προβλέπει ότι τα χαρτοφυλάκια πραγματικού χρήματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, θα γείρουν υπέρ των ομολόγων για να επιτύχουν τους στόχους κατανομής, στις μεγαλύτερες ροές επανεξισορρόπησης (rebalancing) προς την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Ο περιοδικός ανασχηματισμός θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 5% από την τιμή των παγκόσμιων μετοχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της JPMorgan, Nikolaos Panigirtzoglou.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν τα ανοίγματά τους στην αγορά για να βεβαιωθούν ότι τηρούν τα αυστηρά όρια κατανομής μεταξύ μετοχών και ομολόγων κάθε τρίμηνο και τέλος μήνα.
Οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων να πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

Διόρθωση 3% έως 5%

"Η τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο χάσμα με μετοχές και ομόλογα σε αντίθετες κατευθύνσεις ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021", δήλωσε ο Nikolaos Panigirtzoglou.
"Αυτή η ροή επανεξισορρόπησης θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου μια διόρθωση 3% έως 5% στις μετοχές".
Τα συνταξιοδοτικά και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επενδυτικής κοινότητας συνήθως αναπροσαρμόζουν την έκθεσή τους στην αγορά κάθε τρίμηνο, ώστε να επιτυγχάνουν ένα μείγμα 60% μετοχών και 40% ομολόγων ή μια παρόμοια έκθεση.
Μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο ο δείκτης μετοχών όλων των χωρών του MSCI έχει αυξηθεί κατά 5%, ενώ ο παγκόσμιος συγκεντρωτικός δείκτης ομολόγων του Bloomberg έχει μειωθεί κατά 1,3%.
Το Government Pension Investment Fund ή GPIF της Ιαπωνίας, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα έπρεπε να πουλήσει μετοχές ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιστρέψει στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων που έχει ως στόχο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan.
Το νορβηγικό πετρελαϊκό ταμείο ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να μετακινήσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές σε ομόλογα, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα μπορούσε να πουλήσει μετοχές αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών - τα οποία διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - θα πρέπει να μετατοπίσουν έως και 185 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές και να αγοράσουν παρόμοια καθαρά ποσά ομολόγων για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, σύμφωνα με την JPMorgan.
Το ποσό θα μπορούσε να είναι μικρότερο, καθώς τα αμερικανικά καθορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι λιγότερο αυστηρά όσον αφορά την επανεξισορρόπηση από ό,τι τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης