Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα και προειδοποιεί με δημοψήφισμα την ΕΕ

Η Πολωνία αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα και προειδοποιεί με δημοψήφισμα την ΕΕ
Oι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες θα υποχρεώνονται να καταβάλουν 20.000 ευρώ για κάθε άτομο το οποίο αρνούνται να φιλοξενήσουν
Το εθνικιστικό κόμμα που κυβερνά την Πολωνία θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα για το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου, δήλωσε στις 15/6/2023 ο πρόεδρός του, Yaroslav Kaczynski.
Με βάση την πρόσφατη, προκαταρκτική συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες θα υποχρεώνονται να καταβάλουν 20.000 ευρώ για κάθε άτομο το οποίο αρνούνται να φιλοξενήσουν.
Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο, διαχειριζόμενο από τις Βρυξέλλες.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά αυτής της ρύθμισης και η δεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας καταδίκασε το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Δημοψήφισμα

«Δεν συμφωνούμε και ούτε ο πολωνικός λαός συμφωνεί και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος (…)
Θα οργανώσουμε αυτό το δημοψήφισμα», είπε ο Kaczynski, ο πρόεδρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Η Πολωνία φιλοξενεί αυτήν την περίοδο πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους μετά τη ρωσική επιχείρηση, τον Φεβρουάριο του 2022.
Η κυβέρνηση όμως εδώ και χρόνια τάσσεται κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα ή την Ιταλία.
«Αυτό δεν είναι μεταναστευτικό σύμφωνο, είναι διάταγμα που στοχεύει να αλλάξει την ευρωπαϊκή κουλτούρα», είπε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki μιλώντας στο κοινοβούλιο.
«Εδώ είναι η Σέιμ (σ.σ. Κάτω Βουλή της Πολωνίας) και όχι η Μπούντεσταγκ και έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ψηφίσουμε για το συμφέρον της Πολωνίας.
Εμείς, οι Πολωνοί, ξέρουμε τι σημαίνει συμπόνια και αλληλεγγύη.
Κανείς δεν θα μας διδάξει αλληλεγγύη και κυρίως όχι οι Γερμανοί».
Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν στην Πολωνία βουλευτικές εκλογές και το μεταναστευτικό αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης