Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova: Μόνο τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά – Να καταλάβουν όλοι ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε τέτοιο πόλεμο

Zakharova: Μόνο τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά – Να καταλάβουν όλοι ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε τέτοιο πόλεμο
«Η υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων περιορίζεται σαφώς από έκτακτες συνθήκες», σημείωσε  η Zakharova
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο σε έκτακτες συνθήκες και μόνο για αμυντικούς σκοπούς, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Πέμπτη (15/6/2023).
«Η πολιτική πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας είναι αυστηρά αμυντική.
Η υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων περιορίζεται σαφώς από έκτακτες συνθήκες στο πλαίσιο αυστηρά αμυντικών σκοπών», σημείωσε.
Η Zakharova επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι πλήρως προσηλωμένη στην αρχή του απαράδεκτου του πυρηνικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν νικητές

«Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε αυτόν (σ.σ.πυρηνικό πόλεμο).
Δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί.
Καλούμε με συνέπεια όλα τα άλλα μέρη στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών σχετικά με την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και το απαράδεκτο μιας κούρσας εξοπλισμών να τηρήσουν αυτά τα αξιώματα», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) να αντιστραφεί.
«Σε αυτή την περίπτωση, ναι, μόνο εάν η Ουάσιγκτον επιδείξει πολιτική βούληση και καταβάλει προσπάθειες για να αμβλύνει τις εντάσεις και να αποκλιμακώσει και να δημιουργήσει συνθήκες για την επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας της συνθήκης», πρόσθεσε η Zakharova.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη New START, αλλά δεν αποχωρεί εντελώς από αυτή.
Τόνισε ωστόσο ότι προτού μπορέσει να επιστρέψει στη συζήτηση για τη λειτουργία της συνθήκης, η Ρωσία θα ήθελε να υπογραμμιστεί πώς αυτό το έγγραφο θα λάβει υπόψη τα οπλοστάσια όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ - Βρετανίας και Γαλλίας.
Την 1η Μαρτίου, ο Putin υπέγραψε νόμο που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη New START.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης