Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν αναμονή των Gen Rafale Fighters, η Ινδονησία αγοράζει μεταχειρισμένα Mirage 2000 από το Κατάρ - Deal αξίας 795,14 εκατ.

Εν αναμονή των Gen Rafale Fighters, η Ινδονησία αγοράζει μεταχειρισμένα Mirage 2000 από το Κατάρ - Deal αξίας 795,14 εκατ.
Βάσει της συμφωνίας, η παράδοση του αεροσκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ημερομηνία της σύμβασης
Η Ινδονησία ανακοίνωσε επίσημα ότι συνήψε συμβόλαιο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 γαλλικής κατασκευής του Κατάρ φέτος.
Σε επίσημο δελτίο τύπου, η ινδονησιακή Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι είχε υπογράψει σύμβαση αξίας 795,14 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.
Η σύμβαση συνεπάγεται την αγορά ενός στόλου 12 μαχητικών αεροσκαφών Dassault Mirage 2000 από την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ Emiri.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής διαθέτει επί του παρόντος εννέα αεροσκάφη Mirage 2000-5EDA μονοθέσιων διαμορφώσεων και τρία αεροσκάφη Mirage 2000-5DDA διαμορφώσεων διθέσιων.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας είπε ότι η σύμβαση περιλαμβάνει την απόκτηση 12 μαχητικών Dassault Mirage 2000 και περιλαμβάνει πρόσθετα εξαρτήματα και υπηρεσίες.
Αυτές οι προσθήκες αποτελούνται από 14 κινητήρες, ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υποστήριξης τριών ετών, βασικό εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους, διατάξεις εκπαίδευσης πληρωμάτων και διάφορες άλλες μορφές υποστήριξης.
Βάσει της συμφωνίας, η παράδοση του αεροσκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ημερομηνία της σύμβασης.

Γιατί η Ινδονησία προμηθεύεται μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ Emiri απέκτησε το Mirage 2000-5, μια παραλλαγή που σχεδιάστηκε ειδικά για την αεροπορική υπεροχή και κατασκευάστηκε από την Dassault Aviation. Το Mirage 2000-5 έχει αποδείξει τις δυνατότητές του στη μάχη και είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τις επιδόσεις του.
Αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία έχουν περιορισμένη χρήση, αποθηκεύτηκαν με το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής τους διάρκειας ζωής ανέπαφη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και διατέθηκαν προς πώληση.
Παρά το γεγονός ότι προσφέρθηκαν στο Πακιστάν και την Ινδία, οι προσπάθειες πώλησής τους αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Το 2022, η Βουλγαρία εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών μαζί με την Ινδονησία.
Τον Νοέμβριο του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδονησίας ενέκρινε την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής, όπως ανέφερε η ινδονησιακή ειδησεογραφική πύλη Ulasan.
Ο στόλος των 12 μαχητικών του Κατάρ προοριζόταν επίσης για απόκτηση από τη γαλλική ιδιώτη εργολάβο ARES, η οποία οραματίστηκε να τα χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση τοπικών πιλότων μαχητικών ναυτικών. Ωστόσο, η συμφωνία αντιμετώπισε προβλήματα και την 1η Ιανουαρίου 2023, η εταιρεία έκλεισε χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους της αποτυχίας της συμφωνίας.
Η αρχική πρόθεση της Ινδονησίας ήταν να αγοράσει μαχητικά Sukhoi Su-35 Flanker από τη Ρωσία. Ωστόσο, η χώρα αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιό της για την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών λόγω των βαρέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Εναλλακτικά, η Ινδονησία στράφηκε στη Γαλλία και υπέγραψε συμβόλαιο στις αρχές του 2022. Η συμφωνία συνεπάγεται την προμήθεια έξι μαχητικών Dassault Rafale αρχικά, με την ελπίδα να επεκταθεί τελικά ο στόλος σε συνολικά 42 αεροσκάφη.
Η παράδοση των τριών πρώτων Rafales αναμένεται να γίνει το 2026. Η Τζακάρτα λειτουργεί επίσης δύο μοίρες αμερικανικής κατασκευής F-16 Fighting Falcons και μια μοίρα ρωσικών μαχητικών Sukhoi Su-27/30 Flanker.
Οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας πιστεύουν ότι παρουσιάζοντας το Mirage, οι Ινδονήσιοι πιλότοι και τεχνικοί θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα αεροσκάφη Dassault, διευκολύνοντας τη μετάβασή τους από τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-27 και Su-30.
2FZyr-ssshTDhYYowrq1ijs9jnCBXReXOy9SeFJ-Bvg.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης