Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η CIA «έδειξε» την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή των Nord Stream, θολώνει τις κατηγορίες για Biden

Αποκάλυψη: Η CIA «έδειξε» την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή των Nord Stream, θολώνει τις κατηγορίες για Biden
Η CIA φέρεται επίσης να προειδοποίησε τη Γερμανία για ένα πιθανό σχέδιο σαμποτάζ του Nord Stream
Από το 2022 είχε προειδοποιήσει η CIA την Ουκρανία να μην βομβαρδίσει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ του Nord Stream.
Οι περισσότερες αναφορές για το θέμα αγνόησαν ή απέρριψαν το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει πηγές που δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Biden διέταξε τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream.
Σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, Ολλανδοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι έμαθαν για ένα ουκρανικό στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς.
Η CIA προειδοποίησε τότε την Ουκρανία να μην πραγματοποιήσει την επίθεση και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι αυτή αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στους Times ότι το αρχικό σχέδιο της Ουκρανίας περιελάμβανε την ενοικίαση από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ενός υποβρύχιου σκάφους για να επιτεθούν στους αγωγούς.
Η CIA φέρεται επίσης να προειδοποίησε τη Γερμανία για ένα πιθανό σχέδιο σαμποτάζ του Nord Stream.
Οι τελευταίοι ισχυρισμοί για τον Nord Stream αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Die Zeit και το NOS, ένα ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Ισχυρίστηκαν ότι το ουκρανικό σχέδιο επιβλέπονταν από τον Valery Zaluchny, τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το αρνούνται οι Ουκρανοί

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνήθηκε ότι το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή των αγωγών.
"Είμαι πρόεδρος και δίνω ανάλογες εντολές", δήλωσε.
"Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει από την Ουκρανία. Δεν θα ενεργούσα ποτέ με αυτόν τον τρόπο", είχε αναφέρει.
Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ υποψιάζονται ουκρανική εμπλοκή στους βομβαρδισμούς του Nord Stream εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσίευμα των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου.
Πηγές είπαν στον Seymour Hersh ότι η έκθεση ήταν μια συγκάλυψη που φυτεύτηκε στην εφημερίδα από τη CIA για να απαξιώσει την ιστορία του που δείχνει εμπλοκή του προέδρου Biden.
Η αναφορά του Hersh σχετικά με το σχέδιο Nord Stream δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο κύριος ύποπτος, καθώς είχε σαφές κίνητρο και Αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν τους αγωγούς.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Biden υποσχέθηκε να "τερματίσει" τον αγωγό Nord Stream 2, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Victoria Nuland, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, απείλησε με παρόμοιο τρόπο.
"Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει", δήλωσε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hersh, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς του Nord Stream τον Ιούνιο του 2022 υπό την κάλυψη ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.
Είπε ότι τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από ένα νορβηγικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που έριξε μια σημαδούρα σόναρ στην περιοχή στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης