Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δραματική πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη Kakhovka θέτει σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Η δραματική πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη  Kakhovka θέτει σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia
Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της Kakhovka θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του αναχώματος που συγκρατεί το νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη των εξαιρετικά ραδιενεργών καυσίμων στο εσωτερικό του εργοστασίου
«Η καταστροφή του φράγματος στη λίμνη Kakhovka στις 6 Ιουνίου αύξησε σημαντικά τους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia». Αυτό επισημαίνει η Greenpeace με ανακοίνωσή της.
Όπως αναφέρει: «Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της Kakhovka θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του αναχώματος που συγκρατεί το νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη των εξαιρετικά ραδιενεργών καυσίμων στο εσωτερικό του εργοστασίου».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Η συνεχιζόμενη κατάληψη του εργοστασίου θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση κρίσης εξαιτίας βλάβης στο ανάχωμα του εργοστασίου. Η ζημία αυτή θα μπορούσε να είναι είτε τυχαία, λόγω της αυξανόμενης πίεσης του νερού, είτε μετά από εγκληματική πράξη δολιοφθοράς από τα ρωσικά στρατεύματα. Η ρωσική κατοχή πρέπει να τερματιστεί αμέσως και να αποκατασταθεί άμεσα ο ουκρανικός έλεγχος του εργοστασίου».Οι κύριες ανησυχίες που εγείρει το γραφείο της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE) είναι οι ακόλουθες:

«Η δεξαμενή της λίμνης ψύξης στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia κινδυνεύει με διαρροή και πιθανή κατάρρευση εάν τα επίπεδα νερού στη λίμνη Kakhovka μειωθούν δραματικά. Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν δηλώσει ότι αναμένεται τα επίπεδα να πέσουν σε μόλις 3 μέτρα εντός της εβδομάδας, από 17,4 μέτρα που ήταν πριν από την καταστροφή του φράγματος στην Kakhovka. Η πτώση της στάθμης του νερού της λίμνης αυξάνει την πίεση στα τοιχώματα του αναχώματος της δεξαμενής ψύξης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Τυχόν κατάρρευση της δεξαμενής ψύξης θα περιπλέξει την απαραίτητη παροχή νερού ψύξης για τους έξι αντιδραστήρες και τα πυρηνικά καύσιμα στην περιοχή. Αν και οι πέντε από τους αντιδραστήρες βρίσκονται σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας και ένας σε θερμή διακοπή λειτουργίας, η εναπομένουσα θερμότητα των εξαιρετικά ραδιενεργών καυσίμων απαιτεί συνεχή ψύξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης