Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν ξέρουμε αν η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα είναι σημείο καμπής στον πόλεμο

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν ξέρουμε αν η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα είναι σημείο καμπής στον πόλεμο
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Jens Stoltenberg ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα κάνει σαφές ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ
"Είναι οι πρώτες μέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου υπουργών 'Αμυνας της Συμμαχίας στις 15 και 16 Ιουνίου.
«Βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί προχωρούν και ελευθερώνουν περισσότερα εδάφη. Όσα περισσότερα εδάφη κερδίζει η Ουκρανία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το χέρι της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Aleksei Reznikov, θα αξιολογήσουν την κατάσταση επί του εδάφους.
Ο Jens Stoltenberg ανέφερε ότι οι υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για το πολυετές πακέτο στήριξης με σημαντική χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας μακροχρόνια, αλλά και για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της να περάσουν στα νατοϊκά πρότυπα και να έχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ.
«Όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ούτως ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί», είπε ο Jens Stoltenberg.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει από τους υπουργούς 'Αμυνας της Συμμαχίας να συμφωνήσουν να ιδρύσουν ένα νέο θαλάσσιο κέντρο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών. Επιπλέον, ο Jens Stoltenberg είπε ότι οι υπουργοί θα επανεξετάσουν ένα νέο σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής το οποίο θα αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στα οπλοστάσια των μελών του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών προμηθειών πυρομαχικών, αξίας 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πυρομαχικών και του εξοπλισμού των μελών του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.
Τέλος, ο Jens Stoltenberg ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα κάνει σαφές ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα αυτό που επείγει είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης