Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατημένη από τον πόλεμο, ο γείτονας της Ρωσίας, η Εσθονία ανακοινώνει αμυντικές επενδύσεις - ρεκόρ ύψους 15 δισ. δολ.

Τρομοκρατημένη από τον πόλεμο, ο γείτονας της Ρωσίας, η Εσθονία ανακοινώνει αμυντικές επενδύσεις - ρεκόρ ύψους 15 δισ. δολ.
Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια νέα αξιολόγηση απειλών για την ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας που περιβάλλει την Εσθονία
Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Εσθονία, ένα μικρό έθνος της Ανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της να πραγματοποιήσει αμυντικές επενδύσεις ρεκόρ.
Εσθονός αξιωματούχος δηλώνει τώρα ότι η μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας και η κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης σε πόλεμο πλήρους κλίμακας οδήγησαν τη χώρα να ξεκινήσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας στο Ταλίν, οι αρχές της Εσθονίας σκοπεύουν να διαθέσουν περίπου 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτός ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια νέα αξιολόγηση απειλών για την ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας που περιβάλλει την Εσθονία.
Ως μέρος των αμυντικών επενδυτικών σχεδίων της Εσθονίας, η χώρα σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από το 2024 έως το 2027, από περίπου 2,85% το τρέχον έτος.
Επιπλέον, έχει προβλεφθεί επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό ειδικά για πυρομαχικά. Η κατανομή των στρατιωτικών δαπανών για την περίοδο 2023-2026 δείχνει ότι το 54% του προϋπολογισμού θα διατεθεί για προμήθειες.

Εσθονικές αμυντικές δυνάμεις

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου , ο στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, ο διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων (EDF), τόνισε τη σημασία των αποθεμάτων πυρομαχικών, τονίζοντας ότι η κύρια απαίτηση για το ΕΤΑ είναι τα πυρομαχικά, ακόμη και πριν από την αεράμυνα και τα άρματα μάχης.
Είπε ότι τα πυρομαχικά παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα, ακολουθούμενη από την απόκτηση διαφόρων προηγμένων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός τάγματος αρμάτων μάχης, που είναι όνειρο για κάθε διοικητή άμυνας.
Η Εσθονία έχει υποστηρίξει υψηλότερες εγχώριες στρατιωτικές δαπάνες και βοήθεια προς την Ουκρανία. Η χώρα προέτρεψε επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πιο κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ για να ενισχύσουν τη συλλογική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η υποστήριξη του Ταλίν στο Κίεβο έχει ξεπεράσει το 1 τοις εκατό του ΑΕΠ του, καθιστώντας το το πιο γενναιόδωρο κατά κεφαλήν έθνος, αν και η συνολική του βοήθεια επισκιάζεται από μεγαλύτερες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παρεχόμενη βοήθεια περιλαμβάνει την εκπλήρωση της «Δέσμευσης του Ταλίν», η οποία περιλαμβάνει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με κύρια άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, εξοπλισμό αεράμυνας, πυρομαχικά και οχήματα μάχης πεζικού.
Η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη δέσμευση τον Ιανουάριο.

Προμήθεια επιθετικών όπλων της Εσθονίας

Ο στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, ο διοικητής των δυνάμεων της Εσθονίας, απαρίθμησε μια λίστα με τα επιθυμητά όπλα που είτε περιλαμβάνονται ήδη είτε θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας της χώρας για την περίοδο 2022-2031.
Η Εσθονία έχει στρατολογήσει Ισραηλινούς κατασκευαστές για πολλές εξαγορές. Μία από αυτές τις εξαγορές περιλαμβάνει τα πυρομαχικά μακράς εμβέλειας Harpy από την Israel Aerospace Industries (IAI), τα οποία έχει προγραμματιστεί να παραληφθούν από την Εσθονία το επόμενο έτος.
Η εισαγωγή τέτοιων όπλων θεωρείται κρίσιμη από τον υπουργό Άμυνας της χώρας Hanno Pevkur, ο οποίος υπογραμμίζει την ικανότητά τους να εμπλέκονται με τον εχθρό από μεγαλύτερη απόσταση, ιδιαίτερα υπό το φως της καταστροφικής χρήσης έμμεσων πυρών από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Το έθνος της Ανατολικής Ευρώπης πρόκειται επίσης να ενισχύσει τις αντιαρματικές του ικανότητες προμηθεύοντας πυραύλους Spike από τον Rafael, έναν ισραηλινό κατασκευαστή άμυνας.
Η χώρα σχεδιάζει να αποκτήσει τόσο την έκδοση μικρού βεληνεκούς όσο και μεγάλης εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος, με την πρώτη να προορίζεται για ταξιαρχίες και τη δεύτερη για σκοπούς εδαφικής άμυνας.
Η Eurospike GmbH, μια οντότητα κοινής ιδιοκτησίας της Diehl Defence, της Rheinmetall Electronics και της Rafael's ERCAS BV, είναι υπεύθυνη για τη διανομή αυτών των πυραύλων στην Ευρώπη.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία υπήρξε μάρτυρας μιας αυξημένης εξάρτησης από αντιαρματικά όπλα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα τη σημαντική ζήτηση αυτού του τύπου οπλικού συστήματος στην παγκόσμια αγορά.
Όσον αφορά την παράκτια άμυνα, το Ναυτικό της Εσθονίας θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη πυραύλων ξηράς-θάλασσας «Blue Spear».
Αυτοί οι πύραυλοι, που αναπτύχθηκαν από την Proteus Advanced Systems - μια συνεργασία μεταξύ της Israel Aerospace Industries (IAI) και της ST Engineering Land Systems της Σιγκαπούρης - θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023 και θα λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Εκτός από το Ισραήλ, η Εσθονία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία απόκτησης ενός οπλικού συστήματος από τη Νότια Κορέα, η οποία έχει αναδειχθεί ως «νέος κόμβος» παραγωγής όπλων στην παγκόσμια αγορά.
Το σχέδιο του Ταλίν περιλαμβάνει περαιτέρω τον εξοπλισμό δύο ταξιαρχιών με 36 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K-9 Thunder 155 mm, με 18 να βρίσκονται ήδη στην Εσθονία.
Το συμβόλαιο για δώδεκα επιπλέον συστήματα, αξίας 38,9 εκατομμυρίων δολαρίων, ανατέθηκε στον Νοτιοκορεάτη κατασκευαστή Hanwha Defense τον Ιανουάριο του 2023. Η απόκτηση αυτοκινούμενων οβίδων θα ενισχύσει την ισχύ πυροβολικού της χώρας.
Το όραμα για τον στρατό περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση εκτοξευτών ελαφρών χειροβομβίδων από την Instalaza με έδρα την Ισπανία και την εισαγωγή νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τη 2η Ταξιαρχία Πεζικού.
Η προμήθεια 220 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, αξίας περίπου 215,4 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει επιταχυνθεί μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένος κατασκευαστής.
Μέχρι το 2025, η Εσθονία πρόκειται να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες αναπτύσσοντας αρκετούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, οι οποίοι αποδείχθηκαν καθοριστικοί για το χτύπημα κρίσιμων ρωσικών θέσεων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η σύμβαση για την προμήθεια έξι συστημάτων HIMARS ανατέθηκε στη Lockheed Martin, έναν εργολάβο άμυνας με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Εσθονία στοχεύει να ενισχύσει τις ικανότητες αεράμυνας

Στον τομέα της αεράμυνας, η Εσθονία δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των συστημάτων επιτήρησης και επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η χώρα σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα ραντάρ αεράμυνας της έως το 2027, επιτρέποντας πιο ισχυρή και αποτελεσματική παρακολούθηση του εναέριου χώρου.
Η εσθονική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση με την πολωνική εταιρεία Mesko για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της. Η συμφωνία αυτή συνεπάγεται την απόκτηση 300 πυραύλων και 100 μηχανισμών εκτόξευσης για το φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα γνωστό ως Piorun.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης