Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Λευκορωσία τα ρωσικά πυρηνικά - Το σχέδιο Putin, οι αποκαλύψεις Lukashenko

Στη Λευκορωσία τα ρωσικά πυρηνικά - Το σχέδιο Putin, οι αποκαλύψεις Lukashenko
Τα πυρηνικά όπλα τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχει αρχίσει να παραλαμβάνει η Λευκορωσία όπως επιβεβαίωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, Alexander Lukashenko, ο οποίος υποστήριξε ότι τα όπλα αυτά είναι τρεις φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Hiroshima και στο Nagasaki το 1945.
Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών κεφαλών - πρόκειται για μικρής εμβέλειας και λιγότερο ισχυρά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός του εδάφους της Ρωσίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τρεις φορές πιο ισχυρές

«Έχουμε πυραύλους και βόμβες που παραλάβαμε από τη Ρωσία.
Οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές από αυτές που έριξαν στην Hiroshima και στο Nagasaki» είπε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 ο Lukashenko.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε διαμηνύσει πως η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα γινόταν μόλις δημιουργούνταν οι κατάλληλες υποδομές φύλαξης και αποθήκευσης τους.
Σύμφωνα με τον Lukashenko, στη Λευκορωσία υπάρχουν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι για την φύλαξη πυρηνικών όπλων από τη σοβιετική εποχή, εκ των οποίων ανακαινίστηκαν πέντε ή έξι από αυτούς προκειμένου να υποδεχθούν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Στον έλεγχο της Ρωσίας

Σε κάθε περίπτωση τα ρωσικά πυρηνικά όπλα θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας.
Ερωτηθείς μάλιστα εάν αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση κινδύνου, ο Lukashenko είπε ότι μπορεί να μιλήσει με τον Putin στο τηλέφωνο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το σχέδιο Putin

Υπενθυμίζεται πως ο Putin είχε ανακοινώσει το σχέδιο του για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, ύστερα από την επιβεβαίωση της Μ. Βρετανίας ότι θα στείλει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τα άρματα μάχης Challenger 2 και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (κάτι που φέρονται να πράξουν και οι ΗΠΑ).
Αυτό που παραμένει άγνωστο για τη Δύση είναι τι είδους όπλα θα αναπτύξουν οι Ρώσοι στη Λευκορωσία.
Μια γεύση για την ανάπτυξη της σχετικής σεναριολογίας έδωσε ο Lukashenko, υποστηρίζοντας πως αυτά θα είναι τρεις πιο φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικάνοι στην Ιαπωνία το 1945.
Σύμφωνα με το Reuters, η βόμβα της Hiroshima, κατασκευασμένη από ουράνιο-235 υψηλού εμπλουτισμού, ήταν ισχύος 16 κιλοτόνων (που αντιστοιχούν σε 16.000 τόνους TNT), ενώ η βόμβα που έπεσε στο Nagasaki, κατασκευασμένη από πλουτώνιο-239, ήταν ισχύος 21 κιλοτόνων, σύμφωνα με την World Nuclear Association.

Οι ρωσικές πυρηνικές κεφαλές

Εφόσον οι δηλώσεις Lukashenko έχουν κάποια δόση αξιοπιστίας, τότε αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές κεφαλές θα είναι η καθεμία ισχύος 48 έως 63 κιλοτόνων.
Η Ρωσία διαθέτει περί τις 1.816 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.
Ο Putin έχει δηλώσει ότι κινητοί, μικρού βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander, που έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έχουν ήδη παραδοθεί στην Λευκορωσία.
Oι Iskander έχουν ακτίνα δράσης 500 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, ο Putin έχει πει ότι 10 αεροσκάφη της Λευκορωσίας έχουν προσαρμοσθεί ώστε να έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Η Λευκορωσία έχει διευκρινίσει ότι αεροσκάφη Su-25 έχουν υποστεί τις αναγκαίες μετατροπές για να φέρουν κεφαλές.
Το Sukhoi-25 έχει ακτίνα δράσης μέχρι 1.000 χιλιομέτρων.

Η ακτίνα δράσης

Σύμφωνα με το Reuters, τακτικά πυρηνικά όπλα είναι πιθανόν να αποθηκευθούν στην αεροπορική βάση Linda, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λιθουανία.
Εάν αυτό ισχύει, οι φορείς των πυρηνικών κεφαλών θα μπορούν να έχουν ακτίνα δράσης που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Ουκρανίας και σχεδόν ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, δηλαδή τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ρουμανία, μέρος της Γερμανίας, καθώς και την Δανία, τη Σουηδία και την Φινλανδία.
Πόλεις όπως το Βερολίνο και η Στοκχόλμη βρίσκονται επίσης εντός της ακτίνας δράσης.
Πάντως, αν και ο Lukashenko ανέφερε πως έχει αρχίσει η προμήθεια των πυρηνικών όπλων, ο Putin υποστήριξε πρόσφατα ότι Ρωσία θα ολοκληρώσει την κατασκευή ειδικής αποθηκευτικής μονάδας στην Λευκορωσία στις 7 - 8 Ιουλίου και ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα θα τοποθετηθούν εκεί  μετά.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικού όπλου.
Μέχρι στιγμής, η αντίδραση του State Department προέρχεται από τις 27 Μαρτίου, όταν και καταδίκασε την ανακοίνωση για το σχέδιο ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης