Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα πάει στους BRICS o Macron; - Ρωσία: Εξηγήστε τι θέλετε – Στον αέρα η Σύνοδος λόγω Putin

Θα πάει στους BRICS o Macron; - Ρωσία: Εξηγήστε τι θέλετε – Στον αέρα η Σύνοδος λόγω Putin
Πιθανό σενάριο η Νότια Αφρική να αποσυρθεί από τη διεξαγωγή της Συνόδου και αυτή να γίνει είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία
Σχετικά Άρθρα
Να δώσει εξηγήσεις για ποιους λόγους θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο στη Νότια Αφρική ζητά η Ρωσία.
Πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας L'Opinion αναφέρουν πως ο Macron ζήτησε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της BRICS που πρόκειται να γίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Αναφέρεται μάλιστα πως η πρόταση αυτή αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το εάν πρέπει να επιτραπεί σε ηγέτες κρατών, τα οποία δεν είναι μέλη των BRICS, να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο.
Πάντως, o Vincent Magwenya, εκπρόσωπος του προέδρου Ramaphosa – όπως υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti – αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Γάλλου προέδρου.

Εξηγήσεις ζητά η Ρωσία

Αναφερόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε από τη Γαλλία να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την «πρωτοβουλία» Macron.
«Θα ήταν καλό εάν μας έλεγαν τι θέλουν.
Θέλουν για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν κάποιου είδους επαφή προκειμένου να δείξουν ότι το Παρίσι είναι ενεργό ή είναι κάποιου είδους Δούρειος Ίππος;
Πρέπει να μας εξηγήσουν.
Πιστεύω ότι αυτοί που θα εκπροσωπηθούν στη Σύνοδο πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στο Μέγαρο των Ηλυσίων» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova, υποστηρίζοντας πως «μιλάμε για έναν Οργανισμό, στον οποίο δεν είναι μέλη και τον οποίο δεν έχουν αντιμετωπίσει και με τη μεγαλύτερη ευγένεια».
«Δεν μιλώ καν για καλές προθέσεις και θετικά συναισθήματα» είπε η Zakharova.
Υπενθυμίζεται πως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν εξελιχθεί στο αντίπαλο δέος της G7, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη – όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος - θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.

Τι θα γίνει με τον Putin;

Ένα ακόμα τεράστιο ερώτημα που απασχολεί τη Νότια Αφρική ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS είναι τι θα πράξει σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin αποφασίσει να δώσει το παρών στη Σύνοδο.
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του Putin έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, κάτι που σημαίνει πως εάν ο Ρώσος πρόεδρος εμφανιστεί, θα πρέπει οι αρχές της Νότιας Αφρικής να τον συλλάβουν και να τον στείλουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αν και ο πρόεδρος Ramaphosa εξέδωσε γενική διπλωματική ασυλία σε όλους τους ηγέτες των κρατών - μελών των BRICS, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει πως ο Putin μπορεί να ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και να μην συλληφθεί, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να μην υπερισχύει του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τεράστια διεθνή πίεση που εκτιμάται πως θα δεχθεί σε αυτό το σενάριο, η Νότια Αφρική εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής, και αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία, οι οποίες δεν έχουν καμία υποχρέωση βάσει των διεθνών συμβάσεων να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να δώσει το παρών ο Putin στη Σύνοδο Κορυφής, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο κατάλληλο επίπεδο.

Αφρικανική πρωτοβουλία

Την ίδια στιγμή μάλιστα η Νότια Αφρική μαζί με άλλα πέντε αφρικανικά κράτη – Ζάμπια, Σενεγάλη, Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα και Αίγυπτο – προσπαθεί να συγκεντρώσει μια παγκόσμια στήριξη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Για αυτό το σκοπό οι ηγέτες των κρατών αυτών αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο, προκειμένου να μεταφέρουν το αίτημα τους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης