Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει στο 4% η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ - Άλλες 3 αυξήσεις κατά 0,25% στις 15/6, 27/7, 14/9

Τελειώνει στο 4% η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ - Άλλες 3 αυξήσεις κατά 0,25% στις 15/6, 27/7, 14/9
Το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων είναι στο 3,25%, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης είναι στο 3,75% και το οριακής χρηματοδότησης στο 4%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στις 15 Ιουνίου 2023, με το ανώτατο ή "τελικό" επιτόκιο ήδη να αρχίζει τουλάχιστον να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, αλλά δεν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις, στις 15 Ιουνίου, στις 27 Ιουλίου και στις 14 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτεί επιπλέον προσοχή.
Οι αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων 3,50% στις 15 Ιουνίου και βλέπουν άλλη μια κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και άλλη μία στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων είναι στο 3,25%, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης είναι στο 3,75% και το οριακής χρηματοδότησης στο 4%.
Σαφώς όμως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές του πληθωρισμού, την αξιολόγηση της τράπεζας για την υποκείμενη δυναμική των τιμών και από το πόσο γρήγορα οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία.

Τριπλάσιος του στόχου ο πληθωρισμός

Πάντως, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, στο 7% τον Απρίλιο του 2023, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.
Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.

Χτύπημα

Συνολικά, με βάση τα μοντέλα της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί χτύπημα 3-4% ως αποτέλεσμα όλων των αυξήσεων, στα τέλη του 2023, ενώ οι αυξήσεις θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά 1-1,5%.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.
Αλλά ακόμη και μοντέλα που παρουσιάζουν πιο μέτριο αντίκτυπο εξακολουθούν να δείχνουν μείωση τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι σημαντικό για μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης τάσης 1-1,5%.

Πρωτοφανής διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων - δανείων

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να ισχύει πως τα νοικοκυριά δεν λαμβάνουν δάνεια, με τα στεγαστικά να είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Από την άλλη, ο καταναλωτικός δανεισμός, κοντά στις αρχές του περασμένου έτους, έλαβε θετικά πρόσημα και παρέμεινε έτσι, σημειώνοντας αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο – αν και αποτελεί μόνο το 22% του συνολικού αποθέματος χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.
Σημειώνεται πως οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο αν η αγορά ακινήτων είναι φούσκα, κατά τα φαινόμενα δεν τροφοδοτείται από χρέη.

Πενιχρές αποδόσεις

Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα 184,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μεγάλη πτώση…
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων συνέχισε να διευρύνεται.
Ο μέσος σταθμισμένος τόκος στα νέα δάνεια αυξήθηκε στο 5,36% από 5,06% τον προηγούμενο μήνα, ενώ για τις νέες καταθέσεις αυξήθηκε στο 0,12% από 0,1% (διαφορά 5,24%).
Είθισται όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε έναν κύκλο σύσφιξης, τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται νωρίτερα από τα επιτόκια καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης