Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sberbank: Ομόλογα σε κινεζικό γουάν θα εκδώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Sberbank: Ομόλογα σε κινεζικό γουάν θα εκδώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας
Ο ρόλος του γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις συναλλαγές της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά
Ομόλογα σε κινεζικά γουάν θα εκδώσει φέτος η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία, και θα συνεχίσει να δανείζεται σε ρούβλια για να προωθήσει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των οικονομικών της τράπεζας.
Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε επικεφαλής των οικονομικών της Sberbank πέρυσι, ο Taras Skvortsov δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της τράπεζας σε γουάν, το οποίο έχει αυξηθεί 1-1/2 φορά από την αρχή του έτους, είναι επί του παρόντος πιο ελκυστικό από τις εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες απαιτούν ενεργή ζήτηση, καλή ρευστότητα και ελκυστικές τιμές.
"Μέχρι στιγμής υπάρχει καλή ζήτηση για καταθέσεις σε γουάν, ιδίως από ιδιώτες πελάτες, οι οποίοι μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους από δολάρια και ευρώ σε καταθέσεις σε κινεζικό νόμισμα", δήλωσε.
"Αλλά η κατάσταση αλλάζει και είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε θα εκδώσουμε ομόλογα γουάν".

Στροφή στην Κίνα αλλά και δυσκολίες

Ο ρόλος του γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις συναλλαγές της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που οι δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία περιόρισαν την πρόσβαση στις αγορές δολαρίων και ευρώ.
Ωστόσο, οι αυστηροί νομισματικοί έλεγχοι εξακολουθούν να περιορίζουν την παγκόσμια εμβέλεια του γουάν και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι η άνοδος του γουάν της Κίνας στη Ρωσία δεν είναι ομοιόμορφη, δημιουργώντας προσωρινές ανισορροπίες και δυσκολίες με τη ρευστότητα του συναλλάγματος.
Οι ρωσικές εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων, όπως η Rusal, η Polyus και η Rosneft, έχουν πρωτοστατήσει σε εκδόσεις σε γουάν.
Οι ρωσικές εταιρείες τοποθέτησαν τον Μάιο ομόλογα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων γουάν (237,5 εκατ. δολάρια).
Ο Skvortsov δήλωσε ότι η μεταβλητότητα και οι μικροί όγκοι στην αγορά επηρεάζουν προς το παρόν τα σχέδια της Sberbank.
Η τράπεζα έχει εκδώσει ομόλογα σε ρούβλια αξίας 140 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος, είπε, και θα συνεχίσει να το κάνει στη σωστή τιμή.

Υπόσχεση για μέρισμα

Η Sberbank αναμένει ότι τα κέρδη της φέτος θα ξεπεράσουν το 2021 το ρεκόρ των 1,25 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Ο Skvortsov δήλωσε ότι η οικονομία της Ρωσίας που αναπτύσσεται ταχύτερα από τις προσδοκίες θα οδηγήσει σε αυτό. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 23,75 δισ. δολάρια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για το ρωσικό ΑΕΠ το 2023 σε ανάπτυξη 0,7% από 0,3%, αλλά μείωσε την πρόβλεψή του για το 2024 σε 1,3% από 2,1%.
Ο επικεφαλής της ανταγωνίστριας της Sberbank VTB δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει προσαρμοστεί στις κυρώσεις.
Τα κέρδη-ρεκόρ της Sberbank για το πρώτο τρίμηνο, ύψους 357,2 δισ. ρουβλίων, δεν περιείχαν έκτακτα έσοδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται, δήλωσε ο Skvortsov.
"Εάν δεν υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τη ρυθμιστική αρχή και η κατάσταση στην οικονομία παραμείνει ως έχει τώρα, τότε φυσικά, στον ορίζοντα των επόμενων ετών βλέπουμε επίσης την ευκαιρία για τη Sberbank να δημιουργήσει υψηλά κέρδη και, κατά συνέπεια, να κατευθύνει μέρος αυτών των κερδών σε μερίσματα", δήλωσε ο Skvortsov.
Οι πληρωμές μερισμάτων μεγάλων εταιρειών έχουν οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Sberbank και πολλές άλλες δεν πλήρωσαν μέρισμα το 2022, αλλά η τράπεζα καταβάλλει φέτος το ποσό ρεκόρ των 565 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, χρησιμοποιώντας τα κέρδη του 2022 και μέρος αυτών του 2021.
Ο Skvortsov δήλωσε ότι δεν αναμένει αλλαγές στη μερισματική πολιτική της Sberbank να καταβάλλει μερίσματα μία φορά το χρόνο, την πιο βέλτιστη λύση, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας στη ρωσική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης