Τελευταία Νέα
Διεθνή

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των Ρώσων - Το σύστημα S-350 Vityaz κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των Ρώσων - Το σύστημα S-350 Vityaz κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος
Το σύστημα Vityaz λειτούργησε αποτελεσματικά τόσο σε ενεργό όσο και σε παθητικό τρόπο λειτουργίας ραντάρ ταυτόχρονα
Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος της EurAsian Times, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ιδιαίτερα αναγνωρισμένο σύστημα αεράμυνας S-350 Vityaz πέτυχε πρόσφατα κάτι εξαιρετικό, καταρρίπτοντας με επιτυχία ένα ουκρανικό αεροσκάφος ενώ λειτουργούσε σε "αυτόματη λειτουργία".
Ο υπουργός δήλωσε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Vityaz που επιχειρεί στη ζώνη NVO επέδειξε απαράμιλλες ικανότητες εντοπίζοντας, παρακολουθώντας και καταστρέφοντας αυτόνομα τους ουκρανικούς εναέριους στόχους χωρίς καμία παρέμβαση του χειριστή.
Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση όπου ένα σύστημα λειτούργησε πλήρως αυτόματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη σε συνθήκες μάχης.
Νωρίτερα, η EurAsian Times εξήγησε ότι η εφαρμογή της αυτόματης λειτουργίας ακολούθησε την αρχή της μη παρέμβασης των ανθρώπινων χειριστών στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης του συγκροτήματος.
Με άλλα λόγια, ο χειριστής απέφευγε να ακυρώνει ή να παρακάμπτει τις αποφάσεις που έπαιρνε η τεχνητή νοημοσύνη του συγκροτήματος με βάση την επικρατούσα κατάσταση αερομαχίας.
Η προσέγγιση αυτή επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του επιλεγμένου επιχειρησιακού αλγορίθμου του μηχανήματος.

Διπλή λειτουργία

Το σύστημα Vityaz λειτούργησε αποτελεσματικά τόσο σε ενεργό όσο και σε παθητικό τρόπο λειτουργίας ραντάρ ταυτόχρονα.
Αυτή η προσέγγιση διπλού τρόπου λειτουργίας ενίσχυσε σημαντικά την ικανότητα του συγκροτήματος να ανιχνεύει και να κατηγοριοποιεί στόχους, ενώ παράλληλα βελτίωσε την αντοχή του σε εξωτερικές παρεμβολές, που συνήθως ονομάζεται ανοσία στο θόρυβο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι τα μοναδικά συστήματα παγκοσμίως με τη δυνατότητα αναχαίτισης και καταστροφής υπερηχητικών πυραύλων. Αποκάλυψε επίσης: "Αρκετά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν από πυραύλους του συστήματος".
Τον Αύγουστο του 2022, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που έδειχναν την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας S-350 Vityaz σε αεροπορική βάση που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 40 μιλίων από τα ουκρανικά σύνορα.
Τα στοιχεία του συστήματος αεράμυνας S-350 Vityaz εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD).
Ενώ το βίντεο παρουσίαζε τις δραστηριότητες εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των αεροσκαφών Su-25 Frogfoot κοντά στην Ουκρανία, ήταν το S-350 που προσέλκυσε τη μεγαλύτερη προσοχή.
Τότε, ο αμυντικός αναλυτής @GuyPlopsky εντόπισε στο βίντεο εξαρτήματα του συστήματος S-350 Vityaz.
Σε αυτά περιλαμβάνονταν ένα ραντάρ ελέγχου πυρός 50N6A, ένα ραντάρ απόκτησης 96L6-TsP και δύο εκτοξευτές πυραύλων που έμοιαζαν με τον εκτοξευτή-μεταφορέα-εκτοξευτή (TEL) 50P6 και το όχημα εκτοξευτή/φορτωτή 50P6T.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης