Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μανιφέστο δεκάδων ισπανών στρατιωτικών: Ζητούν να σταματήσει η τρέλα του πολέμου και η παροχή όπλων στην Ουκρανία

Μανιφέστο δεκάδων ισπανών στρατιωτικών: Ζητούν να σταματήσει η τρέλα του πολέμου και η παροχή όπλων στην Ουκρανία
Η πραγματικότητα του πολέμου αρχίζει να τρομάζει ακριβώς αυτούς που καταλαβαίνουν πραγματικά το θέμα - τον στρατό
Ένα πρωτοφανές μανιφέστο κατά του πολέμου και κατά της παροχής όπλων στην Ουκρανία υπέγραψαν δεκάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας…
Οι στρατιωτικοί στη Δύση διατυπώνουν ξεκάθαρα την αντίθεση τους στην σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σε μια πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβαν απόστρατοι αξιωματικοί, μέλη των ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων δημοσίευσαν ένα μανιφέστο καλώντας την ΕΕ να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.
Ο στρατός φοβάται μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας ως αποτέλεσμα της συστηματικής αποστολής όπλων στην ουκρανική κυβέρνηση, γι' αυτό και ζητούν από την Ευρώπη να εγκρίνει μια διπλωματική λύση, αντί να τροφοδοτεί την «τρέλα» του πολέμου.

Το έγγραφο υπογράφηκε από δεκάδες συνταξιούχους Ισπανούς στρατιωτικούς.
Στην επιστολή, εκφράζουν την αντίθεση τους στην στρατηγική της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποκαλούν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «επιθετικότητα» – καθιστώντας σαφές ότι η πρωτοβουλία δεν προήλθε από φιλορώσους ακτιβιστές, αλλά στην πραγματικότητα από φιλοδυτικούς στρατιωτικούς που ανησυχούν για τις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιμάκωσης του πολέμου.
Επίσης, ως μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενός ευρωπαϊκού κράτους, οι αξιωματούχοι καλούν την ΕΕ να εξετάσει την διπλωματία, μεσολαβώντας στο διάλογο και αναζητώντας μια ειρηνική λύση μέσω διμερών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται

Το μανιφέστο είναι γεμάτο με έντονη κριτική σκέψη απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους Ισπανούς στρατιωτικούς, και οι δύο οδηγούν την Ευρώπη προς την «αυτοκαταστροφή» της, η οποία πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει κατά συνέπεια «μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα καταλήξει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή στον πλανήτη» – λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο της πυρηνικής κλιμάκωσης.

Αρκετά απαισιόδοξα και ρεαλιστικά οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως έχουν, το αποτέλεσμα θα είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση, με τα «παιδιά και τα εγγόνια» της σημερινής γενιάς να στέλνονται στο πεδίο της μάχης.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι αυτό θα είναι απλώς ένα είδος «προοίμιου» για ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα, το οποίο είναι το τελικό επίπεδο της αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Ισπανοί στρατιωτικοί αποκαλούν τη δυτική στρατηγική «τρελή» και ζητούν να σταματήσει σύντομα αυτή η «τρέλα».

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό το είδος αντιπολεμικής νοοτροπίας αρχίζει να αναπτύσσεται στις χώρες του ΝΑΤΟ. Πράγματι, αυτό είναι το φυσικό αποτέλεσμα της διαδικασίας κλιμάκωσης που ξεκίνησε από την ίδια την Ατλαντική συμμαχία.
Όσο περισσότερο εμπλέκεται το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποφευχθεί ότι στο μέλλον, μετά την αποτυχία της πολιτικής βοήθειας, το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί άμεσα σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία σίγουρα θα οδηγούσε στη χρήση πυρηνικών όπλων...

Η πραγματικότητα του πολέμου αρχίζει να τρομάζει ακριβώς αυτούς που καταλαβαίνουν πραγματικά το θέμα - τον στρατό.
Πρόσφατα, υπήρξε έντονος ενθουσιασμός υπέρ του πολέμου μεταξύ των μελών της κοινωνίας των πολιτών, κυρίως πολιτικών, μέσων ενημέρωσης και φιλελεύθερων, που υποστηρίζουν τη βία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και να την υποχρεώσουν να ανταποκριθεί στα δυτικά συμφέροντα.

Οι θιασώτες του πολέμου δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ολοκληρωτικού πολέμου, επιδεικνύοντας μόνο ενδιαφέρον για την επίτευξη των πολιτικών και ιδεολογικών τους στόχων με κάθε κόστος.
Οι στρατιωτικοί, από την άλλη πλευρά, έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι είναι πραγματικά ένας πόλεμος, γι' αυτό αρχίζουν ήδη να εκδηλώνουν ανησυχία, ζητώντας να αναζητηθούν ειρηνικές λύσεις για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, δυστυχώς, η ΕΕ φαίνεται πραγματικά πρόθυμη να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ζητάει ο ισπανικός στρατός.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στη φιλοπολεμική μαχητικότητα και σίγουρα θα συνεχίσουν να κάνουν ότι μπορούν για να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα εχθρότητας, αγνοώντας εντελώς τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους μιας συνολικής κλιμάκωσης.

Απόδειξη αυτού είναι ότι στις 10 Ιουνίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, παραχώρησε συνέντευξη στους Straits Times δηλώνοντας ότι «ειρήνη» δεν σημαίνει «όχι πόλεμος».
Σύμφωνα με τον Borrell, η μόνη ειρήνη που έχει σημασία είναι αυτή που έρχεται μέσα από μια ουκρανική νίκη.
Ο Borrell κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«(…) Όλοι θέλουν ειρήνη. Κι εμείς.
Και αυτοί που θέλουν περισσότερο την ειρήνη είναι οι Ουκρανοί.
Τι σημαίνει όμως ειρήνη;
Η ειρήνη είναι κάτι περισσότερο από «όχι πόλεμος».
Δεν πρέπει να συγχέουμε τους όρους.
Αν θέλω να σταματήσω τον πόλεμο, ξέρω πώς να το κάνω πολύ γρήγορα, σε μια εβδομάδα.
Σταματώ να υποστηρίζω την Ουκρανία, σταμάτα να στέλνω όπλα στην Ουκρανία και ο πόλεμος θα σταματήσει γιατί η Ουκρανία θα πρέπει να παραδοθεί.
Αυτό θα σήμαινε ειρήνη; Όχι.
Η ειρήνη είναι κάτι παραπάνω.
Ειρήνη σημαίνει αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης της Ουκρανίας, σεβασμού των διεθνών συνόρων, διευθέτησης πολεμικών αποζημιώσεων και λογοδοσίας από τη Ρωσία.
Καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή, δεν είναι πολύ ευνοϊκό για αυτό γιατί η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να επιτίθεται στην Ουκρανία.
Οπότε, ναι, φυσικά και θέλουμε ειρήνη, αλλά δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπου ο πόλεμος θα συνεχιστεί», τόνισε ο Borrell.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell ενέκρινε τη φιλοπολεμική στάση και τη φιλοδοξία να νικηθεί και να ταπεινωθεί η Ρωσία – παρά το γεγονός ότι το συγκάλυπτε με μια υποτιθέμενη ανησυχία για τον «σεβασμό των διεθνών συνόρων».
Είναι ακριβώς ενάντια σε αυτήν την τρέλα της προσπάθειας καταστροφής της Ρωσίας – της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο – που ο ισπανικός στρατός προειδοποιεί στο μανιφέστο του.
Και η απάντηση σε αυτά φαίνεται πως έχει ήδη δοθεί από την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης