Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, λόγω πτώσης του πληθωρισμού – Στο +0,7% ο S&P 500, o Nasdaq +0,83%

Άνοδος στη Wall, λόγω πτώσης του πληθωρισμού – Στο +0,7% ο S&P 500, o Nasdaq +0,83%
Θετικά πρόσημα...
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 13 Ιουνίου, λόγω της ψύχρανσης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός το οποίο ίσως προοιωνίζεται πάγωμα των επιτοκιακών αυξήσεων…
Ως γνωστόν, η επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης είναι κάτι που αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές.
Ώθηση στο κλίμα σήμερα δίνει και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει την πολιτική της προκειμένου να τονώσει την οικονομία της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,43%, στις 34.212 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,7%, στις 4.369 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,83%, στις 13.573 μονάδες.
δσφασφδασφδασφδα.JPG
Στο ταμπλό, οι τίτλοι του κλάδου της τεχνολογίας πρωτοστάτησαν.
Η μετοχή της Oracle έκλεισε με άνοδο 0,21%, με την εταιρεία να ξεπερνά τις εκτιμήσεις της Wall Street για το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο.
Κέρδη 2,77% σημείωσε το Netflix, ενώ στο +3,55% έκλεισε η Tesla.
Η μετοχή της Nvidia έκλεισε επίσης με άνοδο 3,90%, στα 410,22 δολάρια, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά μια συνεδρίαση με την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ημιαγωγών είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 1 τρισ. δολαρίων ενδοσυνεδριακά στα τέλη Μαΐου, ωστόσο στη συνέχεια είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,79% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οχτώ μονάδα βάσης στο 4,66%.Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 3,4% στα 69,42 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.958 δολ./oz.
 
Στα μάκρο, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, από τον Μάρτιο του 2021, στο 4%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο του 2023, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλιμακώθηκε εμφανώς από το 4,9% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, ενώ ήταν καλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,1%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η εικόνα δεν ήταν όμως τόσο αισιόδοξη.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 0,4% στον μήνα και είναι αυξημένος κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που δείχνει ότι, ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν κάπως χαλαρώσει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν ευρωπαϊκές αγορές, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αυριανές αποφάσεις της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,5%, με τον ευαίσθητο στα επιτόκια δείκτη του τεχνολογικού κλάδου να σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,83%, στις 16.230 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,32%, στις 7.594 μονάδες.
Στις 7.290 μονάδες με άνοδο 0,56% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,57%, στις 27.566 μονάδες.
5_66.JPG
Στα μάκρο, στο 6,3% επιβεβαιώθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα επίπεδα που ανακοίνωσε η Destatis.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2%.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 6,1% σε ετήσια βάση και 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός της Γερμανίας είχε διαμορφωθεί άνω του 7%.
«Ο ρυθμός του πληθωρισμού συνέχισε να επιβραδύνεται, αλλά παραμένει παρ' όλα αυτά σε υψηλό επίπεδο», σχολιάζει η Ruth Brand, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η ίδια προσθέτει: "Η ετήσια αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν πολύ μικρότερη τον Μάιο και οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αποτελούν τον μεγαλύτερο μοχλό του πληθωρισμού".

Παράλληλα, η μικρή βελτίωση του επενδυτικού ηθικού στη Γερμανία τον Ιούνιο τροφοδότησε την Τρίτη τις ελπίδες ότι η τρέχουσα ύφεση στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι ήπια, αλλά οι οικονομολόγοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν διαφαίνεται σημαντική ανάκαμψη στον ορίζοντα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -8,5 μονάδες τον Ιούνιο, από -10,7 μονάδες τον Μάιο.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση στις -13,1 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης