Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδίστακτη η Δύση - Έτοιμες και οι ΗΠΑ να στείλουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία

Αδίστακτη η Δύση - Έτοιμες και οι ΗΠΑ να στείλουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία
Ήδη η Μ. Βρετανία έχει προμηθεύσει με τέτοια πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμες να στείλουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία εμφανίζονται οι ΗΠΑ όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του προέδρου Biden είναι έτοιμη να εγκρίνει την προμήθεια οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο για τα άρματα μάχης Abrams, τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει στο Κίεβο (οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί την αποστολή 31 Abrams στην Ουκρανία)
Η WSJ επικαλούμενη πηγές, αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος έχει εγκρίνει τη μεταφορά των οβίδων αυτών στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ποια πυρομαχικά θα πρέπει να εξοπλιστούν τα άρματα μάχης που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις

Βάσει των πληροφοριών αυτών, δεν υπάρχουν εμπόδια για την έγκριση αυτού του είδους των πυρομαχικών στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν αποφασίσει για την αποστολή άλλων όπλων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων και πυρομαχικών διασποράς.
Αν και υπάρχει διεθνής σύμβαση για την απαγόρευση των όπλων και των πυρομαχικών διασποράς (ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων) – την οποία ωστόσο δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία - ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Christopher Cavoli υποστηρίζει ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικά».

Το βρετανικό παράδειγμα

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο, έγινε γνωστό πως η Μ. Βρετανία ήταν έτοιμη να στείλει οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με τα βρετανικά τανκ Challenger 2, επικαλούμενη την υψηλή αποτελεσματικότητα τους στο να «τρυπά» την προστασία των ρωσικών τανκ.
Στις 27 Μαρτίου, το Declassified UK, μια πύλη ερευνητικής δημοσιογραφίας, ανέφερε ότι Βρετανοί εκπαιδευτές εκπαίδευαν ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης να χρησιμοποιούν πυρομαχικά με πυρήνες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαίωσε η βρετανική κυβέρνηση ότι είχε ήδη στείλει στην Ουκρανία.

Ρωσική αντίδραση

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν έντονη στην απόφαση αυτή της Μ. Βρετανίας προειδοποιώντας ότι η εκτόξευση τέτοιων οβίδων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τους στρατιώτες και τους ανθρώπους στις περιοχές που χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα λόγω της τοξικής και ραδιενεργούς σκόνης ουρανίου που περιέχουν όσο βέβαια και για το περιβάλλον.
Στις 21 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin απαντώντας στις αποφάσεις των Βρετανών, υποστήριξε ότι τα σχέδια για την προμήθεια οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου δείχνουν την πρόθεση της Δύσης να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Μάλιστα είπε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους βήματα, καθώς έχει εκατοντάδες χιλιάδες αντίστοιχα πυρομαχικά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει, ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε και την αποστολή πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης