Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είμαστε σε «θερμό» πόλεμο - To δολάριο πεθαίνει, ήρθε η ώρα της Κίνας προειδοποιεί Ρώσος τραπεζίτης

Είμαστε σε «θερμό» πόλεμο - To δολάριο πεθαίνει, ήρθε η ώρα της Κίνας προειδοποιεί Ρώσος τραπεζίτης
Η μακρά ιστορική εποχή της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου φτάνει στο τέλος της, δήλωσε ένας από τους ισχυρότερους τραπεζίτες της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Tο τέλος της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου πλησιάζει καθώς το κινεζικό γουάν ανεβαίνει και ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τον κίνδυνο της αποτυχημένης προσπάθειας της Δύσης να γονατίσει τη Ρωσία για την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ένας από τους ισχυρότερους τραπεζίτες της Μόσχας.
Ο Andrei Kostin, διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η κρίση δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας την παγκοσμιοποίηση, την ώρα που η Κίνα αναλαμβάνει τον μανδύα της κορυφαίας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο Kostin είπε ότι πρόκειται πλέον για έναν "θερμό πόλεμο" που είναι πιο επικίνδυνος από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, θα έχαναν από τις κινήσεις δέσμευσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς πολλές χώρες προχωρούσαν σε διακανονισμό πληρωμών εκτός του αμερικανικού νομίσματος και του ευρώ, ενώ η Κίνα προχωρούσε σε άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

Ήρθε η ώρα της Κίνας

"Η μακρά ιστορική εποχή της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου φτάνει στο τέλος της", δήλωσε ο 66χρονος Kostin στο Reuters στον 59ο όροφο του αστραφτερού ουρανοξύστη της VTB με θέα τη νότια Μόσχα. "Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα που η Κίνα θα καταργήσει σταδιακά τους νομισματικούς περιορισμούς".
Κίνα καταλαβαίνει ότι δεν θα γίνει η παγκόσμια οικονομική δύναμη νούμερο 1 αν διατηρήσει το γουάν της ως μη μετατρέψιμο νόμισμα", δήλωσε ο Kostin, προσθέτοντας ότι είναι επικίνδυνο για την Κίνα να διατηρεί αποθεματικά επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό δολάριο είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεπέρασε τη στερλίνα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν και η JPMorgan ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι ξεδιπλώνονται σημάδια απο-δολαριοποίησης στην παγκόσμια οικονομία.
Η θεαματική οικονομική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έχουν θέσει το καθεστώς του δολαρίου υπό νέο έλεγχο.
Η VTB, δήλωσε ο Kostin, συζητούσε τη χρήση γουάν σε διακανονισμούς με τρίτες χώρες.

Θερμός πόλεμος - «Mπούμεραγκ» για τη Δύση οι κυρώσεις

O Kostin έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι οι κυρώσεις είναι άδικες και αντιπροσωπεύουν μια πολιτική απόφαση που θα «μπούμεραγκ» στη Δύση.
«Έχουμε ήδη μπει σε θερμό πόλεμο», αναφέρει ο Kostin μιλώντας την κρίση με την Ουκρανία.
«Δεν μιλάμε για Ψυχρό Πόλεμο όταν εμπλέκονται τόσα πολλά δυτικά όπλα και πολλές δυτικές μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικοί σύμβουλοι.
Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο, είναι πολύ δύσκολη και ανησυχητική».
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της VTB, o Kostin είπε ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 υποδεικνύουν ότι θα κλείσει το 2023 με κέρδη 400 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, μετά από ζημιές ρεκόρ που είχε το 2022.
Η οικονομία της Ρωσίας, κατέληξε, δεν θα σπάσει κάτω από την πίεση των κυρώσεων της Δύσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ έτους 2023 σε 0,7% από 0,3%, αλλά μείωσε τις προβλέψεις του για το 2024 στο 0,3% από 2,1%.
«Οι κυρώσεις είναι κακές και υποφέρουμε από αυτές, φυσικά. Αλλά η οικονομία έχει προσαρμοστεί», είπε.
«Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι οι κυρώσεις θα ενταθούν, θα γίνουν αυστηρότερες, θα κλείσουν κάποια παράθυρα, αλλά θα βρούμε και άλλες ευκαιρίες».
Ερωτηθείς εάν η οικονομία της Ρωσίας θα παραμείνει ελεύθερη οικονομία, ο Kostin είπε: «Το ελπίζω πολύ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης