Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ εποφθαλμιά την Ασία - Ανοίγει γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο, παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις

Το ΝΑΤΟ εποφθαλμιά την Ασία - Ανοίγει γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο, παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο, να ενισχύσει τους δεσμούς στην περιοχή (Nikkei)
Σχετικά Άρθρα
Γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο το 2024 θα ανοίξει το ΝΑΤΟ, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας σχετικά με τα σχέδια επέκτασης της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ασία.

Το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει το γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο ως κόμβο για τη συνεργασία με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Nikkei.

Αντιρρήσεις Macron

Ο Ιάπωνας πρεσβευτής στις ΗΠΑ ανέφερε τον Μάιο ότι η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Τόκιο, το πρώτο στην Ασία, για να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις στην περιοχή –ένα σχέδιο στο οποίο ήταν αντίθετος ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα εμβαθύνει τη συνεργασία με τους τέσσερις βασικούς εταίρους του στον Ειρηνικό, προετοιμάζοντας έγγραφα διμερούς συνεργασίας με τον καθένα εξ αυτών, που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για συνεργασία σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια και το διάστημα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ τότε υπήρχαν αναφορές στον Τύπο ότι ο Κισίντα σχεδιάζει να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κίνα

Αυστηρό μήνυμα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να μην... μπλέκονται στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, έστειλε η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει έναν ψυχρό ή ακόμη και θερμό πόλεμο στην περιοχή.
Οι περισσότερες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού είναι κατά της αντιπαράθεσης των μπλοκ και της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε ενημέρωση τη Δευτέρα.
Σχολιάζοντας δηλώσεις εκπροσώπων της Ινδονησίας, της Σιγκαπούρης και πολλών άλλων χωρών ότι δεν θέλουν να δουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και δεν θέλουν να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος είπε: "Η θέση των περισσότερων χωρών της περιοχής είναι πολύ σαφής: αντιτίθενται στη συγχώνευση διαφόρων στρατιωτικών μπλοκ στην περιοχή, δεν καλωσορίζουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία, δεν αποδέχονται τη μεταφορά της αντιπαράθεσης των μπλοκ στην Ασία".
Ο Wang Wenbin επεσήμανε ότι τα περιφερειακά κράτη "δεν θα επιτρέψουν έναν ψυχρό πόλεμο ή έναν θερμό πόλεμο στην Ασία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης