Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί εξοντώθηκαν πριν φτάσουν στην κύρια ρωσική άμυνα, αποτυγχάνουν και παραδίδονται – Νεκρός Ρώσος στρατηγός

Οι Ουκρανοί εξοντώθηκαν πριν φτάσουν στην κύρια ρωσική άμυνα, αποτυγχάνουν και παραδίδονται – Νεκρός Ρώσος στρατηγός
Οι Ουκρανοί προβαίνουν σε ατιμωτικές πράξεις, τους νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα ναρκοθετώντας τα σώματα τους… φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο Ugledar…
(upd15) Ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών μπορεί να κρατήσει εβδομάδες… τα αποτελέσματα της είναι ασήμαντα τις πρώτες ημέρες…σε όρους εδαφικών κερδών
Η αντεπίθεση στιγματίστηκε από τις δραματικές απώλειες σε νεκρούς στρατιώτες και καταστροφής των Leopard και άλλων οπλικών συστημάτων της Δύσης… οι απώλειες των Ουκρανών σε οπλικά συστήματα είναι πρωτοφανείς που αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα τόσο των Ουκρανών όσο και τον οπλικών συστημάτων…
Οι Ουκρανοί προβαίνουν σε ατιμωτικές πράξεις, τους νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα ναρκοθετώντας τα σώματα τους… φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο Ugledar…
Γενικώς οι Ουκρανοί αφήνουν τα πτώματα των Ουκρανών στρατιωτών ακόμη και εβδομάδες… μέχρι να τα περιμαζέψουν οι ρωσικές δυνάμεις και να τα στείλουν…στις οικογένειες τους…
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε Krivoy Rog, στο Dnipro, στο Kharkiv και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας πλήττοντας καίριες θέσεις συγκέντρωσης στρατευμάτων και αποθήκες όπλων…

Οι Ουκρανοί εξοντώνονται

Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση του ουκρανικού στρατού συνεχίζεται στα νότια μέτωπα της Ουκρανίας.
Μετά από μια εβδομάδα σκληρών μαχών και φρικιαστικών απωλειών για τους Ουκρανούς, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε τελικά να επιτύχει κάποια τακτικά κέρδη.

Στην πρώτη γραμμή της Zaporizhia, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταλάβει αρκετούς οικισμούς που ωστόσο δεν ήταν η βασική γραμμή άμυνας των Ρώσων.
Η ουκρανική προέλαση κατέστη δυνατή αφού οι ρωσικές μονάδες υποχώρησαν στην προετοιμασμένη αμυντική γραμμή εκ των προτέρων για να αποφύγουν την περικύκλωση.
Ως αποτέλεσμα, το πρωί της 12ης Ιουνίου, τα χωριά Neskuchnoye, Blagodatnoye και Storozhevoye τέθηκαν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Ο ρωσικός στρατός ανέλαβε την άμυνα κατά μήκος των βόρειων προαστίων της Makarovka και του Urozhaynoye.
Οι μάχες συνεχίζονται και ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να κινηθεί νοτιότερα.
Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Novodonetsk απέτυχαν.
Το χωριό παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να χτυπήσουν τη ρωσική ομάδα από τη δυτική πλευρά.
Τα χωριά Levadnoye και Novodarovka σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται τώρα στη γκρίζα ζώνη.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους.
Ένα φράγμα ανατινάχθηκε κοντά στο χωριό Novodarovka.
Ως αποτέλεσμα, και οι δύο όχθες του τοπικού ποταμού πλημμύρισαν, γεγονός που θα καθυστερήσει ελαφρώς την ουκρανική επίθεση.

Σε άλλα μέτωπα, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πέτυχαν καμία πρόοδο
Η τακτική επιτυχία των Ουκρανικών μονάδων είχε υψηλό τίμημα οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι δραματικές, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρατιωτών και δεκάδων τεμαχίων κατεστραμμένου δυτικού εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική άμυνα στην περιοχή Zaporozhye περιλαμβάνει πολυεπίπεδες οχυρώσεις και οι ουκρανικές μονάδες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτάσουν στην πρώτη γραμμή άμυνας.
Η άμυνα των χωριών νότια της Velikaya Novoselovka από τον ρωσικό στρατό ήταν απαραίτητη για να εντοπιστούν εκ των προτέρων και να προκληθούν οι μέγιστες ζημιές στις ουκρανικές μονάδες που προχωρούσαν στην εμπροσθοφυλακή.
Η κύρια γραμμή της ρωσικής άμυνας βρίσκεται κοντά στην πόλη Staromlinovka, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο στη διασταύρωση πολλών σημαντικών δρόμων στην περιοχή.
Η λεγόμενη Γραμμή Surovikin, που πήρε το όνομά της από τον πρώην διοικητή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, βρίσκεται επίσης πίσω από τον οικισμό.
Αυτή η γραμμή άμυνας περιλαμβάνει μια σειρά από οχυρώσεις, αντιαρματικές δομές και ναρκοπέδια.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει ακόμη να φτάσουν σε αυτό το ορόσημο.
Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθετικές δυνατότητες των αντιμαχόμενων πλευρών παρεμποδίστηκαν από την κακοκαιρία σε αρκετούς τομείς του μετώπου.
Οι βροχές καταστρέφουν δρόμους στις ουκρανικές στέπες, επιβραδύνοντας την προέλαση των δυτικών αρμάτων μάχης. Ωστόσο, η ομίχλη και η κακοκαιρία μειώνουν επίσης τις αμυντικές δυνατότητες των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones και αεροσκαφών, που έχουν καταστεί σαφές πλεονέκτημα για τον ρωσικό στρατό.
Πέρα από τα παραπάνω, ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τις επιθέσεις της AFU στο χωριό Rovnopol, στο χωριό Makarivka, στη Velyka Novosilka, στην Gulyaipole, στο Kamyanske, στο Orikhiv.

Σκοτώθηκε ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Sergei Goryachev

Την πληροφορία ότι ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Sergei Goryachev σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης στο νότιο Donetsk μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα Ρώσους blogger.
O Goryachev ηγούνταν της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων και φέρεται να σκοτώθηκε χθες Δευτέρα 12 Ιουνίου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή «Vremivka Ledge» στο νότιο Donetsk, εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα επικεντρώνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών.
«Ως αποτέλεσμα εχθρικής πυραυλικής επίθεσης ο επικεφαλής της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, στρατηγός Sergei Goryachev σκοτώθηκε» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Ρώσος blogger Voenkor.
«Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ενωμένης Ομάδας Δυνάμεων (S), ο στρατός έχασε σήμερα έναν από τους λαμπρότερους και πιο αποτελεσματικούς στρατιωτικούς ηγέτες» λέει ο Voenkor, τη στιγμή που και άλλοι Ρώσοι πολεμικοί blogger τονίζουν ότι ο Goryachev σκοτώθηκε από πύραυλο cruise Storm Shadow.

Έτοιμες οι ΗΠΑ να στείλουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Έτοιμες να στείλουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία εμφανίζονται οι ΗΠΑ όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του προέδρου Biden είναι έτοιμη να εγκρίνει την προμήθεια οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο για τα άρματα μάχης Abrams, τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει στο Κίεβο (οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί την αποστολή 31 Abrams στην Ουκρανία)
Η WSJ επικαλούμενη πηγές, αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος έχει εγκρίνει τη μεταφορά των οβίδων αυτών στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ποια πυρομαχικά θα πρέπει να εξοπλιστούν τα άρματα μάχης που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο το ΝΑΤΟ αποφασίζει για ισχυρότερα όπλα στην Ουκρανία

Δεσμεύσεις για ισχυρότερη στρατιωτική βοήθεια για όσο καιρό χρειαστεί αναμένεται να δώσει στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου.
Ωστόσο, δεσμεύσεις για ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να δοθούν.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
«Πρώτα από όλα, το πιο σημαντικό που θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius τον Ιούλιο είναι ότι οι σύμμαχοι θα εκφράσουν ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία.
Όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις.
Είμαστε απολύτως σίγουρος ότι οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ θα κάνουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με μια σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Παράλληλα θα δεσμευτούν ότι αυτή τη βοήθεια όχι μόνο θα τη διατηρήσουν αλλά και θα την ενισχύσουν» υποστήριξε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ θα καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί.

Μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση στο Kryvyi Rih - Δέκα νεκροί

Μαζική πυραυλική επίθεση σε βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Kryvyi Rih εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα η Ρωσία, με την ουκρανική πλευρά να κάνει λόγο για απώλειες και για σημαντικές ζημιές και καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς και 25 τραυματίες, ύστερα από πλήγμα που δέχθηκε ένα πενταώροφο κτήριο κατοικιών.
Επιπλέον, αναφέρεται πως αρκετοί άνθρωποι παραμένουν ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία

Πάντως, συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία με τις αρχές να υποστηρίζουν πως τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν όλους τους πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί κατά του Κιέβου.
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι καταστράφηκαν οι 10 από τους 14 πυραύλους cruise που εκτόξευσε κατά διαφόρων στόχων η Ρωσία, όπως επίσης και 4 drones ιρανικής κατασκευής.
Στο Kharkiv οι τοπικές αρχές επισημαίνουν πως ρωσικά drones έπληξαν πολιτικές υποδομές, ανάμεσά τους αποθήκη και κτίριο εταιρείας κοινής ωφελείας.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 11 Leopard

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 11 Leopard 1A5 αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TASS, η αξία των Leopard που έχουν καταστραφεί, αποτιμάται σε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια μια και κατά μέσο όρο ένα Leopard 1A5 αποτιμάται κατά μέσο όρο σε 559.000 δολάρια.
Στις 6 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 8 Leopard στην κατεύθυνση Yuzhno-Donetsk ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι οι Ουκρανοί έχασαν άλλα 3 Leopard κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης του στην κατεύθυνση της Zaporizhia.
Το TASS υπενθυμίζει ότι η Γερμανία έχει εγκρίνει τη μεταφορά 182 Leopard 1A5 στην Ουκρανία, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο και με 14 Leopard 2 (μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία).

Δύο ουκρανικά πληρώματα MICV παραδίδονται κοντά στην Avdiivka

Δύο ουκρανικά πληρώματα μηχανοκίνητων οχημάτων μάχης πεζικού (MICV) αιχμαλωτίστηκαν κοντά στην Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Ένας διοικητής διμοιρίας της ουκρανικής αποσπασμένης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας ήρθε σε επαφή με μονάδα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Avdiivka με αίτημα να παράσχει ιατρική βοήθεια στους τραυματίες στρατιώτες του λόγω της άρνησης του διοικητικού επιτελείου της ταξιαρχίας να εκκενώσει.
Ο Ουκρανός διοικητής ζήτησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών να παράσχει μια ασφαλή διέλευση επειδή οι υπόλοιπες δυνάμεις της μονάδας του θα παραδοθούν με όλα τα οργανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολοίπων BMP-1

Εμπειρογνώμονας Pierre Anro: Η Ουκρανία δεν έχει πετύχει τίποτα στο πεδίο της μάχης

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να επιτύχει στρατιωτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, παρά την υποστήριξη της Δύσης, η οποία ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε Ευρωπαίος ειδικός, πρώην ανώτερος αξιωματικός πυροβολικού του ΝΑΤΟ, Pierre Anro.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε κανέναν τομέα λόγω του θάρρους των Ρώσων στρατιωτών και της σωστής οργάνωσης των στρατευμάτων.
Όλες οι απόπειρες αντεπίθεσης που έγιναν από το Κίεβο απέτυχαν, αλλά το επιθετικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξακολουθεί να διατηρείται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
H Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανεπιτυχών προσπαθειών επίθεσης μόνο στις 12 Ιουνίου 2023 στις κατευθύνσεις Donetsk και Zaporizhia, έχασε περισσότερους από 360 στρατιώτες.
«Βλέπω ότι αφού έλαβε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Ουκρανία δεν έχει επιτύχει τίποτα στο πεδίο της μάχης», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, με τη σειρά της, κατέστρεψε πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, Leopard-2, Bradley, (τεθωρακισμένα οχήματα) Humvees, γαλλικά (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - επιμ.) VAB και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ...
Τουλάχιστον δύο γαλλικά πυροβόλα Caesar και το σύστημα Patriot καταστράφηκαν», σχολιάζοντας την απώλεια δυτικού εξοπλισμού που υπέστη η Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του Pierre Anro, τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που παρέχονται στο Κίεβο είναι καλής ποιότητας, αλλά δεν επαρκούν: το ρωσικό πυροβολικό κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης.
«Αυτή η σύγκρουση χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να οργανωθεί μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση», είπε ο Anro, επισημαίνοντας την παρουσία drones, συσκευών νυχτερινής όρασης και πιο «κλασικού» στρατιωτικού εξοπλισμού πληροφοριών και στις δύο πλευρές.
Στον Δυτικό τύπο αναφέρεται ότι μια γρήγορη και αποφασιστική επιτυχία των ουκρανικών στρατευμάτων θεωρείται πλέον «υπερεκτιμημένη» προσδοκία και παραδέχονται ότι «υποτίμησαν» την ικανότητα του ρωσικού στρατού να αντισταθεί.
«Εάν η ουκρανική αντεπίθεση αποτύχει, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η δυτική υποστήριξη για τον πόλεμο που θέλουν οι ΗΠΑ θα εξασθενίσει»…

Αντεπίθεση των Ρώσων στις πρώτες γραμμές της Zaporizhia

Σύμφωνα πηγές από το μέτωπο της νότιας Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στους οικισμούς που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της περιοχής Zaporizhia και Donetsk.
Στις 11 Ιουνίου, o Ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο των χωριών Neskuchnoe, Storojevoye και Blagodatnoe, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τους οικισμούς.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προχωρήσουν προς τα νότια και επιτέθηκαν στη Makarovka και στο Urozhainoe. Ως αποτέλεσμα των νυχτερινών μαχών, τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη Makarovka.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες το απόγευμα της 12ης Ιουνίου, οι συγκρούσεις ξανάρχισαν στη Makarovka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση.
Το χωριό φέρεται να επανήλθε υπό τον έλεγχο της ρωσικής 127ης μεραρχίας.
Η επιχείρηση εκκαθαρίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να απωθεί τον εχθρό προς τα βόρεια.

Ο Ουκρανικός στρατός απέτυχε να σπάσει τη ρωσική άμυνα στο Urozhainoe.
Το χωριό παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.
Καθώς και το χωριό Novodonetsk, που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα ανατολικά.
Στα δυτικά, οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο Levadnoye και στη Novodarovka, όπου ο Ουκρανικός στρατός δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα οχυρό.
Τα χωριά παραμένουν στη γκρίζα ζώνη.

Η νέα τακτική των ρωσικών δυνάμεων

Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, τα ρωσικά κέρδη αποκαλύπτουν την τακτική του ρωσικού στρατού στην περιοχή.
Δεδομένου ότι ο έλεγχος των χωριών που βρίσκονται στις πεδινές περιοχές κατά μήκος του ποταμού Mokrye Yaly μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες η ρωσική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να μην πολεμήσει για αυτά «μέχρι θανάτου».
Αφού οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και ο Ουκρανικός στρατός έλεγξε τους οικισμούς, οι ουκρανικές μονάδες βομβαρδίζονται έντονα από το ρωσικό πυροβολικό από τα διοικητικά υψώματα καθώς και από ρωσικά αεροσκάφη.
Έχοντας προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ουκρανική ομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν χερσαία αντεπίθεση στις υπόλοιπες εχθρικές μονάδες.
Μια τέτοια «ευέλικτη άμυνα» επιτρέπει να προκληθούν οι μέγιστες απώλειες στις προωθούμενες ουκρανικές δυνάμεις.

Ο έλεγχος των χωριών που βρίσκονται νότια της Velikaya Novoselka ήταν στρατηγικά σημαντικός για τον ρωσικό στρατό κατά τις πρώτες ημέρες της ουκρανικής επίθεσης, καθώς οι στρατιωτικές θέσεις εκεί επέτρεψαν να εντοπίσουν τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα εκ των προτέρων και να καταστρέψουν τις δυνάμεις εμπροσθοφυλακής τους.
Η κύρια γραμμή της ρωσικής άμυνας βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νότια, κοντά στην Staromlinovka.
Ο Ουκρανικός στρατός πρέπει να διαπεράσει αρκετές ακόμη ρωσικές γραμμές οχυρών στην περιοχή προτού μπορέσουν να φτάσουν στην Staromlinovka.
Σήμερα, ο κύριος στόχος του ρωσικού στρατού στα χωριά νότια της Velikaya Novoselka είναι να εξαντλήσουν τον Ουκρανικό στρατό… πριν φτάσουν στις κύριες αμυντικές γραμμές.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στην περιοχή Bakhmut αυξάνουν τις απώλειες των Ουκρανών

Ενώ ο Ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειες να σπάσει τη ρωσική άμυνα στις νότιες γραμμές του μετώπου στην περιοχή Zaporizhia εν μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν επιθέσεις και σε άλλες περιοχές.
Στις 11/6, τουλάχιστον δύο ουκρανικές επιθέσεις αποκρούστηκαν στην πρώτη γραμμή Bakhmut-Soledar.
Ουκρανικά τανκς καταστρέφονται όχι μόνο στις στέπες στην περιοχή Zaporozhie αλλά και στην περιοχή Artyomovsk ή Bakhmut.
Στις 12 Ιουνίου, Ρώσοι στρατιώτες της 200ης Ταξιαρχίας κατέρριψαν ουκρανικό ελικόπτερο κοντά στο Bakhmut
Στις 11 Ιουνίου, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το διοικητήριο της 10ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επίθεσης της AFU στην περιοχή Rai-Alexandrovka.

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το ρωσικό Tornado-C MLRS έπληξε τη συσσώρευση ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή Druzhkovka.
Το ρωσικό MLRS κατέστρεψε επίσης το προσωρινό σημείο ανάπτυξης της 116ης ταξιαρχίας της εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας στην περιοχή της περιοχής Kalinovka, καθώς και τις περιοχές συσσώρευσης ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στην Elizavetovka.

Blinken (ΗΠΑ): Η Δύση να επεκτείνει την υποστήριξή της στην αντεπίθεση της Ουκρανίας…

Η Δύση είναι αποφασισμένη να επεκτείνει στο μέγιστο την υποστήριξή της στην αντεπίθεση της Ουκρανίας και να συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Blinken.
«Λοιπόν, θα συνεχίσουμε να κάνουμε δύο πράγματα.
Και είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτό θα συνεχίσει να μεγιστοποιεί την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία τώρα, ώστε να έχει επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
Αλλά επίσης, η διαρκής υποστήριξή μας είναι κρίσιμη, η υποστήριξη προς την Ουκρανία ότι μπορεί να δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου, μια ισχυρή αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα για τον στρατό της, έτσι ώστε στο μέλλον, εάν η Ρωσία προσπαθήσει να επιδιώξει μια άλλη επιθετικότητα, να έχει την ευκαιρία να την αποτρέψει και αν χρειαστεί να αμυνθεί αποτελεσματικά εναντίον της, αλλά και να υποστηρίξει την οικονομία της, για να υποστηρίξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά τη συνεχιζόμενη διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», είπε.

Το δράμα των Leopards καταστρέφονται μαζικά…

Δύο ακόμη κύρια άρματα μάχης Leopard που προμήθευσε το ΝΑΤΟ υπέστησαν ζημιές και εγκαταλείφθηκαν από στρατεύματα του καθεστώτος της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye.
Ένα Leopard χτυπήθηκε από περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet. Η μαζική εξόντωση του στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σημειώνεται την στιγμή που ο Ουκρανικός στρατός προσπαθεί να σπάσει τη ρωσική άμυνα.
Μέχρι στιγμής, η προέλαση έχει περιορισμένα τακτικά αποτελέσματα, αλλά οδήγησε σε δραματική απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και «εκπαιδευμένων από το ΝΑΤΟ» στρατευμάτων.

Οι δραματικές απώλειες των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός αποκαλύπτει τις απώλειες της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση
Ενώ το καθεστώς της Ουκρανλιας λογοκρίνει αληθινές αναφορές από τις γραμμές του μετώπου του νότιου μετώπου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να μετράει τις απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ως αποτέλεσμα τριών ουκρανικών επιθέσεων από την κατεύθυνση της Velikaya Novoselka στο Donetsk και στην περιοχή του Levadnoye στην περιοχή Zaporozhye, ο Ουκρανικός στρατός έχασε:

πάνω από 120 στρατιώτες,
δύο τανκς
καθώς και τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Στις περιοχές Prechistovka, Velikaya Novoselka και Neskuchnoye στο Donetsi, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικός εξοπλισμός της 1ης ξεχωριστής ταξιαρχίας του Προέδρου της Ουκρανίας, της 128ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας, της 31ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και της 1ης ταξιαρχίας τανκ χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις.
Επίσης, στην περιοχή του οικισμού Velikaya Novoselka καταστράφηκε το διοικητήριο και το παρατηρητήριο του τάγματος της 68ης Ταξιαρχίας Jaeger των Ουκρανών.

Στην κατεύθυνση της Zaporizhia , ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού νίκησαν μονάδες της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανών στην περιοχή Novodanilovka, στην περιοχή Zaporihzia:

έως 250 Ουκρανοί στρατιωτικοί,
πέντε τανκς,
επτά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,
δύο αυτοκίνητα,
εγκατάσταση αυτοκινούμενου πυροβολικού Acacia,
καθώς και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκε στις περιοχές αυτές.

Στην κατεύθυνση Kherson , ο Ουρανικός στρατός υπέστη τις ακόλουθες απώλειες:

έως 15 Ουκρανοί στρατιωτικοί,
Ένα αμάξι,
καθώς και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκε.

Επιπλέον, ένας σταθμός ραντάρ του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 καταστράφηκε στην περιοχή του οικισμού Gai της περιοχής Dnipropetrovsk.
Συνολικά, από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχουν καταστραφεί 442 αεροσκάφη της Ουκρανίας, 238 ελικόπτερα, 4579 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 426 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 9915 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1122 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, 5093 πυροβόλα όπλα και όλμους , καθώς και 10905 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Επικριτικός ο Elon Musk με την καταστροφή των Γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk σχολίασε στο Twitter την απώλεια γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 των Ουκρανών από τον ρωσικό στρατό.
Ένας από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου δημοσίευσε μια ανάρτηση για τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Andriy Melnik, ο οποίος ζήτησε από τη Γερμανία να προμηθεύσει περισσότερα Leopard 2, σημειώνοντας ότι, «αν κρίνουμε από τα βίντεο στο Twitter τις τελευταίες ημέρες, κομματιάζονται.
Ο ουκρανικός στρατός δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένος για να τα χρησιμοποιήσει, λέγοντας ότι πιθανές νέες προμήθειες θα ήταν μάταιες.
«Ένας μικρός αριθμός τανκς καταστράφηκε εύκολα από αντιαρματικά όπλα και νάρκες», έγραψε ο Musk σε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτησή του.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, θα έπρεπε να υπάρχουν «ή πολλά» ή «να μην είναι καθόλου».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov, μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι δυτικές χώρες παρέδωσαν περίπου 60 άρματα μάχης Leopard 2.
Στις 10 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι 4 Leopard 2 καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια προσπαθειών επίθεσης στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk και Zaporozhye, ενώ 3 ακόμη Leopard 2 καταστράφηκαν στις 11 Ιουνίου.
Μέχρι τώρα οι ρώσοι έχουν καταστρέψει 8 γερμανικά Leopard 2.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νότια της Kreminna στις 12 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna) και στο Vesele (32 χλμ νότια της Kreminna). Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση κατά μήκος της γραμμής Lyman Pershyi-Vilshana (11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk).
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Ιουνίου δείχνουν στοιχεία της Ρωσικής 85ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk) που επιχειρεί κοντά στην Bilohorivka

Μάχες δυτικά του Bakhmut

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut στις 12 Ιουνίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν από 250 μέτρα σε 700 μέτρα στα πλευρά του Bakhmut.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 1,5 χλμ στην αριστερή πλευρά του Bakhmut και 3,5 χλμ στη δεξιά πλευρά, ανακαταλαμβάνοντας συνολικά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Berkhivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) και προχωρούν κοντά στο Yahidne (1 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και στο Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Η ρωσική δύναμη διεξήγαγε επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut) και το Bila Hora (12 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut), αλλά δεν ανέφερε μάχες γύρω από το Bakhmut.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 12 Ιουνίου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις της 200ης χωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (14ο Σώμα Στρατού, Βόρειος Στόλος) που επιχειρούν στα πλευρά του Bakhmut.

Ρωσικές επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk στις 12 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka και τη Marinka.
Ο αρχηγός της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, δημοσίευσε πλάνα σύμφωνα με πληροφορίες των τσετσενικών δυνάμεων «Sever-Akhmat» που επιχειρούν στην κατεύθυνση της Marinka.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 12 Ιουνίου δείχνουν την 110η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk) που λειτουργεί κοντά στην Krasnohorivka (5 χιλιόμετρα βόρεια της Marinka).
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο ουκρανικές επιθέσεις βόρεια της Avdiivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στο Opytne (3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) και στο Vodyane (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka).

Το καυτό μέτωπο της Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Donetsk και Zaporizhia.
Γεωτοποθετημένες εικόνες δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε θέσεις δυτικά του Novodonetsk (11 χλμ νοτιοανατολικά της Velyka Novosilka).
H 127η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (5η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια) ανακατέλαβε τη Makarivka ενώ η Novodarivka εξακολουθεί να αμφισβητείται από τις 12 Ιουνίου…
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν πέντε έως έξι χιλιόμετρα νότια της Makarivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν έως και 10 χιλιόμετρα νότια της Velyka Novosilka.
Μονάδα «Storm» της Ρωσικής 40ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών (Στόλος Ειρηνικού) κατέλαβε εγκαταλελειμμένα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα νοτιοανατολικά της Velyka Novosilka…

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν δολιοφθορές κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή Orikhiv.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σχετικά λίγες αντεπιθέσεις στην περιοχή Orikhiv και ότι η ρωσική αεροπορία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες για να χτυπήσει τις ουκρανικές εφεδρείες στην περιοχή.
Το Ρωσικό 417ο Τάγμα Αναγνώρισης (42η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) επιχειρεί στην πρώτη γραμμή άμυνας στην κατεύθυνση Robotyne-Verbove νότια και νοτιοανατολικά του Orikhiv.
13june2023_Ukraine_South_Zaporizhzhia_map.jpg
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_112023_1.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_June_122023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_June_122023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_122023.png
Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_June_122023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης