Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδισμένος από τις δίκες ο Trump, πιο κοντά στο χρίσμα - Για πολιτική δίωξη μιλούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Κερδισμένος από τις δίκες ο Trump, πιο κοντά στο χρίσμα - Για πολιτική δίωξη μιλούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι ο Trump για την υπόθεση των μυστικών κρατικών εγγράφων
Ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι, στην Φλόριντα των ΗΠΑ θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των μυστικών κρατικών εγγράφων που φέρεται να διατηρούσε στην έπαυλη του στο Mar a Lago παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ.
Το κατηγορητήριο 49 σελίδων υποστηρίζει ότι ο Trump αγνόησε εσκεμμένα τις προειδοποιήσεις και τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα και εκτιμά ότι η δίκη του μπορεί να διαρκέσει από 21 έως 60 ημέρες.
Από την πλευρά του ο Trump αρνείται όλες τις εις βάρος του κατηγορίες, λέει πως είχε αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα αυτά όσο ήταν πρόεδρος και διαμηνύει πως σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 100 χρόνων, θα παραμείνει στην κούρσα αφενός για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων αφετέρου για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2024.

Πολιτική δίωξη

Οι συνεχείς δικαστικές περιπέτειες δεν φαίνεται να πτοούν ούτε τον Trump, ο οποίος αύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου, κλείνει τα 77 έτη ούτε τους ψηφοφόρους του.
Σύμφωνα με έρευνα του Ipsos για το Reuters, το 81% των Αμερικάνων Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Trump είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Πιο κοντά στο χρίσμα

Επιπλέον, ο Trump φέρεται – βάσει της ίδιας έρευνας – να προηγείται έναντι των αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Συγκεκριμένα, λαμβάνει το 43% των ψήφων, έναντι 22% του Ron DeSantis, ο οποίος αποτελεί και το βασικό του αντίπαλο για το χρίσμα.
Ο Trump κατηγορεί τον πρόεδρο Biden ότι αυτός είναι που κρύβεται πίσω από αυτές τις περιπέτειες του με τη Δικαιοσύνη, με απώτερο στόχο να υποσκάψει την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κατηγορητήριο

Η δίκη του Trump στο Μαϊάμι είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 22:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας.
«Ελπίζω όλη η χώρα να παρακολουθεί τι κάνει η ριζοσπαστική αριστερά στην Αμερική» ανέφερε σε μήνυμα του στο Truth Social ο Trump.
Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Trump υποστηρίζει ότι ως πρόεδρος, «είχε νόμιμη πρόσβαση σε ευαίσθητα απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική άμυνα των ΗΠΑ (…)
Μεταξύ των εγγράφων που αποθήκευσε ο Trump στα κουτιά του ήταν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα.
Τα απόρρητα έγγραφα που αποθήκευε στα κουτιά του περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες τόσο των ΗΠΑ όσο και ξένων χωρών, πυρηνικά προγράμματα των ΗΠΑ, πιθανές ευπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση και σχέδια για πιθανά αντίποινα ως απάντηση σε ξένη επίθεση.
Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τις εξωτερικές σχέσεις, την ασφάλεια του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και τις ανθρώπινες πηγές, αλλά και τη συνεχή βιωσιμότητα των ευαίσθητων μεθόδων συλλογής πληροφοριών».

Βαριές κατηγορίες

Ο ειδικός εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο Trump αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα σε άλλους τον Ιούλιο του 2021 στο Trump National Golf Club στο Bedminster του New Jersey και μία φορά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2021.
«Τον Ιούλιο του 2021, στο Trump National Golf Club στο Bedminster, New Jersey (The Bedminster Club), κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του, ο Trump έδειξε και περιέγραψε ένα σχέδιο επίθεσης που όπως είπε ότι είχε προετοιμαστεί για αυτόν από το Υπουργείο Άμυνας και έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Eίπε στα άτομα ότι το σχέδιο ήταν άκρως εμπιστευτικό και μυστικό.
Ο Τrump είπε επίσης ως πρόεδρος «θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει» και «Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά αυτό είναι ακόμα μυστικό».
Ο ειδικός εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο Trump «προσπάθησε να παρεμποδίσει τις έρευνες του FBI και να αποκρύψει τη συνεχιζόμενη διατήρηση απόρρητων εγγράφων».
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Trump πρότεινε επίσης στον δικηγόρο του «να κρύψει ή να καταστρέψει έγγραφα που ζητούσε η κλήτευση του μεγάλου ενόρκου» και ζήτησε από τον βοηθό του -τον κατηγορούμενο Nauta- να «μετακινήσει κουτιά με έγγραφα».

Σοβαρή υπόθεση

Νομικοί εμπειρογνώμονες, ανάμεσα τους και ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Trump, William Barr, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση είναι ισχυρή.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, ο οποίος ποινικοποιεί τη μη εξουσιοδοτημένη κατοχή αμυντικών πληροφοριών και την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης με μέγιστη ποινή 20 χρόνια φυλάκιση.
Πάντως, οποιαδήποτε ομοσπονδιακή δίκη στην Φλόριντα θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.
Σημειώνεται πως ο Trump θα δικαστεί τον Μάρτιο του 2024 σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την υπόθεση χρηματισμού μιας πορνοστάρ.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης