Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα Prigozhin: Οι Wagner δεν θα τεθούν ποτέ υπό τον έλεγχο του ανίκανου Shoigu - Συνεργασία μόνο με Surovikin

Ξέσπασμα Prigozhin: Οι Wagner δεν θα τεθούν ποτέ υπό τον έλεγχο του ανίκανου Shoigu - Συνεργασία μόνο με Surovikin
Οι προσπάθειες του Ρώσου υπουργού Άμυνας να θέσει υπό τον έλεγχό του, τους αξιόμαχους Wagner
Σχετικά Άρθρα
Οι μαχητές των Wagner δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεκαθαρίζει ο ιδρυτής και επικεφαλής του στρατιωτικού ομίλου Yevgeni Prigozhin και ενώ λίγο νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Sergey Shoigu προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του αποσπάσματα εθελοντών.
Ο Prigozhin εξαπολύει διαρκώς λεκτικές επιθέσεις ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αλλά ούτε ο Shoigu ούτε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Valery Gerasimov έχουν σχολιάσει δημόσια τις προσβολές και επικριτικές δηλώσεις του εις βάρος της ηγεσίας του στρατού.
Εντούτοις, το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στις 10/6/2023 στην οποία σημειώνεται ότι ο Shoigu έδωσε εντολή σε όλα τα «αποσπάσματα εθελοντών» να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα, μια κίνηση που σύμφωνα με το υπουργείο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού.

Ελιγμός Shoigu

Αν και το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τους Wagner ονομαστικά στην ανακοίνωσή του, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια του Shoigu να φέρει τους μαχητές υπό τον έλεγχό του.
«Οι Wagner δεν θα υπογράψουν κανένα συμβόλαιο με τον Shoigy», είπε ο Prigozhin απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την εντολή αυτή, με τον ίδιο να αναφέρει ότι αυτή δεν ισχύει για τον όμιλό του.

Συνεργασία με Surovikin

Ο Prigozhin επανέλαβε πως ο όμιλός του προτάσσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά ότι η εξαιρετικά αποτελεσματική διοικητική δομή της θα καταστραφεί αν δίνει αναφορά στον Shoigu.
«Ο Shoigu δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς», είπε ο Prigozhin, προσθέτοντας ότι οι Wagner συντονίζουν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία με τον στρατηγό Sergey Surovikin που φέρει το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».

Τι λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι προς όφελος της αύξησης της αποτελεσματικότητας των «εθελοντικών αποσπασμάτων», όλες αυτές οι μονάδες -ή οι άνδρες τους- θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας έως την 1η Ιουλίου.
«Αυτό θα δώσει στους εθελοντικούς σχηματισμούς το απαραίτητο νομικό καθεστώς, θα δημιουργήσει ενιαίες προσεγγίσεις για την οργάνωση της συνολικής παροχής και εκπλήρωσης των καθηκόντων τους», ανέφερε το υπουργείο.
«Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις μαχητικές ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντικών αποσπασμάτων τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Nikolay Pankov.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, το υπουργείο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό καθεστώς για να στερήσει από τους Wagner τις απαραίτητες προμήθειες.
«Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί μετά από αυτή τη διαταγή είναι ότι δεν θα μας δώσουν όπλα και πυρομαχικά. Θα το καταλάβουμε, όπως λένε», είπε ο Prigozhin.
«Όταν όμως σκάσει η βροντή, θα έρθουν τρέχοντας και θα φέρουν όπλα και πυρομαχικά με αίτημα να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής των Wagner.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης