Τελευταία Νέα
Διεθνή

Saied (Τυνησία): Δεν θα κάνουμε τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης

Saied (Τυνησία): Δεν θα κάνουμε τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης
Παρακαλούν οι Ευρωπαίοι την Τυνησία να βάλει φρένο στη ροή μεταναστών προς τη Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα
Επίσκεψη στην Τυνησία πραγματοποιεί την Κυριακή 11/6 ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte, και την πρόεδρο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ursula fon der Leyen, με στόχο να πείσουν τον πρόεδρο της χώρας  Kais Saied να υιοθετήσει μέτρα που θα φρενάρουν την παράνομη μετανάστευση, δελεάζοντας της με την προσφορά οικονομικής βοήθειας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τυνησίας δήλωσε λίγο πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στη χώρα του ότι «η Τυνησία δεν θα δεχτεί να γίνει συνοριοφύλακας για άλλες χώρες».
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή 9/6 το δημόσιο χρέος της Τυνησίας στην κατηγορία junk, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα αθέτησης των δανείων, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Ωστόσο, ένα πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ έχει σταματήσει εδώ και μήνες με τον πρόεδρο Saied να απορρίπτει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το ξεκλείδωμα των δανείων.
Οι χώρες χορηγοί τον πίεσαν να αλλάξει πορεία και η Ιταλία προέτρεψε το ΔΝΤ να οριστικοποιήσει το δάνειο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι αν η Τυνησία βυθιστεί σε μεγάλη κρίση, να έρθει έκρηξη της διαμεσογειακής μετανάστευσης στο υπόλοιπο της χρονιάς.
Οι επικίνδυνες διελεύσεις στη Μεσόγειο εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση της Saied για καταστολή των μεταναστών από την υποσαχάρια χώρα τον Φεβρουάριο χρησιμοποιώντας μια ρητορική που η Αφρικανική Ένωση κατήγγειλε ως ρατσιστική.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης